И Яне като Бойко с охрана и кола на НСО – тия така ли ще правят избори?

Колаж: Ивайло Ангелов

Бившият премиер Борисов и вицепремиер Цветанов продължават да се возят с бронирани коли на Националната служба за охрана (НСО) и са с непрекъсната 24-часова охрана.

Правителството в оставка е взело решение на 4 март Цветан Цветанов да остане с охрана от НСО и след като напусне поста на министър на вътрешните работи, тъй като животът му е застрашен, съобщи НСО. От службата поясняват, че тя осигурява специализиран транспорт и охрана на лица с повишена степен на застрашеност, извън посочения списък в правилника за дейността на службата, ако има решение на Министерски съвет.

Службата НСО наследи някогашното УБО (Пето управление на ДС), което пазеше Тодор Живков и висшата партийна върхушка. Службата не се е променила много от тогава и като правилници, и като методи на работа, и като структура, с полуобразовани генерали начело, произведени по заслуги от президента.

По правилник НСО пази президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и вицепрезидента. Но при опасност за живота и здравето с решение на междуведомствена комисия охрана се осигурява и на министри, депутати, членове на Сметната палата, кмета на София и роднини на първите държавници.

Така например заради заплахи НСО пази Ахмед Доган години наред. И се изложи при смешното покушение срещу него. В различни периоди НСО е пазила и отделни депутати. И точно с такова решение на правителството сега охраняват Цветанов и Борисов.

Най-голямата загадка обаче е Яне Янев

Защо в момента НСО го пази непрекъснато и вози с държавно БМВ – той в момента не е депутат, нито е бивш премиер. Преди 2 години имало заплахи срещу него, които той сам оповести и поиска охрана. Но сега? Какви заплахи има?

Хайде, Борисов, бивш премиер, Цветанов, бивш вицепремиер и вътрешен министър – няма да ги оставим да ги гръмне я Октопода, я Сретан Йосич. Но Яне? Къде се слага този? И кой го слага?

Преди половин година ГЕРБ измисли в парламента комисия за корупцията, начело на която сложи Яне Янев, за да има причина да го канят непрекъснато в телевизиите да напада противниците на Борисов. Иначе нямаше мотив той да се появява да говори тук и там.

В момента обаче Яне е господин никой. И го пази НСО, а националните телевизии непрекъснато го канят, средно 4 пъти седмично да ръси фантасмагорични обвинения. Последно нападна някакви кметове предизборно.

Тия хора така ли ще правят избори – с коли и охрана на НСО?

Бойко Борисов непрекъснато сам шофира колите на Националната служба за охрана. Снимка: Троян 21 век

Специално бившият премиер Борисов създава още един проблем на НСО и върши извращения с правилници, които са прецедент за света.

Той непрекъснато сам кара коли и джипове на НСО. В света е недопустимо премиер сам да кара колата на охраната. Това не значи, че спестява нещо на държавата, както инфантилно предполагат феновете му. Той пак е съпровождан от 6-8 охранители с три коли. Но просто службата го оставя да кара сам, за да си прави кефа. Абсолютно недопустимо за която и да е професионална служба за охрана в света.

Един бивш служител на НСО, подполковник Николай Марков, неколкократно поставя въпроса пред медии, които се осмеляват да му дадат думата – защо Бойко Борисов шофира лично автомобили и джипове на Националната служба за охрана? Той сравнява поведението му с това на шейх в арабска държава и пита кой ще понесе отговорност, ако Борисов направи катастрофа.

А вчера за пореден път Николай Марков попита в интервю – защо след като вече не е премиер Борисов продължава да кара сам колите на НСО?

Марков казва още:

„Бойко Борисов много добре знае защо е поставил за шефове на НСО бившите си телохранители, които са физкултурници. По този начин той ще продължи да обикаля страната с кортежите по време на предизборната кампания и за всичко това ще бъде платено с държавни средства.

Охранявал съм политици на поне 10 предизборни кампании и знам, че когато те се появяват в провинцията със служебни автомобили със сини буркани, уважението и респектът към тях нараства. Същото се отнася и за Борисов. Когато пристига с държавните лимузини и с гардовете, това създава усещането, че той продължава да е на власт и да ръководи държавата. Освен сигурност, държавната охрана създава и авторитет.“

И ако за Борисов тази услуга е допустима и по правилник, и има някакво основание, защо държавата ще предоставя услугата и на Яне Янев? Това става също с решение на Министерския съвет. Едно показателно решение, с което кресливият Яне е превърнат във фаворит на падналото правителство. Очевидно Борисов и ГЕРБ разчитат на него да клевети политическите им противници. И за тази цел му придават тежест с държавна охрана и коли.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.