Писмо до премиера за Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка

Делян Пеевски. Снимка: Булфото

По повод връщането на депутата от ДПС Делян Пеевски в Националната следствена служба, група граждани и журналисти са изпратили писмо до премиера Марин Райков. В него се изразява възмущение от действията на Висшия съдебен съвет и се описват обстоятелства и конфликти на интереси, в които е заплетен Пеевски.

„Като граждани на Република България искаме да изразим безкрайното си възмущение от необичайно бързото, непрозрачно и неподлежащо на дискусия възстановяване на Делян Пеевски като следовател в НСС (за да излезе в отпуск дни след назначението си) след разпускането на Народното събрание, в което той беше депутат от парламентарната група на ДПС.“

Това заявяват в открито писмо до министър-председателя група граждани, сред които журналистът Атанас Чобанов, Лъчезар Петков, Калоян Кирилов, Магдалина Генова, Маргарита Костова, Мария Пейчева, Христо Иванов и други, подписали онлайн петиция в подкрепа на писмото.

На пресконференцията за учредяването на новия издателски съюз. Отляво надясно: Тошо Тошев („Преса“), Тодор Батков („Стандарт“), Светлана Шаренкова („Земя“), Петьо Блъсков („Република“) и Делян Пеевски („Телеграф“, „Монитор“ и др.). Снимка: Булфото

„Намираме, че човек с толкова неясна и противоречива биография, очевидно заплетен в множество конфликти на интереси, няма място в съдебната система ­ – теза, споделяна от голяма част от българските граждани“, се посочва в текста.

Бихме искали да попитаме дали държавата ще продължи да бездейства пред очевидния монопол над печатните медии, които са собственост на Ирена Кръстева, майка на Делян Пеевски, пишат още подписалите писмото.

Сред въпросите им са възможно ли е според институциите тези медии да бъдат безпристрастни, възможно ли е според Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в ситуацията да няма конфликт на интереси, правена ли е проверка и кога.

„Нормално ли е, морално ли е, макар и в рамките на закона, г-­н Пеевски да бъде възстановяван на работа от Висшия съдебен съвет, при условие че: в същия съвет член е и г­-н Васил Петров, с чиято дъщеря г-­н Пеевски има дете; предишният състав на ВСС е преценил, че г­-н Пеевски няма морални качества за магистрат?“, питат още в отвореното писмо.

Медии и Никулден
Карикатура на Христо Комарницки от в. „Сега“, вдъхновена от успешния медиен бизнес на банкера Цветан Василев и Делян Пеевски.

Авторите му настояват да се разследва връзката между Пеевски, медиите на Кръстева и Корпоративна търговска банка.

Сред зададените въпроси са има ли си тази банка медии, тонът и посоката на публикациите в тези медии зависят ли от интересите на банката, оказва ли се натиск и цензура на журналистите в тези медии, защо огромен процент от парите на държавните предприятия (за които има публична информация) се съхраняват ­ противно на логиката ­ в една единствена банка, и именно в КТБ.

Смятате ли, че концентрацията на държавните средства само в една банка застрашава интересите на държавата и нейните граждани, питат в писмото и настояват

незабавно да започне процес на пренасочване на парите на държавните предприятия от КТБ

в други банки по прозрачен и аргументиран начин, с публична дискусия.

Вестник “Телеграф” по време на управлението на Борисов – по 5-6 дни последователно портретът му беше на първа страница, придружен с пропагандни заглавия. Снимка: e-vestnik

Настояват също да започне проверка защо досега парите са били концентрирани там и кой и по какъв начин се е облагодетелствал от ситуацията. Българските граждани имат право да знаят не само къде и как се харчат парите им, но и къде се съхраняват, се отбелязва в писмото.

Авторите му настояват за пълна прозрачност на финансите на всички държавни предприятия, за бърз и лесен достъп до информация по въпроса за всички граждани.

Те искат също Пеевски да бъде отстранен от позицията на следовател, както и да се разпореди щателна и прозрачна проверка дали е, и дали е бил в конфликт на интереси­ и като депутат, и като следовател, и като зам.-министър преди това.

Те настояват да се разпореди проверка и върху дружествата, на които е член, както и на медиите, на които Кръстева е собственик за злоупотреба с монополно положение.

Смятаме също, че вземането на мерки не търпи отлагане, тъй като посочените конфликти на интереси, концентрацията на медийна власт и несанкционираното нарушаване на българските закони нарушава честното и законосъобразно провеждане на предстоящите парламентарни избори, което е и първа и основна задача на Вашето правителство, обръщат се те към премиера.

Дилян Пеевски пред премиера Борисов на трибуната на парламента. Денем Пеевски беше опозиция, вечер – цензор и редактор на вестници, които водят яростна пропаганда в полза на Борисов. Снимка: Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

„Надяваме се това правителство да докаже безпристрастност и силна воля, като предприеме незабавни, прозрачни и резултатни действия. Искаме България да бъде демократичната държава с истински свободна,просперираща пазарна икономика. А това без справедливост и реално правосъдие е невъзможно“, завършва писмото.

Копие до него е изпратено и до президента, министрите на правосъдието, на финансите, омбудсмана, председателя на КЗК, председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, председателя на ГД „Конкуренция“ към ЕК, както и до г-­н Жан­ Франсоа Жулиар, главен секретар на „Репортери без граници“.

От bivol.bg и vesti.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.