Да се легализира или не: Върховният съд на САЩ се заема с еднополовите бракове

Франс прес

На широко очаквано заседание утре и вдругиден Върховният съд на САЩ ще разгледа изключително спорния въпрос за узаконяването на еднополовите бракове в няколко щата или в цялата страна.

От една страна, законно женените хомосексуални искат същите права като другите брачни двойки. От друга, еднополови двойки, които имат същите предимства като женените хетеросексуални, питат защо им се забранява да сключват брак като всички останали.

Най-висшата юридическа инстанция на САЩ, която има последната дума по големите обществени въпроси, е приела за разглеждане две жалби от двата края на страната, за да даде отговор на призивите за узаконяване на еднополовите бракове.

В страна, където остават забранени или невъзможни в 41 щата от 50, еднополовите бракове получават рекордно одобрение от 58 процента от американците. А по примера на президента Барак Обама редица личности от политиката, икономиката, шоубизнеса и спорта открито заеха позиция в тяхна подкрепа.

„Каквото и да е решението, то ще предизвика огромно внимание“, коментира Томас Кек, преподавател в Сиракюзкия университет.

Върховният съд, където превес имат консерваторите, първо ще разгледа във вторник делото, което според всички експерти, отваря пътя към узаконяването рано или късно на еднополовите бракове в национален мащаб – забраната на еднополовите бракове, която е вписана в конституцията на щата Калифорния. „Осмото предложение“, което бе утвърдено с референдум, гласи, че бракът се сключва само „между един мъж и една жена“.

В този западен американски щат, където еднополовите бракове за кратко бяха признати, гейовете и лесбийките вече могат да се обвързват само с граждански съюз, но получават същите права като брачните двойки.

Такъв е случаят и в осем други щата, за които правителството на Обама е поискало от Върховния съд да узакони еднополовите бракове.

„В тези щати е разумно да се направи изводът, че етикетът „брак“ се отказва на еднополовите двойки с цел те да бъдат заклеймени по признак сексуална ориентация“, заяви адвокат Елизабет Уидра от Центъра за спазване на конституцията.

Също така обаче е възможно Върховният съд „да вземе по-категорично решение и да постанови, че конституцията гарантира равенството на всички пред брака, защото тя защитава от дискриминациите, независимо дали човек е бял или черен, мъж или жена, хомосексуален или хетеросексуален“, добави тя.

На следващия ден, в сряда, деветимата върховни съдии ще разгледат федералния Закон за защита на семейството (Defense of Marriage Act – DOMA), който от 1996 г. дефинира брака като съюз „между един мъж и една жена“. В Раздел 3 този закон фактически забранява на законно сключилите брак в девет щата и столицата Вашингтон еднополови двойки да получават същите права като разнополовите брачни двойки.

В това дело тъжителката Едит Уиндзор, лесбийка със законно сключен брак в Канада, е била принудена да изплати 363 000 долара данък наследство при смъртта на съпругата си, което нямаше да й се наложи, ако беше сключила брак с мъж.

В безпрецедентна ситуация, след като го защити пред по-долна съдебна инстанция, правителството на Обама иска да се премахне Раздел 3 от DOMA като неконституционен. Това направиха и бившият президент Бил Клинтън, макар че той обнародва закона, и съпругата му Хилари.

Така че DOMA ще бъде защитаван само от група републиканци от Камарата на представителите, макар че в негова подкрепа се изказаха голям брой църкви и консервативни организации.

„В американския закон бракът винаги се е разбирал като включващ лица от различен пол поради раждането на деца, защо това да се променя днес?“, заяви адвокатът на Съвета за семейни проучвания Пол Линтън.

Това е мнението и на двама ултраконсервативни съдии от Върховния съд – Антонин Скалия и Самюъл Алитоу. Въпросът е дали председателят на съда Джон Робъртс и консервативният му колега Антъни Кенеди ще ги последват или, както очакват експертите, ще отсъдят, че законът нарушава принципа на равенство за всички.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.