Банкерът Василев би всички по наглост

Банкерът Цветан Василев. Снимка: Булфото

За всички т. нар. български олигарси като банкерите Цеко Минев (ПИБ), Левон Хампарцумян (Уникредит – Булбанк) или едри бизнесмени като Васил Божков, Николай Банев съвсем точно подхожда българската поговорка „Гладна въшка като се наяде, излиза на челото”.

Но банкерът Цветан Василев, шеф на Корпоративна търговска банка, който е от същия кръжец парвенюта, удари в земята по наглост останалите. Той не просто се е наял и изпълзял на челото. Той седи в поза на съдник и напада президента на България сякаш говори за някой дребен бизнесмен от фирма, която се е изпречила на пътя му.

Василев даде интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт”, от този тип платени интервюта, чието съдържание с нищо не е интересно на австрийската публика, в което вади на показ интриги от българския политически живот. Какво го интересуват австрийския читател махленските клюки за президента Плевнелиев, които е изсипал на едро банкерът Василев? Нищо. Цветан Василев е платил едни пари, за да дойде новина от чужбина, видите ли, австрийски вестник е написал какви далавери стават в България.

Всъщност, това са интригите, които плете един банкер, уплашил се, че следващите на власт, а дори и сегашното правителство, ще му врътнат кранчето.

Какво лъже Василев в интервюто?

Започва да обяснява, че някой си Боев щял да стане министър, а леля му била еврокомисар Кристалина Георгиева (което се оказа невярно), че президентът бил избран на поста от бизнескръга около в. „Капитал”, че съпругата на президента била шеф в медиите на Прокопиев (също невярно, виж тук отговор на „Икономедия“). И още – че конкурентите на банкера в медиите – Донев и Павлов, Прокопиев – притежавали вестници не за да печелят, а за да прокарват интересите си, а самият Василев скромно не се бъркал в своите медии, никога не ги бил използвал, за да атакува конкуренти или други бизнесмени (виж тук превод на цялото интервю).

Е, точно тук можеш да онемееш от наглост. Неговите издания „Телеграф”, „Уикенд”, „Всеки ден” и неговата телевизия ТВ7 водеха целенасочени кампании срещу конкурентите на медийния пазар. И не само на медийния – обслужваха арогантно фирмите на Василев (виж тук). Медиите му се държат антипазарно, ръсят пари, каквото не може да си позволи нито един издател или собственик на телевизия.
С вестник „Уикенд” беше пусната безплатна книга по сергиите за вестници в 200 000 тираж, пълна със скърпени компромати срещу конкурентите Павлов и Донев. Такава безпрецедентна многотиражна пропаганда българската вестникарска история не познава. С това Делян Пеевски и банкерът Василев влязоха в историята. Но още не го съзнават.

А последният брой на „Уикенд” от миналата седмица е със снимка на първа страница на президента Плевнелиев с негова служителка и дебело заглавие, което внушава, че това е любовницата му. Колкото и да е тарикатска пресгрупата „Икономедия“ (тя също обслужваше Борисов в някакви периоди), такава долна журналистика като вестниците на Пеевски не си позволява.

Във вестниците, зад които седят Василев и Пеевски, в последните години излизаха непрекъснато измислени компромати за всеки политик или бизнесмен, който по някакъв начин е попаднал на мушката на премиера Борисов. Пресгрупата на

Василев активно обслужваше правителството

Премиерът се радваше не просто на комфорт, а на мощна пропагандна машина в своя подкрепа от страна на ТВ7, която стана образец за обслужваща телевизия. И ако вестниците на Прокопиев или Павлов-Донев по един или друг начин са защитавали интересите им, то вестниците на Пеевски, зад които седи Василев, станаха пример за слагаческа журналистика и долен черен пиар срещу политическите противници на Борисов. 

Медии и Никулден
Карикатура на Христо Комарницки от в. „Сега“, вдъхновена от успешния медиен бизнес на банкера Цветан Василев и Делян Пеевски.

И Василев има нахалството да се прави на света вода ненапита и да говори, че в България имало твърде много медийна свобода. В момент, когато според международни организации България се смята за страна с частично свободни медии („Фрийдъм хаус”) и от година на година слиза надолу. В класацията на „Репортери без граници” България е слязла от 35-о място през 2004 г. на 87-о през тази година. Не на последно място благодарение на медиите на банкера Василев и неговия партньор Делян Пеевски, следовател и депутат от ДПС. Няма толкова нахална далавера като тяхната. Пеевски депутат от опозицията, а неговите медии правят пропаганда в полза на правителството. Много ясно защо.
Корпоративна търговска банка държи

над 1 милиард лева държавни пари

Това са парите на БЕХ, НЕК, АЕЦ „Козлодуй”, „Булгаргаз” и т. н. най-големите държавни компании. Тези пари банкерът Василев раздава като краткосрочни и дългосрочни кредити на други банки и фирми срещу лихви между 10% и 15% и плаща на държавните компании дребна лихва около 1,5% (по негово собствено признание в интервюто). От 1 милиард годишно банката печели над 100 милиона лева.
Това е грубо сметката. Това сладко положение за Василев е създадено още при предишното правителство. При сегашното е затвърдено и увеличено.

Сега банкерът Василев влиза в открита схватка с президента, защото се чувства застрашен и иска да се запише в редиците на противниците на Плевнелиев, за да си гарантира „стабилност”, както той казва. Под стабилност всъщност се крие желанието парите на държавата да текат в банката му и при следващото правителство. Очевидно хората около президента, служебно правителство и др., които са някакво крило в ГЕРБ, трябва да бъдат дискредитирани.

Атаката на Василев ще бъде последвана от огън в неговите медии. ТВ7 и вестниците вече са подхванали президента и служебното правителство. Всичко това издава боричкания в партията ГЕРБ. Очевидно хората около Борисов и Цветанов са в конфликт с по-образованата и авторитетна група около президента и Кристалина Георгиева. В тяхно лице Василев вижда враг.
Това подсказва, че за него БСП не е враг. Ако спечели БСП, заедно с ДПС може да направи коалиционно правителство и уютът за Корпоративна търговска банка може да продължи.

Но и в БСП, и в ГЕРБ трябва да са наясно

– щом едни вестници могат да съчиняват мръсотии, за да злепоставят някого, щом са готови да наричат някого Боко Тиквата, а като спечели изборите да му станат слуги, това означава, че утре могат да се обърнат срещу всеки.

Този медиен тумор, начело на който седят Василев и Пеевски, разболя цялото медийно пространство в България. И трябва да бъде отрязан, ако политиците искат нормална среда. Което може лесно да стане, когато парите на държавата бъдат преместени в други банки. Това може да започне още сега служебното правителство. Може би Василев е надушил, че предстои нещо такова и е измислил този залп срещу президента, за да злепостави правителството, ако се опита да изтегли държавните пари от банката му.
Каквото и да е, наглостта му надмина всички подобни извращения в обществото (виж тук).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.