Бойко, прощавай! Ти си нашият Бог! – Преглед на твърдите фенове във Фейсбук

Снимки с пропагандни призиви от фен-страниците на Бойко Борисов.

Знае ли някой на кого трябва да благодарим за това, че Гугъл включи в картите си видео-изглед от улиците из България? Да не повярваш – на Бойко Борисов. Това твърди негов фен във Фейсбук.
Друга възторжена почитателка на Бойко обяснява, че щастие я обзема, като вижда сега из България обработените ниви – това преди 3-4 години не го е имало (виж пълните цитати по-долу).

„Искам прошка от Господ и от народа, само към тях грешките ми са несъзнателни. Така че надявам се Господ да ми прости, народът също“ – тези думи на бившия премиер Бойко Борисов са сложени вчера като водещи в най-посещаваната му страница във Фейсбук с 224 хил. харесвания (виж тук).
Тази мисъл поражда логичният въпрос – към останалите грешките му съзнателни ли са?
Още един подобен статус, в който Борисов иска прошка на Сирни Заговезни, е публикуван малко по-рано.
Под двата поста има общо около 1000 коментара на читатели, основно привърженици на бившия премиер, но и разочаровани от него.
На втората по популярност страница на името на Бойко Борисов (182 хил. харесвания) също има подобен статус със стотици коментари.

Преобладават кратките „Простен сте“ или по-фамилиарно – „Простен си“… Всички цитати по-нататък са със запазен оригинален правопис.

Някои почитателки на Борисов са толкова екзалтирани, че го приравняват с Господ:

Rumqna Petrova Бойко. не прощавай на враговете си. не заслужават теоята милост. БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН!!! Ти си нашия БОГ.

А десетки други му прощават и от името на Господ:

Kameliya Georgieva Простено да Ви е и от БОГ!

Lazarina Nikolova: Простено да ти е от народа и от Господ !

Mariana Kostova …viarvam, che GOSPOD shte prosti i shte pomogne da cpechelime tezi izbori otnovo. Prosteno da Vie ot GOSPOD i ot nas

Много от коментарите се впускат и в по-конкретни благодарности и в политически оценки на грешките и така сами по себе си рисуват профила на привържениците на ГЕРБ и Бойко Борисов. Често се среща обръщението „генерале“ и „г-н генерал“. Част от написаното впечатлява с екзалтираност, неумение за изразяване и неграмотност:

Страницата на Бойко Борисов във Фейсбук с най-много привърженици. За разлика от 2009-2010 г. сега вече тук открито пишат срещу него.

Ognqn Mihailov Основна грешка на правителството на ГЕРБ беше слабата му работа с медийте. Огромната работа която беше свършена не беше адекватно отразена. Последно-благодарение на това правителство България я има в Google Maps 3D. Многото БЪЛГАРИ по света могат да видят родното си място, къщата и улицата където са отраснали. Могат да я покажат на новите си колеги и приятели.

Heni Yaneva Господин Генерал, простете ни и Вие. Простете невежеството, липсата на далновидност, липсата на благодарност на този народ! Вие сте Лидера – това ще го докажем скоро!

Jordan Yordanov Няколко министри от тройната коалиция, бизнесмени забогатели за една нощ, шоумени като С. Трифонов, политически шамани като А.Райчев и др. останаха на заден плат. Но народа ще ВИ прости. Очакваме справедливос.

Andon Nikolov На вас ви е простено но на Доган -Станишев-Овчаров и сие не може да простиме.

Trifon Dinev Простено да ти е и Прости!
но с тия левите какво ще правим. Дори и Бог и природата не търпи уродливото, а те са леви (обратни резби)!

Rumi Vasileva Давам прошка! Простете, че толкова неграмотен и осиротял народ управлявахте, за което нямате вина! Грамотния си седи в къщи и отценя това, което направихте! Пожелавам Ви успех на изборите!

Rosiza Protogerova Простено ! И Вие ни простете затова че не можахме да Ви опазим от тази комунистическа върхушка !

Metodi Stefanov ТЪИ КАТО ПРЕСТОЯТ ИЗБОРИ, БОИКО/наричам те така затова че съм по-голям от теб и сам колега/ТРЯБВА ДА ОБЕЩАЕШ,ЧЕ СТЕ СЕ ВСЛУШВАШ В ГЛАСА НА НАРОДА И СЩЕ РАБОРИШ ЗА НАРОДА, ПАРИ ИМАШЕ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ НО ТВОЯ ГЛАВОК, ФИНАНСОВИА ГИ РАЗДАВАШЕ ПО ДРУГИ НАПРАВЛЕНИА, КОЛКО ПЪТИ ТЕ ПРЕДУПРЕГДАВАХ, НО ЯВНО НЕ СИ ЧЕЛ НИЩО. И ТАКА ПРОСТЕНОТИЕ, ВСЕКИ ГРЕШИ, ЗА В БЪДЕЩЕ СИ ПОДФБИРАИ ЕКИПА, НИЕ СМЕ С ТЕБ….

Petya Raycheva ПРОСТЕН СТЕ Г-Н БОРИСОВ, ПРОСТЕТЕ И ВИЕ НА ОСЛЕПЕЛИЯ НАРОД. ПЪТУВАМ ИЗ СТРАНАТА НИ И ЩАСТИЕ МЕ ОБЗЕМА КАТО ВИЖДАМ ОБРАБОТЕНИТЕ НИВИ! ТОВА ДОПРЕДИ 3-4 ГОДИНИ ГО НЯМАШЕ! ДАНО ПРОГЛЕДНАТ И ДРУГИТЕ И СЕ ОГЛЕДАТ, ЗЛОБАТА ГИ Е ЗАСЛЕПИЛА…

Снимки с пропагандни призиви от фен-страниците на Бойко Борисов.

Mariqn Nikolov Простено ви е г-н Борисов, простете и Вие, но чак няма за какво да ви прости човек, че направихте толкова много за нашата страна колкото за 10 години ни се беше правило

Iliana Pawlow Простете Г.Борисов на всички невъзпитани груби и недодялани българи, които така неблагодарно и заслепени в собствената си злоба ви нанесоха тежки обиди, те не знаят какво говорят“! Застанете високо над тия събития и им прощавайте всеки ден! Така получавате божия благодат! Обичаме ви, само напред!! Прощавам Nikolay Staykov Hadzhiyski Простено – Прости и Станишев размажи!!!

Ivanov Ivan всеки греши Бойко…..простено ти е …..и ти ни прости…..и айде май месец с нова песен в парламента…..искам ти да си премиер….други не приемам !!! Наздраве….и си почини добре !!! Само ГЕРБ !!! )))

Nikolay Popov Само напред Herr Borisov! Майната им на тея омразни тумори!

Адриана Димова Простено и прощавай, че нямам силата да унищожа всички предатели покрай теб, които те провалиха! Прости им и ги разкарай, за да не те спъват повече!

Nicky Minchev Г-н Борисов, простено Ви е. Твърдо зад идеите Ви и Вас самия. ама някой трябва и в затвора да иде , че да се поуспокои този народ…

Венета Петкова Г-н Борисов Бог да прости на тези който са грешни, но Вие доста постигнахте. И не се отказвайте.А това, че са ниски пенсиите на някой това не е ваша грижа. Те ги изядоха отдавна. А кой колкото е вкарварвал това получава

Pepa Encheva ПРОСТЕНО ТИ Е !!! ПАЗИ СИ !!! Събирай СИЛИ и на 12 май да размажеш ония гниди !!!!! РАЗУМНИЯ, ТРЕЗВО МИСЛЕЩ НАРОД Е С ТЕБ !!!!!!! Ти сам каза за временното правителство ДА НЕ ОБРЪЩА внимание на провокатори, на предатели и подобие !!!!! И, ти също, ги подмини с усмивка !!! НЕКА, добре да знаят враговете ти Г-Н БОРИСОВ, ЧЕ КРАЧКАТА, КОЯТО НАПРАВИ НЕ КРАЧКА НАЗАД !!!!!! ТОВА Е ЗАСИЛВАНЕ ЗА НОВ СКОК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aynur Aliev 2 ри като теб няма да има ти си ни нужен

Неделчо Нецов На тебе ти е простено но на Сергей не!!!

Втората по популярност страница на Бойко Борисов във Фейсбук. Има още десетина, но те са с незначителна популярност.

Deni Stoyanova абсолютен мъжкар

Наско Табаков А ИМ НАПРАВИ ЗАЛА ПРЕКРАСНА, ЗА НАЙ МЪРЗЕЛИВИ ТЕ УЧИТЕЛИ ПО ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ. ТОВА Е МОЕ МНЕНИЕ НЕ Я ЗАСЛУЖАВАТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

Стоян Андонов smo bate boiko

Радостин Желев Boiko Borisov e NOMER EDNO na mnogo hora ne im haresva zashtoto toi im kazva v ochite i mishocite nasrani ne mogat da lapat mangizi…!!!!!!!!!!

Elena Velikova те не разбраха че ти беше единственния на който му пукаше и искаше да направи нещо прощавам ти за това че беше толерантен с тези змии и скорпии които разсипаха държавата а лаеха срещу теб тях оставям на Великия и СТрашен Гняв Господен защото си мислят че нищо няма да им се случи рожби ехиднини как ще избягате от гнева Господен и нека той се стовари с всичка сила върху вас

Сред стотиците коментари има една особеност, която рязко различава фен-страниците на Борисов от съдържанието им през 2009-2010 г. Тогава почти нямаше критични коментари срещу него. Ако някой се осмелеше да напише нещо срещу Бойко, останалите го нападаха и заплашваха. Малцина се осмеляваха. А сега, на нападките срещу Борисов, които се появяват на страниците му, неговите привърженици почти ги премълчават с някаква философска примиреност.
Сега критиците му са нападателни и със самочувствие и не срещат голяма съпротива. Горе-долу на 5-10 коментара (според съдържанието на съответния статус) има по някой разочарован или направо крайно настроен против Бойко Борисов:

Balcho Balev Аз бих го подкрепил ако ми каже: 1.Защо не изпълни обещанието си, че ще осъди всички политици виновни както той постоянно казва за състоянието на държавата? 2.Защо продаде 35% от държавния дял на ЕРП-тата като беше обещал че ще изкупи обратно дялове от тях и по този начин щеше да контролира цената на тока.

Roumen Damianov Tия дето изгоряха живи, дали ще Ви простят??

Radoslav Dqkov да доста направихте затова хората мизерстват и се самозапалват почти всеки ден

Plamen Petkov За простащината и уличния език прошка нека да има. Заради мизерията в която ни вкара този Банкянски Нарцис нека му прощават в затвора.

Asen Stoqnov Тикво, нека Господ ти прости, ние няма да ти простим!

Irina Georgieva За съжаление, вие сгрешихте за сметка на обикновените хора а тези които са сгрешили може и никога да не се поучат от грешките си!

Светла Апостолова И Сретен Йосич да ти прощава, Боко!

Viktor Kirilov Боже каква наглост!!! Все едно сериен убиец да моли за прошка!

Третата по популярност фен-страница на Бойко Борисов.

На това следват някои доста примирени отговори:

Mirena Mihaylova Вие пък кои сте че не давате прошка и съдите без доказателства, колко е лесно да обвинявате и кълнете, все някой ви е виновен, никога няма да се променим ние българите, вместо да се обединим и да заработим всички заедно в една посока – то си издерем очите и избием. Този човек направи толкова много за България колкото никога никой досега не е направил. Продължавайте да го плюете типично е за нас Бай Ганьовците, затова колкото и да искаме никога няма да стигнем даже една малка държава като Естония.

Eleonora Marinova Гледам екрана и не вярвам. Оставиха ви на студено комунистите преди няколко зими. Помните ли? Оставиха ви гладни пак те. Помните ли какво стана с пенсионните ви фондове? Г-н Борисов аз не Ви прощавам само заради този Дянков. Това човече съсипа българският бизнес и тази забрана на цигарите съсипа МНОГО отрасли. Производителя на салфетки затвори бизнеса си, от там те нямат покупателна способност и не купуват в супера, собственика на супера пък няма да отиде на море. Туристическата агенция няма да направи продажбам, а пък тя няма да похарчи пари при мен, а аз няма да похарча другаде и тн. Съсипахте бизнеса с тези така прости цигари. Вие няма да го признаете, но аз лично го казах на ваш депутат, който ни е клиент. Иначе за друго Ви прощавам и Ви пожелавам да спечелите изборите. Бъдете жив и здрав.

Valentin Petrov НИКОЛАЙ НЕ КАРАЙ КОЛАТА СИ ПО МАГИСТРАЛАТА КАТО НЕ СИ ДОВОЛЕН ОТ ТОВА НО СИГОРНО ЩЕ СИ ПЪРВИЯ ЩЕ ИМА МНОГО ПРИРОДНИ АНОМАЛИИ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО НАРОДА НИ Е НЕСПРАВЕДЛИВ

Като цяло градусът на политическите страсти във Фейсбук показва значително намаляла и по-неубедителна подкрепа за Борисов, но и втвърдяване на привържениците му. В тях се усеща сляпата и фанатична вяра във вожда, нещо подобно на привържениците на Иван Костов, но на доста по-ниско културно-образователно равнище и с по-голяма екзалтация.
На шега наричат привържениците на ДСБ „Костовистите от последния ден“. Доколко е основателно не е толкова важно. Но свиващата се партия ГЕРБ действително ще се превърне в най-голямата политическа секта в България, обединена около Бойко Борисов, като около полу-човек, полу-бог.

(Б. р. – в цитатите е запазен оригиналният правопис)

 

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.