Кой ще въоръжи сирийските бунтовници?

Франция и Великобритания се доближават с още една крачка до въоръжаване на сирийската опозиция, ориентирайки се към радикален ход, целящ да промени баланса на силите в двегодишната гражданска война, в разрез с европейската политика към Сирия, пише британският в. „Гардиън“.

Френският президент Франсоа Оланд пристигна на срещата на върха на ЕС в Брюксел с драматичен призив Европа да се присъедини към Париж и Лондон за премахване на европейското оръжейно ембарго. Внезапният завой в политиката обаче със сигурност ще срещне твърда съпротива от Германия, отбелязва изданието.

Външният министър на Франция Лоран Фабиюс настоя за вдигане на оръжейното ембарго на ЕС, като обяви, че Париж и Лондон са готови да действат в съгласие, както направиха при повеждането на войната срещу Муамар Кадафи в Либия, когато Германия се присъедини към съпротивата на Русия и Китай при гласуването в Съвета за сигурност на ООН, посочва „Гардиън“.

Оръжейното ембарго и санкциите на ЕС срещу Сирия трябва да бъдат подновявани на всеки три месеца. Франция иска следващият преглед да бъде направен този месец, а не през май, изтъква в. „Ню Йорк таймс“.

Фабиюс настоя за бързи действия, призовавайки ЕС да се опита да промени баланса на силите в полза на сирийската опозиция, преди да загинат още хиляди хора, посочва изданието.

Бунтовниците настояват за противовъздушни и противотанкови оръжия. Ако ЕС разреши доставките на оръжия, това може да промени хода на конфликта в Сирия, при който се смята, че досега са убити около 70 000 души.

Френски и британски служители казват, че Асад ще се съгласи да преговаря с опозицията за политическо решение, едва когато разбере, че губи битката. А има усещане, че сирийската армия започва да отслабва, което предлага голяма възможност за промяна, отбелязва вестникът.

Британският министър-председател Дейвид Камерън възнамерява да заяви на срещата на върха на ЕС, че Великобритания и Франция са готови да доставят самостоятелно оръжия на сирийските бунтовници, ако ЕС не вдигне цялостното оръжейно ембарго върху Сирия, пише британският в. „Дейли телеграф“.

Според правителствен източник, цитиран от изданието, британският премиер ще предупреди останалите европейски лидери, че Лондон и Париж не могат повече да стоят безучастни, докато режимът в Дамаск, въоръжаван от Русия и Иран, избива цивилни и се опитва да смаже бунтовниците. По думите му Камерън и Оланд имат намерение да нарушат планирания дневен ред на форума в Брюксел и да поискат ЕС да предприеме действия до няколко седмици.

Камерън заяви във вторник, че ако ЕС не облекчи санкциите си, Лондон може да реши да действа самостоятелно. Фабиюс каза, че Франция също е готова за едностранни действия по въпроса за въоръжаването на сирийската опозиция, ако ЕС не премахне веднага санкциите.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността споделя позицията на Германия, Швеция и повече от 20 други страни от общността, които се противопоставят на въоръжаването на бунтовниците поради опасения, че това би дестабилизирало целия регион, изтъква вестникът.

Оланд и Камерън възнамеряват да влязат в сблъсък със своите колеги по въпроса за оръжейното ембарго над Сирия на днешния Европейски съвет, който по план би трябвало да бъде посветен на икономическите и бюджетните теми, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Подкрепата на Оланд увеличава вероятността за съществена промяна в политиката на ЕС, потвърдена едва миналия месец от външните министри. Това развитие напомня за ситуацията преди две години, когато Франция и Великобритания започнаха военна операция в Либия, след като Камерън подкрепи тогавашния френски президент Никола Саркози в навечерието на друга европейска среща на върха, отбелязва изданието.

На заседание на външните министри от ЕС миналия месец Великобритания не успя да постигне вдигане на ембаргото, но съумя да убеди останалите държави членки да позволят предоставянето на „техническа помощ“ на бунтовниците в Сирия.

Някои страни, противопоставящи се на въоръжаването на опозицията, изглежда преосмислят позицията си на фона на все по-широкото съгласие, че ембаргото може всъщност да наказва бунтовниците, тъй като правителството в Дамаск продължава да получава подкрепа от Русия и Иран.

Според европейски дипломат, цитиран от „Файненшъл таймс“, съпротивата срещу вдигането на ембаргото изглежда се смекчава и под влияние на мрачната оценка за конфликта, представена в понеделник пред европейските външни министри от международния пратеник за Сирия Лахдар Брахими.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.