Операция „Вода“ за гръцките острови

Това лято се очаква гръцката водоснабдителна компания (ЕВДАП) да стартира пилотен проект за доставките на живителна течност за егейските острови Сикинос, Фолегандрос, Халки, Инусес, Ай Стратис и Псарас.

Ако всичко върви по план, към тази проект ще могат да се присъединят и други острови, които желаят да бъдат снабдени с питейна вода, казват от компанията.

Смята се, че към този проект биха могли да се причислят и островите Кимолос, Суфонисия и Агатониси.

Целта на операцията е да се осигури питейна вода в достатъчни количества за денонощно ползване.

Има опасения, че експериментът няма да е лесен, тъй като е свързан с огромни средства, а по веригата има и много превозвачески фирми, които искат да спечелят от тези доставки.

В момента островите в Егейско море страдат от липсата на вода, а наличната инфраструктура се оценява като недостатъчна.

Специалистите препоръчват по островите да се изградят малки по мащаби водоеми, които да се захранват с обезсолена морска и дъждовна вода, а също и да се прихванат водите от притоците, изливащи се в морето.

Операцията струва милиони. В момента 15 кораба-цистерни кръжат в Егейско море, пренасяйки питейна вода.

Акцията обаче струва много пари. По данни на министерството на търговския флот гръцката държава харчи годишно по 5,5 млн. евро за превоза на вода.

Характерен е случаят с Егина. Заместник регионален управител казва, че през 2011 г. за нуждите от вода на остров Егина са били изразходвани 1,5 млн. евро, а през 2012 г., когато се появиха слухове, че има опасност островът да остане без питейна вода, бяха отпуснати 2,5 млн. евро.

През януари същият заместник регионален управител отнесе този въпрос в съда, тъй като бе установено, че има разлика в количествата вода, предоставени от водоснабдителната компания и доставената от превозвачите вода.

Додеканезите (група от 12 острова) и някои Цикладски острови в Егейско море, като Аморгос, Донуса и Куфонисия, получават вода, добивана от сонди в района на Калатос на о-в Родос.

За останалите Цикладски острови водата се доставя от водоснабдителната компания и се товари на пристанището в Лаврион.

Само през лятото нуждите от вода за островите на месец възлизат на 70 хиляди куб. м.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.