Как забогатяват индианците

Индианка си реди сувенирите, които продава край пътя. Снимка: Иван Бакалов

Индианските резервати в САЩ имат собствени закони. Някои от резерватите са нещо като паралелни държави с евтини цигари и процъфтяващ хазартен бизнес.

Любимото ми изказване на американски политик е от многократния кандидат за президент и комик Пат Полсън. „Всички проблеми, с които се борим сега в Америка, произтичат от необмислената имиграционна политика на индианците“, заявява той през 70-те години.

Полсън е имал право, както можахме да установим през изминалите седмици – републиканците и демократите спореха по закон, от който онеправдани могат да бъдат най-вече индианците. Става дума за юридическото преследване за насилие над жени. По принцип всички одобряват самия закон, но някои републиканци недоволстват срещу параграф, който засяга специално насилието срещу жени в индианските резервати.

Законът улеснява съдилищата в резерватите да процедират срещу неиндианци. Следователно, когато „бял“ съпруг удари „индианската“ си жена и двамата живеят в резерват, според новия закон той може да бъде изправен пред съда там, въпреки че е американски гражданин.

Някои конгресмени с известно основание твърдяха, че по този начин белият ще бъде изправен пред индианския съд като представител на малцинство. Дали ще получи справедлив процес? Може би не. Противниците на законопроекта настояваха при подобни случаи белият да бъде предаден на федералната полиция и изправен пред американски съд.

Сега повечето германци ще си помислят: „Тези приятелчета се отнасят с индианците като с боклук, а страната всъщност е на индианците“. За съжаление, това е вярно. Германците обаче възприемат отношението на САЩ към индианците само през призмата на сагата „Винету“ и пропускат една много интересна история.

Подобни юридически спорове са възможни, само защото близо 562-те индиански племена в резерватите си са „суверенни“ от правна гледна точка. Племената сами правят законите си, грижат се за административното управление и инфраструктурата, налагат данъци; могат да забранят достъпа на бели и да изгонят член на племето. Те са нещо като чужди държави на американска територия.

Като „индианец“ се определя официално признат член на официално признато племе. Например Елвис, Шер, Джони Деп и Тайгър Уудс имат индиански предци, но не са племенни членове. От друга страна вицепрезидентът Чарлз Къртис (вицепрезидент на Хърбърт Хувър между 1929 г. и 1933 г.) е бил индианец коу, депутатката от Минесота и лесбийка Сюзън Алън е от племето сиукси.

Все пак едва половината от 5,2-милионното индианско население живее в 310-те резервата, които имат славата на гета. Какво всъщност означава фактът, че резерватите са „суверенни“? Американското правителство е поставило определени условия: племената не могат да създават армии или да въвеждат собствена валута, а тежките престъпления като убийство трябва да се разследват от ФБР. Освен принадлежност към собствената „нация“, индианците автоматично получават и американско гражданство (но не и обратното).

Представете си само лужишките сърби (славянски народ, наброяващ около 60 000 души, които живеят в югоизточните части на Източна Германия, в областта Лужица – бел. ред.) или дори турците в Германия да получат 2,3 % от територията на страната (резерватите обхващат 22,6 милиона хектара) и да могат да определят собствени граници. Освен това да налагат собствени закони – например, шериата и да се възползват от всички права на германското гражданство. Подобна ситуация води до усложнения.

Става интересно през 90-те години, след като племената откриват, че могат да създават закони, които не важат в останалата част от САЩ. Поради тази причина в резерватите има толкова много „Пушални“ (Smoke Shops), които продават най-обикновени цигари. Дали индианците пушат повече от останалите американци? Не, просто много племена съзнателно са понижили по законодателен път акциза върху тютюна толкова много, че да могат да продават цигари на белите от съседните области на значително по-ниски цени, от което печелят цяло състояние.

А това е нищо спрямо откриването на хазартните игри, които в САЩ са строго регулирани или направо забранени. Междувременно около 240 индиански племена вече управляват близо 460 казина, в повечето случаи с огромен успех. Не става дума за някакви мърляви игрални клубове, а за огромни блестящи хотели с ресторанти, театри и СПА-центрове.

Доходи от милиони въпреки безработицата

Според това колко добра е сделката, сключена между индианците и инвеститорите (които носят със себе си капитали и ноу-хау), тези казина могат да носят милиарди. Има племена, които всяка година дават на всеки свой член по един милион долара – при почти 100 % безработица. Резерватите, в които няма казина, все още често страдат от тежка бедност – това се резерватите, които са силно отдалечени от градовете на белите.

Ако не беше толкова некоректно от политическа гледна точка, направо бих заявил, че индианците сега са сред най-богатите малцинства в САЩ. Само поради тази причина въпросът за точните граници на суверенитета им би трябвало още дълго да занимава съдилищата и политиците.

Колкото до спорния закон за преследване на насилието над жените, то в крайна сметка той бе приет с минимално мнозинство – малка сензация. Все пак трябва да помисля и за второто си най-любимо изказване, този път от Уил Роджърс – каубой философ, комик, „кръстник“ на Шосе 66 и индианец чероки.

„Днес един сенатор наруга Конгреса, сравнявайки го със стадо подивели магарета. Ако мислите обаче, че сенаторите са били обидени, представете си, какво са почувствали магаретата“, отбелязва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.