Борис Березовски – олигархът, който се покая преди да умре

Борис Березовски беше обявен за “враг номер едно” на Русия. Снимка от телевизионния екран

Преследваният от Путин руски олигарх Борис Березовски е починал внезапно – съобщи зет му Егор Шупе във Фейсбук. Адвокатът Александър Добровински пък твърди, че Березовски се е самоубил. Но и тази информация не е потвърдена от други източници.

Британската полиция започна разследване на смъртта на живеещия в изгнание в страната руски олигарх Борис Березовски, предаде ДПА, като се позова на нейно изявление. Имотът на Березовски в Съри, край Лондон, където той е починал, е бил отцепен от органите на реда.

Британската полиция е завела смъртта на руския бизнесмен като необяснена. Разследването е в много начален етап. Според различни източници 67-годишният Березовски е бил открит мъртъв тази сутрин в банята си.

Близкият приятел на Березовски Демян Кудрявцев разказва, цитиран от РИА, че сърцето на Березовски е спряло. Той отхвърля появили се твърдения, че става дума за самоубийство и посочва, че няма никакви външни признаци за това.

Източник на медиата твърди, че става дума за инфаркт и че неотдавна Березовски е бил на лечение в Израел.

Руският олигарх Березовски напусна Русия през 2000 г., малко след като се появиха сведения, че ще му бъде предявено обвинение по т.нар. дело за Аерофлот – за присвояване на държавни средства. Бизнесменът твърдеше, че причина за възбуждане на делото конфликтът му с руския президент Владимир Путин.

През 2003 г. Березовски получи политическо убежище във Великобритания. Сп. „Форбс“ оценяваше състоянието му на 1,3 милиарда долара, но Березовски беше осъден от съпругата си да й плати 220 млн долара при развода, а наскоро загуби и дело срещу Роман Абрамович за подялбата на „Сибнефт“. Източници от обкръжението му споделят, че той е бил почти разорен.

Березовски е руски предприемач, роден през 1946 г. в академично семейство на руски евреи. Следва математика в елитни съветски учебни заведения. През 1989 г. създава компанията „Логоваз“, като смесено руско-швейцарско предприятие. През ноември 1994 г. става председател на управителното тяло на новооснованата телевизия ОРТ. По-късно придобива телевизионния канал TV6 и три ежедневника.

През 1996 г. Березовски придобива изключителните лицензи за износ на стратегически важни суровини. Заедно с Роман Абрамович придобива контол над нефтения гигант „Сибнефт“. Президентът Борис Елцин го назначава за известно време и за заместник-секретар на Съвета за сигурност. В това качество той е натоварен да координира и руската политика в Чечения. През 1997 г. е освободен от тази длъжност.

С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски отслабват. От ноември 2000 г. той живее извън Русия. През януари 2001 г. продава 49% от акциите на ОРТ на Роман Абрамович, а половин година по-късно продава и акциите си от Аерофлот. От 24 март 2002 г. Березовски не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране. Според някои източници Борис Березовски е финансирал с огромни средства т.нар. Оранжева революция в Украйна.

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, заяви, че Борис Березовски е написал писмо до руския президент Владимир Путин преди няколко месеца, в което е помолил да му бъде простено, както и да получи разрешение да се завърне в Русия.

Публично е известно обаче покаянието на Березовски поместено точно преди година във Фейсбук, в което той моли за прошка, че е довел Путин на власт и го нарича „тиранин и узурпатор“. Следва текстът на „Покаянието“ на Березовски.

Борис Березовски. Покаяние

До днес не планирах да си отворя Фейсбук, не исках да живея в социалните мрежи. Вчера, на Простена неделя, се реших на покаяние и исках да го публикувам в своя блог на „Ехото на Москва“. Покаяние пред народа на Русия за грешките, които направих. Обаче – беше ми отказано. Струва ми се напълно недопустимо, че на православния човек в днешна Русия му забраняват публично покаяние. Нямам никакви претенции към главния редактор на „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов, обратното – благодарен съм му. Той се държа до край, като ми позволяваше да водя блог. Сега използвам последната независима медия в Русия – Фейсбук. Марк Зукърбърг не могат да го извикат Кремъл и да го принудят да продаде своята социална мрежа на „Газпром“ под заплаха, че ще го пратят в „Матроска тишина“.

„Да се отвърне всеки от лошия си път и поправете пътищата си и делата си“, пророкува Господ чрез пророк Еремия и затова именно днес, на Простена неделя, ви говоря.

Годините в изгнание ми позволиха да погледна различно към моя живот, към живота на моята Родина и да осъзная по-ясно, че без покаяние, без признаване на грешките от миналото, без смелостта да се гради бъдеще, няма развитие. Нито за мен лично, нито за всеки един от вас, нито за страната.

Живея дълъг, ярък живот. И по своя път съм извършил много постъпки, и неизбежно съм бъркал. Неправедни дела съм извършвал съзнателно, а още повече – без да знам какво правя. Както се казва в молитвата за покаяние – „със знание и незнание, волю и неволю“. Знам, че много от моите дела се осъждат от вас, народа на Русия, част от която съм, и в чиято съдба, по Волята божия, изпълнявам отредената ми роля.

Покайвам се и моля за прошка за алчността. Копнеех за богатство, без да се замислям, че това е във вреда на другите. Прикривах греха си с „историческия момент“, „гениални комбинации“ и „смайващи възможности“, а забравих за съгражданите си. И това, че не само аз постъпвах така, не ме оправдава. Простете ми.

Покайвам се и моля за прошка за потъпканата от мен свободата на словото. Като се оправдавах със стремежа да спася Русия от червено-кафявата чума, аз, когато определях политиката на главния информационен рупор на страната, пренебрегвах демократичните ценности. Моите действия поставиха началото на унищожаването на независимата журналистика. Така постъпвах не само аз, но това не ме оправдава. Простете ми.

Покайвам се и моля за прошка за това, че доведох на власт Владимир Путин. За това, че бях длъжен, но не успях да видя в него бъдещия на алчен тиранин и узурпатор, човека, потъпкал свободата и спрял развитието на Русия. Мнозина от нас не го разпознаха тогава, но това не ме оправдава.
Простете ми.

Няма за какво друго повече да се обвинявам пред Русия.

Разбирам, че покаянието – не е само слово, а и дело. И то ще последва.

Борис Березовски,
26 февруари 2012

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.