Как кралица София засенчи крал Хуан Карлос след скандалите

ДПА

Крал Хуан Карлос се извинява за сафарито в Африка. Снимка: от тв екрана

На фона на най-сериозната криза, пред която е изправена испанската монархия след края на диктатурата на Франко, кралица София изпъква като на най-уважавания член от опозореното от скандали кралско семейство, оставяйки крал Хуан Карлос в сянката си.

„Кралицата е по-популярна от всякога, докато имиджът на краля е уронен“, каза биографката на София Пилар Ейре за ДПА.

Съвсем доскоро жизнерадостният и чаровен крал се радваше на по-голяма популярност от своята родена в Гърция съпруга, на която испанците гледаха като на чужденка и доста резервирана и дистанцирана фигура.

Но сега, когато кралският дворец е разтърсван от корупционен скандал, включващ Хуан Карлос и зета на София, и когато предполагаемите брачни изневери на краля са по-открито обсъждани от когато и да било, 74-годишната кралица се е издигнала като морална фигура.

„Тя е най-етичният и чист член на (кралското) семейство“, заяви пред Пилар Ейре републиканският политик Пилар Раола.

„Бидейки жена, мамена и дълбоко наранявана от своя съпруг, кралицата е виждана като жертва и като такава тя подбужда съчувствие у хората“, казва Ейре.

В момента съдия в Палма де Майорка разследва дали Кристина, средното от трите деца на Хуан Карлос и София, е имала нещо общо със съмнителния бизнес на съпруга си Иняки Урдангарин.

Бившият олимпийски хандбалист е заподозрян в незаконно присвояване на милиони евро в публични фондове.

Диего Торес, бившият бизнес партньор на Урдангарин и съобвиняем по делото, твърди, че представители на кралското семейство и дори самия крал също са замесени.

Същевременно медиите свалят копринените ръкавици, с които третираха личния живот на 75-годишния монарх.

След като стана крал по волята на Франциско Франко, след смъртта на диктатора през 1975 г., на Хуан Карлос първоначално се гледаше с подозрение. Но той спечели подкрепата на своите поданици, осуетявайки опит за преврат на група от паравоенни полицаи и войници през 1981 г.

След този ход, който направи краля да изглежда като спасителя на испанската млада и все още крехка демокрация, „той можеше да прави, каквото си поиска“, казва Ейре.

Но след три десетилетия третиране на Хуан Карлос с възможно най-голяма дискретност, „ние (журналистите) сме уморени, и времето на нашата благосклонност свърши“, добави тя.

За предполагаемите любовни афери на краля почти не се говореше открито до 2012 г., когато той разгневи испанците, отивайки на луксозно ловно сафари в Ботсвана по времето на икономическата криза.

По-късно се появи информация, че той е бил придружаван от близка негова приятелка.

Скандалът около пътуването бе предшестван от книгата на Ейре, „La Soledad de la Reina“ (Самотата на кралицата), която описва една донякъде строга, сериозна и интелигентна принцеса с гръко-германски произход, която се влюбва в испански принц без трон.

София се доказва като безценна опора за Хуан Карлос, помагайки му да победи Франко, който на края се съгласява да направи принца свой наследник начело на държавата.

Но по време на 50-годишния им брак, Хуан Карлос причинява безкрайно страдание на София с многобройните си любовни афери, пише Ейре. Според биографката от десетилетия двойката спи в отделни спални.

В нова книга на испански език, „Дамите на Испания“, британският кралски експерт Андрю Мортън описва подобна картина на кралския брак.

Но противно на британската принцеса Даяна, София никога не спира да се усмихва и да се държи сякаш никога нищо не се е случвало. Дори Хуан Карлос признава, че тя е „страхотен професионалист“.

Когато наскоро кралят бе подложен на операция на гръбначния стълб, София редовно го посещаваше в болницата, непоколебимо игнорирайки съобщенията за неговите любовни афери.

Дворецът досега не е коментирал истинността на подобни твърдения.

„Много испански жени са търпели неверните си съпрузи само и само за да запазят семействата си, и те съчустват на кралицата“, казва Ейър.

Когато наскоро София посети църква в Мадрид, цели тълпи я посрещнаха с необичайно бурни аплодисменти. Седмичникът „Семана“ я нарече „истинското бижу в короната“. Междувременно Хуан Карлос бе освиркан, когато отиде да гледа футболен мач.

Ейре смята, че някои може да се подразнят от постоянната усмивка на кралицата. „Сега, когато знаем какво се крие зад нея, тя може да изглежда лицемерна“, каза тя.

Кралските скандали се вихрят във време, когато испанците като цяло губят доверие в институциите си.

Правителството се показа безсилно в лицето на икономическата криза, докато скандали с корупция, в които са замесени политици, застрашават да погълнат министър-председателя Мариано Рахой.

По думите на Мортън бъдещето на монархията сега зависи от наследника на короната принц Филип и неговата съпруга Летисия. Принцът се радва на безукорна репутация и за него се смята, че е добре подготвен за престола.

Ейре обаче отхвърля спекулациите, че Хуан Карлос ще абдикира в полза на сина си.

„Подобен ход няма да получи никаква подкрепа от монархистите. Испанската монархия не е достатъчно силна за подобен вид експерименти“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.