Балерини-компаньонки – още скандали в Болшой театър

Анастасия Волочкова. Снимка: от тв екрана

В ток шоуто „Железните дами“ на руския телевизионен канал НТВ бившата прима балерина на Болшой театър Анастасия Волочкова заяви, че от театъра са карали балерини да предоставят сексуални услуги на богати мъже, съобщи Нюзру.

Въпросът е засегнат от водещата на предаването Тина Канделаки. Тя казва, че до нея са стигнали слухове за това как балерини са били принуждавани да предоставят „ескортни услуги“ на олигарси. Волочкова потвърждава, заявявайки, че това е абсолютната истина.

„Обаждаха ми се момичета, когато вече ме бяха уволнили, и ми разказваха чудовищни неща“,  заявява Волочкова. По думите й администратор в Болшой театър викал момичетата по списък и им обяснявал къде трябва да отидат – на банкет с продължение, с преспиване, с всички подробности.

На уточняващия въпрос „С кого?“, балерината отговаря: „С определени олигарси. С хора, които са в попечителския съвет или просто организират партито.“ Някои балерини са се осмелявали да попитат какво ще се случи, ако откажат. Тогава им е било обяснявано, че ще си имат проблеми в Болшой театър.

По време на предаването присъства и балетистът Николай Цискаридзе, който изслушал мълчаливо колежката си, без да потвърди или да опровергае думите й.

В Болшой театър вече са се запознали с телевизионната изява на Николай Цискаридзе и Анастасия Волочкова, но още не е взето решение каква да бъде реакцията на театъра.

„Няма да се впускам в по-нататъшни обяснения, защото още не знам какво е решението на ръководството – как ще реагира на всичко, което се случи вчера в ефир. Като говорител на Болшой театър не мога да го коментирам“ – е казва в интервю за РИА „Новости“ Катерина Новикова.

Говорителката на Болшой театър обаче се е съгласила да коментира факта, че предполагаемият организатор на нападението над художествения ръководител на балета на Болшой театър Сергей Филин, арестуваният солист Павел Дмитриченко е сменил пострадалия балетмайстор на поста шеф на профсъюза на театъра.

Това се разбра след участието на Цискаридзе в телевизионното предаване.

Според Новикова решението Сергей Филин да напусне поста ръководител на профсъюза е било взето преди няколко месеца, преди трагичните събития. Причината е чисто юридическа, тъй като Филин не може да съвместява двете длъжности – да ръководи колектива и едновременно с това да оглавява профсъюза.

По думите на говорителката на Болшой театър тогава Филин се е оттеглил от ръководството на профсъюза и на негово място е бил избран Дмитриченко. Тъй като обаче Дмитриченко е в ареста, временно на негово място е избран друг, заявява Новикова.

В. „Московский комсомолец“ обаче излага друга версия на случващото се. Според изданието артистите на операта и на балета имат общ профсъюз. Изборът се е състоял на два етапа. Преди месец оперната част е избрала Дмитриченко за лидер.

А артистите на балета са се събрали и са гласували само преди една седмица, като също са се спрели на Дмитриченко. Прима балерината на Болшой театър Анна Антоничева обяснява избора с това, че арестуваният Дмитриченко остава лидер на техния колектив.

Солистът на балета на Болшой театър Павел Дмитриченко с още двама души беше задържан на 5 март. Балетистът първоначално призна, че е организирал престъплението, но „не в такава степен, в каквато е било извършено“.

Изпълнител, според следствието, е криминално проявеният Юрий Заруцки. Шофьорът Андрей Липатов е задържан като съучастник. Твърди се, че той е закарал Заруцки на местопрестъплението.

Тримата бяха оставени в ареста от московски съд до 18 април.Според официалната информация на Министерството на вътрешните работи на Русия мотив за нападението над Сергей Филинса „личните неприязнени отношения между Филин и Дмитриченко, свързани със служебната им дейност“.

Нападението срещу народния артист на Русия, 42-годишния Сергей Филин, бе извършено на 17 януари късно вечерта пред дома му в Москва. Филин беше залят с киселина от мъж с маска. Пострадалият бе настанен в болница с изгаряния трета степен по лицето и очите.

След хирургически операции в Москва той замина на лечение в Германия. Все още съществуват опасения за зрението на Филин. В Русия във връзка с нападението над Сергей Филин често се споменава името на балетиста Николай Цискаридзе.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.