На маймуни ни обърнахте!

Румен Белчев

Най-симпатични сред протестиращите ми се видяха едни шуменци, които носеха плакатче „На маймуни ни обърнахте“.

По-точна диагноза май не може да ни се постави.

Отваряме вестниците и опитваме да се ориентираме в обстановката. Очевидно вече месец властта се търкаля по улиците, но на никого не  му стиска да се наведе, та да я вдигне!

„Улица и президент си търсят министри“ – твърди „СТАНДАРТ“. Дотук – добре, само че според „ТЕЛЕГРАФ“ „Станишев не иска да е премиер“, според „МОНИТОР“ „Първанов не ще да е депутат“, а „Янев се пошегувал, че иска да оглави МС“. На досегашното правителство също му писна – и то не ще. И кво правим тогава?

Естествено, изходът е само един – цялата власт на съветите!

В смисъл – на народа.

В смисъл – сетете се сами на кого.

„Яне Янев събира молби за депутати от улицата“ – тържествено обявява „24 ЧАСА“. И уточнява, че „РЗС търси с конкурс почтени хора от народа, за да ги направи депутати, обяви партията на сайта си“…

„СТАНДАРТ“ отива още по-далеч – „Яне дава 5 града на протестиращите“. В смисъл – предоставя първите места в листите на РЗС в Пловдив, Варна, Велико Търново, Шумен и Враца на „лица на протеста“.

„Дърти политически маймуни опипват лидери от протеста“ – печално констатира социалният антрополог Харалан Александров в „24 ЧАСА“ и за съжаление май е прав…

Радостното е, че в тая суматоха с раздаване на градове, паланки, мандати и министерски кресла поне едно „Сдружение КУР се провали“ – честно, точно така пише в „ТРУД“. Не си мислете, че става въпрос за сдружение на хора със специфични интереси – абревиатурата означавала „Сдружение Конституционно управление на републиката“, като за основна цел била посочена „да въведе безплатен градски транспорт в София“…

Междувременно стана ясно, че както пътят към ада може да е постлан с добри намерения, така и пътят към рая – с ролекси.

„Дядо Николай се гласи за рая без часовник“ – почти коректно отбелязва коректният вестник „ПРЕСА“. Защо почти? Защото точните думи на пловдивския митрополит са: „Аз разбрах, че този часовник представлява изкушение и съблазън не толкова за обикновените хора, колкото за журналистите и за медиите, които го обявиха на доста висока цена“. И продължава: „И реших да постъпя по този начин с него – да преодолея тази съблазън, това изкушение у някои от вас“.

Стана ли ви ясно? Светиня му не се е загрижил за себе си – а за репортерите, които получават шанс да попаднат в рая, спасени от съблазънта, носена на лявата му ръка, ама те май се правят на халосани и тълкуват превратно думите му…

В целия политически, икономически и духовен хаос все пак се промъкна и една добра новина! Според Евростат (цитиран от „ТРУД“ на 4 март), „Водим с 2 евро на румънците“. Радост, сълзи и сополи заляха милата Родина – след януарското повишение на минималната работна заплата вече тя станала 159 евро, а румънците ни дишали прахта със своите жалки 157! Вече не сме последни в Европа – пукайте се, комшии!

Радостта, за съжаление, трая само четири дни – на връх 8 март пак „ТРУД“ ни залива със студена вода – „Румъния отново ни изпревари по заплати“. Изчакали да видят с колко ще си повишим ние заплатиците, за да качат своите – от 157 на 171 евро!

Но – да не губим кураж – ексминистърът Дянков рече, че за изборите можело било новото правителство да задели парици, та да забогатеем рязко преди Томина неделя!

Прави са шуменци – на маймуни ни обърнаха!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.