ГЕРБ слезе на 19,7%. Потъва плавно, няма изненади. Какво следва?

Двама вероятни следващи премиери. Лидерът на БСП Станишев заяви, че няма да се кандидатира за премиер и намекна пред бТВ за бившия финансов министър Орешарски като възможен. ГЕРБ си държи на Борисов. Засега мачът е равен. Снимки: Булфото

Какво става? Кой ще победи на изборите?
Засега отговорът е – никой.
Последното социологическо проучване на ББС „Галъп интернешънъл” (7-12 март), показа, че ГЕРБ и БСП са почти равни. Данните най-напред обяви социологът Андрей Райчев по бТВ в петък, а на другия ден те бяха пуснати и във в. „Преса” (виж тук).
Райчев каза, че е изненадан – ГЕРБ не се е сринал след протестите, а и БСП загубила един процент след тях. И обясни, че понеже резултатите бил изненадващи, той ги сравнил с друго проучване на агенция „Медиана” и те съвпадали (тях ще ги публикуват утре-вдругиден).
Сигурно е така. Но защо да е изненада?

Ето и данните на „Галъп интернешънъл” за 7-12 март:
ГЕРБ  19,7%
БСП   18,6%

Няма нищо чудно. ГЕРБ потъва сравнително плавно. Който е очаквал, че ще потъва рязко, може да е изненадан. В средата на февруари няколко социологически проучвания показаха, че ГЕРБ и БСП са наравно с по около 22% подкрепящи ги избиратели, дори някои сондажи показваха, че БСП води с 1-2%.
По правило при социологическите изследвания, привържениците на онези, които губят, казват, че

социолозите лъжат

Така беше когато падаше кабинетът Виденов – тогава той обяви, че не вярва на социолози. Абсолютно по същия начин, когато си отиваше Иван Костов заяви, че не вярва на социолози. (Тогава предизборно медиите бяха негативно настроени против новата партия НДСВ, съдействаха на ОДС и БСП, но безуспешно).
Сега привържениците на ГЕРБ и Костов казват, че социолозите лъжат. Защото тези две партии са най-губещи. И медиите сега пък съдействат на ГЕРБ.

Какво се случи сега, след изравняването на ГЕРБ и БСП през февруари?
Най-важното беше оставката на Дянков, очевидно подадена по искане на Борисов. Това беше искрата, от която избухнаха протестите и падна правителството. Това беше официално самопризнание на правителството, че нещо не е наред с политиката му.
Подаването на оставка от Борисов беше спасителен ход, който го остави в играта. Ако не беше подал оставка, ГЕРБ наистина щеше да се срине.
От протестите насам нагласите се променят. До изборите може да има известни изненади, но най-важното е, че мачът между ГЕРБ и БСП отива към реми.
Сред твърдите избиратели на партиите обаче БСП води с 3,8% пред ГЕРБ. Което означава, че на изборите може и да победи с малка преднина. Статистическата грешка в такива изследвания при 50% дялове е плюс-минус 3% (виж по-долу всички резултати).

„Атака“ е скочила 4 пъти
в сравнение с отпреди протестите и вече има 5%, което според Райчев може да означава и около 10% от местата в парламента. Логично – при тези радикални протести печелят радикални партии. А и Сидеров го показваха по два пъти на ден по всички телевизии, съвсем съзнателно – да обере недоволството. Той е управляем, не дай си Боже да дойдат някакви нови и неизвестни. На Сидеров сега ще му нагласят пак едни депутати, ще е готов отвсякъде – и за коалиции, и за купени депутати.

Меглена Кунева пада до 3% от 4,9% преди протестите. Също логично – тя не е радикална, а и не се появи повече от веднъж по телевизиите по време на протестите. Но и със сегашния резултат ще влезе в парламента, а има и потенциал до изборите да си върне доверието на временно залитащи избиратели към по-радикалните партии по време на протестите.

ДСБ е 0,7% и няма шанс да влезе в парламента, дори в коалиция с отделилите се от СДС депутати – в представите на избирателя те са си комплект. Старото СДС също е 0,7%.

При ДПС няма промяна – 5,2%.

Изненада все пак има

Тя е, че Бойко Борисов печели одобрението на 28 на сто от българите, а Сергей Станишев – на 25 на сто. Тоест – почти се изравняват. Това досега не е било.
Другата голяма изненада е, че 60% отговарят положително на въпроса мафиот ли е премиерът Борисов. Това каза Райчев пред бТВ, но го нямаше публикувано в официалните резултати във в. „Преса”. Досега социолози не се осмеляваха да зададат подобен въпрос. Трябваше да падне правителството, за да се осмелят.
В официалните резултати са дадени следните данни:
61% от гласоподавателите смятат, че „все повече става ясно, че в ГЕРБ преследват само лични интереси и има корупция“;
59% смятат, че ГЕРБ не може да изведе страната от кризата;
53% подкрепят твърдението, че „ГЕРБ е тясно свързана с олигархията и монополите“;
Само около 20% не са съгласни с изредените възгледи. Тоест – това съвпада с твърдия електорат на Борисов.

И този факт иде да покаже какво особено племе сме българите. Мнозинството някак с търпимост приема да го управлява мафиот. Все едно, че не голям проблем. Не са лъжа изследванията, които показват, че у нас има висок праг на търпимост към корупцията.

След изборите България

най-вероятно я очаква гръцки вариант – партиите няма да могат съставят правителство, ще преговарят безплодно 2 месеца и ще има нови избори в края на август – началото на септември.
Хората ще са доволни от служебното правителство – вторият ешелон на ГЕРБ, което ще управлява чак до есента.
За следващите избори наесен може да се появи нова политическа сила, а ГЕРБ ще се рециклира със служебния кабинет.
В същото проучване двама от пет искат да се появи нова партия на протестиращите, а един от пет е готов веднага да гласува за нея. Така че, потенциал за нова партия има. Да видим от кой храст ще изскочи заекът.

Иначе протестите се провалиха

Исканията бяха объркани и противоречиви – например първите бяха за изцяло мажоритарни избори, а дни по-късно беше внесено писмено искане в парламента, подписано от няколко различни групи протестиращи и организации, според което трябва да има изцяло пропорционални избори с 3% бариера. Нито едното, нито другото искане беше разгледано, парламентът се закри без да пипа избирателния закон. Единственият резултат от протестите беше оставката на правителството. И това хич не е малко.
Но остават силни съществуващите партии, докато не се появи нова.
Остава и голям потенциал за бъдещи протести. При някоя искра площадите в София ще се задръстят отново.

Предизборни нагласи според проучване на „Галъп интернешънъл“ 7-12 март 2013 г.


ГЕРБ        19,7%
БСП         18,6
ДПС         5,2
Атака       5%
ДБГ*        3%
НФСБ**   1,5%
ВМРО       0,9%
РЗС          0,8%
ДСБ         0,7%
СДС         0,7%
Други      1,8%
Няма да гласувам    42,1%
––––––
* Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева
** Национален фронт за спасение на България – партията на телевизия СКАТ

Изследването е представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1013 души чрез пряко интервю по домовете. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.