Къде потънаха милиардите на Березовски?

Олигарсите Березовски и Абрамович като най-близки приятели и депутати през 2000 г. Снимка: архив

Смъртта на Борис Березовски, чието бездиханно тяло бе открито в събота в луксозния му английски дом, отново насочи  вниманието към приказното богатство, натрупано от безскрупулните руски олигарси и тяхната склонност да го харчат. Березовски бе смятан някога за най-богатия човек в Русия – но към януари тази година британски съдия имаше съмнения дали магнатът ще е в състояние да плати дълговете си. За да се разбере как един човек може да загуби толкова много пари, не е зле да се види как ги е натрупал.

ОСНОВИТЕ НА БОГАТСТВОТО

Березовски, математик по професия, натрупа богатството си през 90-те години на миналия век по време на катастрофалната приватизация на държавната икономика в Съветския съюз. Тази епоха бе белязана от хиперинфлация, поръчкови убийства и повсеместна корупция. Докато БВП на Русия се сриваше, олигарсите се възползваха от връзките си с безмилостни престъпници и корупмирани служители, за да присвоят огромни дялове от активите на страната, изсмуквайки ресурси и издоявайки до капка предприятия, с което натрупаха баснословни състояния.

Березовски, чиито интереси се простираха от автомобили до самолети и алуминий, беше един от най-облагодетелствалите се от тези тъмни времена. Той стана политически посредник във вътрешното обкръжение на руския президент Борис Елцин и се възползва от връзките си, за да натрупа състояние, оценено от „Форбс“ на 3 милиарда долара през 1997 г. „Никой друг не се е облагодетелствал повече от затъването на Русия в пропастта“, писа Павел Хлебников в критична биография на Березовски, озаглавена „Кръстникът на Кремъл“. В крайна сметка пропастта започна да застрашава и самия Березовски.

Магнатът изигра голяма роля в издигането на наследника на Елцин Владимир Путин, но когато между новия лидер и Березовски се стигна до сблъсък, политическите му протекции се разпаднаха. Березовски избяга от страната през 2000 г. и накрая поиска политическо убежище във Великобритания.

ДА ЖИВЕЕШ НАШИРОКО В ЛОНДОН

Колко пари притежаваше в действителност Березовски и колко можеше да отнесе със себе си от Москва остава неясно. Богати руснаци от онова време обикновено кътаха парите си в лабиринт от офшорки или държаха пари на името на свои съдружници или членове на семействата. Много сделки дори не излизаха наяве. Онова, което е ясно, е, че финансовата криза в Русия през 1998 г., съчетана с шумното изпадане на Березовски в политическа немилост имаха огромно отражение върху състоянието му, което „Форбс“ оцени в следмосковския му период на неколкостотин милиона долара. Неговият съперник олигарх Роман Абрамович даде показания в съда, че Березовски бил на последния си милион, когато избягал от Русия.

Ако Березовски е бил лишен от парите си, не го показа. Той се движеше из Лондон в бронирана лимузина „Майбах“ и често бе засичан с негови бизнес партньори в недостъпни за обикновените хора хотели до лондонския Хайд Парк. Огромните му имения в Англия, Франция и на Карибите създаваха впечатлението, че той превъзхожда средния милионер.

Властите в Русия явно вярваха, че Березовски разполага с много пари и се опитваха – с променлив успех – да отмъкнат обратно някои от активите на изгнаника. Все още срещу него са в сила обвинения във връзка с предполагаемата кражба на 13 милиона долара от вече несъществуващата банкова групировка СБС-Агро. Березовски е осъждан също така задочно за заграбване на стотици милиони рубли от авиокомпанията „Аерофлот“ и автомобилния завод „АвтоВаз“.

СМЕТКИТЕ СЕ ТРУПАТ

Нерядко Березовски се изказваше ласкаво за британската съдебна система, въпреки че имаше чести и скъпоструващи срещи с нея. Преглед на съдебните архиви разкрива приблизително три дузини дела – за клевета, измама, развод, неспазване на договор, замесващо по някакъв начин магната. Березовски съди свой бизнес партньор за несъществуващ заем.

Други негови бизнес партньори го съдят за развалена петролна сделка. Березовски съди „Форбс“ за подронване на имиджа му. Той дава под съд руската телевизия за внушение, че е замесен в смъртта на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко. Втората му съпруга води бракоразводно дело. Любовницата му го съди за обещана къща. Той съди съпругата на дългогодишния си партньор Бадри Патаркацишвили в сложен спор за подялба на активите му след неговата смърт.

Сумите набъбват. Спорът за заема му струва 5 милиона долара. Уреждането на втория му развод през 2011 г. – 100 милиона паунда (154 милиона долара по онова време). Активите на Патаркацишвили може би са му коствали още стотици милиони. Най-големият съдебен спор срещу Абрамович за нарушаване на договор и изнудване е за умопомрачителните 5,6 милиарда долара. Березовски загуби делото срещу Абрамович миналата година, а съдията едвам се сдържа да го нарече лъжец. Той затъна с десетки милиони паунда съдебни такси.

СЪСТОЯНИЕТО СЕ ТОПИ

Какъвто и да е бил размерът на богатството на Березовски, скъпият му развод, смъртта на Патаркацишвили и камарата съдебни спорове способстват то да намалее значително. През 2008 г. Березовски беше принуден да продаде 110-метровата си яхта „Дарий“, за която мнозина смятат, че е била поръчана с цел да се конкурира с дори по-голямата яхта „Еклипс“ (Затъмнение) на Абрамович.

По-рано този месец лондонският вестник „Таймс“ писа, че Березовски разпродава колекцията си от произведения на изкуството и домовете си, уволнява обслужващ персонал и затваря офиса си в баровския квартал „Мейфеър“ в Лондон. През януари в решението си по съдебния спор между Березовски и бившата му любовница Елена Горбунова върховният съдия Джордж Ман пише, че богатството на олигарха изглежда е пропиляно. „Фактите говорят, че Березовски е под финансов натиск.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.