Няма промяна в ядрената политика на Иран въпреки санкциите

в. Вашингтон пост

Суровите икономически санкции нанесоха сериозен ущърб на икономиката на Иран, но представители от САЩ и Европа признават, че мерките все още не са довели до общественото недоволство, което може да принуди иранските лидери да променят ядрената си политика.

Девет месеца след като Иран беше ударен от най-тежките ограничения в историята си, икономиката му започна да се плъзга бавно надолу, засягайки заетостта и твърдата валута, но както изглежда, тя не е застрашена непосредствено от рухване, казват западни дипломати и аналитици.

В същото време трудностите не доведоха до значителни протести вътре в страната и не накараха Иран да направи дори и малка отстъпка по ядрената си програма. Макар и отслабен, Иран устоява на западния натиск чрез комбинация от хитра тактика, политически репресии и старомодна непоколебимост, заявяват аналитици.

Смесените резултати от санкциите усложняват преговорните възможности на Запада преди следващия кръг от ядрените преговори с Иран в началото на април. На предишния кръг през февруари САЩ и петте други световни сили предложиха значителни нови отстъпки на Иран в замяна на съкращаване на програмата му за обогатяване на уран, но Иран нито прие предложението, нито предложи на свой ред някакви отстъпки. Продължаващата съпротива от Иран ще затрудни също президента Обама да успокои съюзниците си от Израел и арабските страни, когато пристигне в региона в средата на седмицата.

Иранският режим не показва никакви признаци, че ще отстъпи. Миналата седмица влиятелен духовник се присмя на правителството на САЩ и заяви, че икономическият натиск никога няма да принуди Иран да се откаже от ядрената си програма.

„Иранският народ е твърдо решен да се съпротивлява на арогантните сили, включително на САЩ“, каза Али Саеди, личният представител на върховния духовен водач в елитния корпус на Гвардейците на ислямската революция.

В правителството на Обама настояват, че пълният ефект от санкциите все още не е видим и че икономическите проблеми на Иран ще се задълбочат през следващите месеци. И въпреки всичко американски и европейски представители чакат за ясни знаци, че аятолах Али Хаменей, върховният лидер, е готов да промени курса.

Генералът от морската пехота Джеймс Матис, който оглавява Централното командване на въоръжените сили на САЩ, казва, че Иран е ускорил ядрената си програма през последната година въпреки дипломатическия и икономическия натиск. Иран продължава „да обогатява уран над приемливите нива за мирни цели“ и вероятно използва преговорите, за да печели време, каза Матис пред сенатската комисия за въоръжените сили на 5 март.

„Плащат ми все пак да гледам на Иран по-скоро песимистично“, добави той.

Въпреки че срещу Иран действат санкции на САЩ още от превземането на американското посолство в Техеран през 1979 г., ограниченията, въведени миналото лято, бяха най-значимият опит да бъде ударен петролният му сектор и централната банка. Резултатите учудиха дори най-големите привърженици на санкциите: износът на ирански петрол, основния източник на твърда валута, падна на около 1 милион барела дневно преди една година от над 2,4 милиона барела. В същото време ограниченията върху главните банкови институции в Иран парализираха способността на страната за бизнес транзакции в чужбина и се отразиха на цялата й икономика.

Най-зле бяха засегнати средната и работническата класа, чиито спестявания започнаха да се изпаряват и да губят покупателната си сила. И все пак през последните месеци фискалната криза в Иран сякаш се е облекчила и според икономисти не се очертават нито пълно рухване, нито масови бунтове в обозримо бъдеще. „Иранците съдят за санкциите по обществените реакции“, казва Рей Тейки, бивш съветник на Обама за Иран. „След като хората не са на улицата, значи санкциите не са непоносими.“

Приспособяване към санкции

Както и в миналото, Иран се оказа вещ в приспособяването към икономическите ограничения, налагани от Запада. Въпреки че петролните санкции съкратиха сериозно износа, Техеран продава достатъчно петрол – в рамките и извън рамките на санкциите – за да поддържа основни услуги и да запази охолния начин на живот на управляващата класа и бизнес елита, сочат аналитици.

Правителството на Обама съобщи миналата седмица, че Иран е получил солидна подкрепа за заобикаляне на санкциите от гръцки корабен магнат, който продал ирански петрол за стотици милиони долари на нищо неподозиращи клиенти. Американски служители казаха, че гръцкият бизнесмен Димитрис Камбис, действащ като таен петролен посредник за Иран, прехвърлил милиони барели ирански петрол в танкерите си, за да ги продава на купувачи по целия свят. Камбис отрича участие в подобна схема.

Иран е намерил и законни начини да намали отражението на санкциите, използвайки валутни резерви в евро в чужди банки и уреждайки сложни финансови сделки, за да заобиколи банковата система на САЩ.

След последното затягане на санкциите миналия месец Техеран успя да обърне частично в своя полза тези рестрикции, твърдят представители на Конгреса и експерти по Иран. Според решенията страните, които внасят ирански петрол, могат да продължават тази практика, ако плащат чрез стоки, изнасяни в Иран, а не с твърда валута, от която Техеран отчаяно се нуждае. Идеята е да се помогне на ключови съюзници на САЩ, които зависят от ирански петрол, да продължат да получават доставки, и същевременно да бъдат подпомогнати икономиките им, като Иран бива заставян да купува техни продукти.

Иран обаче използва внасяните стоки – като коли и климатици – да противодейства на високата инфлация у дома, заяви служител от персонала в Конгреса, който следи санкциите срещу Иран и който се съгласи да обсъжда деликатната информация за иранската икономика само ако остане анонимен. Вносът помага на Иран да спестява пари, които използва за изплащане на заплати и субсидиране на цените на потребителските стоки, за да държи под контрол общественото недоволство.

Притеснения сред петролните купувачи

Служители на САЩ междувременно полагат усилия да успокояват купувачите на ирански петрол, някои от които все повече се разочароват от санкциите. Ключови съюзници като Япония и Южна Корея намалиха съществено вноса на ирански петрол, но склонността им да съкращават още доставките се изпарява при липсата на очевидни доказателства, че санкциите променят политиката на Иран.

САЩ дадоха шестмесечна отстъпка на всичките 20 основни клиенти на ирански петрол в замяна на обещание да съкратят количествата, които купуват. Сред освободените от действието на санкциите страни са Китай и Индия, които заемат първите две места в списъка с клиенти.

Износът на ирански петрол, който падна рязко в сравнение с 2011 г., е нараснал слабо през февруари според данни на МААЕ. Атомната агенция съобщи, че Иран е изнасял през февруари по 1,28 милиона барела дневно в сравнение с 1,13 милиона барела предния месец.

Високопоставен американски служител каза, че вероятно Иран си е послужил с измами, за да увеличи износа. „Следим много внимателно всички тенденции, но не бихме искали да се вглеждаме прекалено много в един-единствен месец“, каза служителят. Той призна, че всяко затягане на санкциите предизвиква нови опити за избягването им от страна на Иран, но увери, че вратичките се затварят в мига, в който бъдат разкрити.

„Ние отвръщаме подобаващо на опитите на Иран за измъкване – правим го както задкулисно, така и като демаскираме без колебание компаниите, които му служат за прикритие, и подмолните бизнес практики“, добави служителят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.