Франциск – дръж се естествено и бъди папа

Франс прес

Спецслужбите са притеснени от спонтанността му

Напук на протокола на Светия престол, папа Франциск внесе свеж въздух в многовековната институция, демонстрирайки семпло поведение и чувство за хумор, които спечелиха сърцата и на медиите, и на обществото, коментира агенция Франс прес във вторник – деня на папската интронизация.

„Папата е много непринуден и на обществени места се държи също както в личния живот“, обобщава специалистът по Ватикана Марко Полити. Предшественикът на Франциск – Бенедикт Шестнайсети „също беше ироничен и с добро чувство за хумор в личния живот, но на обществени прояви беше много скован“, допълва експертът.

Вярно е, че контрастът е впечатляващ, пише по-нататък Франс прес: докато Йозеф Рацингер импровизираше само по време на блестящи богословски медитации, беше стеснителен по природа и повечето време спазваше стриктно протокола, Хорхе Берголио, избран миналата сряда за папа, реши да се отърси от ограниченията на правилата за изпълнение на папските задължения.

В неделя сутринта той се смеси с тълпата и си поприказва с вярващите, които поздрави един по един след литургията, която отслужи в малка църква във Ватикана.

„Папа Франциск не създава впечатление за човек на върха на йерархията, а по-скоро за свещеник от квартала“, казва Марко Полити. Облечен в семпло лилаво расо, папата в неделя произнесе своята проповед прав, а не седнал на престола си.

„Като цяло той се държи много свободно и естествено и това се усеща дори в начина, по който се движи и поздравява хората“, казва Полити. Папата ходи бързо и дори се спъна в петък на срещата с кардиналите, с което придоби още по-човешки облик.

Хорхе Берголио реши „да бъде себе си, за да разбули мита за папските функции и да представи папата като епископ сред съвременниците си“. В тази насока той напомня за Йоан Павел Втори, който беше майстор на общуването, но най-вече папата на Втория ватикански консилиум – Йоан Двадесет и трети, известен в Италия като „добрия папа“.

В публичните си изказвания 76-годишният папа Франциск без колебание пренебрегва нормите и пуска по някоя шега, за да се приближи до аудиторията си и да привлече нейното внимание.

На първата си Ангелска молитва на площад „Свети Петър“ в неделя пред 150-хилядно множество, той спомена книгата на свой приятел кардинал и „велик богослов“ и веднага се пошегува: „Да не си помислите, че правя реклама на книгите на моите кардинали“.

Това държание съвпада напълно с имиджа, който той си бе изградил преди да се възкачи на престола на Свети Петър.

„Хорхе Берголио винаги е такъв, все така непринуден, спокоен, изобщо не е тържествен“, заяви Серджо Рубин, журналист от големия аржентински вестник „Кларин“ и съавтор на биография на Хорхе Мария Берголио от времето, когато той е кардинал, озаглавена „Йезуитът“.

Тази добронамереност изглежда се нрави на неговите „братя кардинали“, като бразилския кардинал Одило Шерер.

„Папа Франциск е йезуит, но изненадва света със своята францисканска скромност. Нека Бог го благослови, нека осветява пътя и укрепва мисията му“, написа кардиналът в акаунта си в Туитър.

Но Марко Полити предупреждава, че „вероятно най-консервативните в Църквата ще определят това поведение като опасно“. Тези консерватори вероятно не са харесали, че в събота, на срещата на папата с хилядите журналисти, той „ги благослови, но се въздържа да направи знака на разпятието от уважение към свободата на религиозното съзнание на всички присъстващи“, казва специалистът по Ватикана.

Отвъд шегичките, които са детайли, Марко Полити предпочита да акцентира върху прекрасната искреност, с която папата разказа как се е чувствал на конклава. „При гласуването седях до почитания архиепископ на Сао Пауло Клаудио Умеш, мой голям приятел. След като гласовете достигнаха две трети, той ме прегърна и целуна и ми каза: „Не забравяй бедните“. Веднага помислих за Франциск от Асизи“, доверява папа Франциск с обезоръжаваща искреност.

В деня на интронизацията на папа Франциск италианските вестници пък коментират не толкова самата церемония, колкото спонтанността на папата и склонността му да се смесва с множеството и да общува с обикновените хора. Това поведение на главата на Римокатолическата църква поражда притеснения за неговата сигурност, особено като се има предвид покушението срещу папа Йоан Павел Втори преди три десетилетия, отбелязват вестниците „Фато куотидиано“ и „Стампа“.

„Папата не разочарова феновете си. Той отива на крака до множеството отвъд бариерите и докарва на ръба на нервна криза службите за сигурност, докато тълпата е в делириум“, посочва в. „Фато куотидиано“.

Прегръдките на папата с тълпата притесняват силите за сигурност. Какво ще стане ако папата не започне да се държи като нормален охраняван папа, пита в. „Стампа“. Новият папа напомня на Йоан Павел Втори в началото на понтификата му. Но папа Франциск е всъщност доста по-труден за обгрижване от силите за сигурност в сравнение с папата поляк, посочва в. „Стампа“.

Прочутата Швейцарска гвардия и ватиканската жандармерия, грижещи се за безопасността на папата, трябва да се примирят. Първият латиноамерикански понтифик още от първия ден демонстрира желание да запази спонтанността си и отказа да живее изолиран и без контакт с обикновените хора. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди подчерта, че мерките за сигурност не могат да бъдат налагани на Франциск.

„Трябва да се уважава личният стил на всеки папа. Службите за сигурност знаят, че не е тяхно задължение да взимат решения и когато папата се произнесе по този въпрос, те просто трябва да се адаптират“, посочва Ломбарди.

За сигурността на папата ще се грижат 100 швейцарски гвардейци, подпомагани от 100 ватикански жандармеристи и 140 италиански полицаи.

Папите в модерните времена са особено уязвими на големите публични събития в базиликата „Свети Петър“ или на едноименния площад. Това показват няколко нападения, сред които най-сериозното беше покушението срещу Йоан Павел Втори, извършено от турчина Мехмет Али Агджа през май 1981 г.

През 2007 г. германец се опита да скочи пред папамобила на Бенедикт Шестнайсети на площад „Свети Петър“. През 2009 г. на коледната литургия неуравновесена жена се хвърли върху Бенедикт Шестнайсети и го събори на земята в базиликата „Свети Петър“.

Тези случаи послужиха за урок и днес, когато във Ватикана дойдоха делегации от 130 страни и международни организации, охраната поемаха италианските власти, които разположиха около 3000 полицаи, сред които множество цивилни, смесили се с тълпата пред базиликата „Свети Петър“.

Снайперисти, хеликоптери, полицейски катери по река Тибър, забрана за прелитане над италианската столица – властите не оставят нищо на случайността.

Още по темата: Църква за бедните поиска папата

Папа Франциск призова за съчувствие и помощ за най-слабите и опазване на околната среда. В първата си проповед след интронизацията новият глава на Римокатолическата църква заяви, че истинската власт на папата произтича от смирената и конкретна служба и заяви, че той „трябва да отвори обятията си, за да посрещне с обич и съчувствие цялото човечество, по-специално най-слабите, най-бедните и онеправданите“.

„Не трябва да се страхуваме от добротата, нито от съчувствието“, заяви папа Франциск.

По-рано на пищната церемония по интронизацията му във Ватикана той получи символите на папската си власт – палиум (бяла вълнена лента с избродирани шест разпятия) и сребърен „пръстен на рибаря“. Близо 1 млн. души се събраха в центъра на Ватикана за официалното встъпване в длъжност на новия папа.

Лидерите на различни течения в християнството също присъстваха на церемонията. Сред тях бе и Константинополският патриарх Вартоломей I. Ватиканското радио съобщи, че Константинополски патриарх присъства на интронизацията за първи път от 1054 г., когато източната и западната част на християнския свят се разделят.

Папа Франциск отправи и силен призив опазването на околната среда.

„Трябва да уважаваме всяко божие създание и да опазваме околната среда, в която живеем. Това означава да защитаваме хората, да показваме обич и загриженост към всеки, основно към децата, възрастните, нуждаещите се, към всички, за които обикновено се сещаме на последно място“, заяви Франциск, цитиран от Ройтерс.

На политическите, социалните и икономическите лидери папата каза, че „не трябва да допускат знаменията на разрушението и на смъртта да съпътстват хода на света.

„Всичко е поверено на грижите на човека. Ако човек не изпълнява това задължение, когато се грижим за сътворението и за братята си, разрухата намира своето място. През всяка епоха има Ироди, които кроят смъртни планове, разрушават и обезобразяват лицето на мъжа и на жената“, каза папата.

„Призванието да закриляме се отнася не само за нас, християните, то има чисто човешко измерение и се отнася за целия свят“, заяви Франциск.

Облечен в семпло бяло расо и усмихнат, папата приветства от открития папамобил множеството, което го аплодираше. Папата вдигна палец към тълпата – жест, който се очертава да стане типичен за него, след като по този начин той приветства и журналистите в събота, дошли да се срещнат за първи път с него. Франциск успя да целуне и няколко бебета, които му бяха подадени и дори настоя да слезе от папамобила, за да погали лицето на инвалид, докаран на площада с носилка.

След това той се помоли на гроба на Свети Петър, смятан за първия папа в католическата традиция.

Хиляди хора още от 5 часа сутринта се стекоха на площад „Свети Петър“. Мнозина развяваха аржентинското национално знаме.

В началото на церемонията един от кардиналите заяви според традицията на интронизацията: „Добрият пастир натовари Петър с мисията да храни агнетата и овцете си, днес Вие го наследявате като лидер на тази църква“.

160 световни делегации почетоха интронизацията на папа Франциск. Сред гостите бяха президентите на Аржентина и Бразилия, представителите на Евросъюза Херман ван Ромпой Ромпой и Жозе Барозу, канцлерът на Германия, премиерите на Испания и Франция, българският президент Росен Плевнелиев.

Католическата църква в България бе представена от Апостолическия екзарх и председател на Епископската конференция монс. Христо Пройков и епископа на Софийско-Пловдивския диоцез монс. Георги Йовчев.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.