Сирия: от лошо по-лошо

Понеже не се очертава лесна развръзка, сегашният брой на жертвите – 70 000 души след година може да ни се стори малъкДве години след началото на въстанието от Арабската пролет, когато стотици хиляди невъоръжени сирийци започнаха да изпълват улиците на провинциалните градове, Башар ал Асад получи конфликта, който искаше.

Макар и режимът му да нямаше отговор на масовите демонстрации, той е добре приспособен да води насилствена гражданска война. Въоръжените му сили все още са в строя и разполагат с доста сили в резерв, както показват последните нападения с ракети „Скъд“ срещу цивилни цели. Имайки предвид, че не се очертава лесна развръзка, сегашният брой на жертвите от 70 000 души може да ни се стори малък след година.

За Свободната сирийска армия (ССА), чийто основател Риад ал Асад тези дни бе тежко ранен от заложена в колата му бомба, се говори, че се готви за последния щурм на Дамаск и се опитва да отреже пътищата за бягство към крайбрежните райони. Командири казват, че всичко щяло да свърши след месец, ако имали нужните оръжия.

Но осведомени анализатори не са съгласни с това. Те изтъкват, че ако Асад загуби столицата, той ще премести тежкото си въоръжение в планините над Дамаск, където е неуязвим, и ще обстрелва града постоянно. Хомс и Хама междувременно отново са под контрола на режима. Асад едва ли се държи като човек, който е изчерпал козовете си.

И докато Русия и Иран са непоколебими в подкрепата си за Асад, политиката на подкрепящите бунтовниците е по-малко ангажирана. Правителствата на Франция и Великобритания са „за“ въоръжаване на бунтовниците, но общественото мнение в САЩ и Обединеното кралство е дълбоко скептично.

Вашингтон твърди, че осигурява само несмъртоносна помощ, но според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира, консервативните оценки сочат, че поне 3500 тона военно оборудване, голяма част от което хърватско, е било доставено от Балканите. ЦРУ може би действа като скрития интендант на бунтовниците.

ССА твърди, че не идват достатъчно оръжия и боеприпаси и че това е заради нерешителността на САЩ в момент, когато групировки като Джабхат ан Нусра, обявена от Държавния департамент за терористична организация, станаха важни играчи на полето на конфликта.

Междувременно политическата опозиция е в криза. Учредената миналата година коалиция се разедини (след оставката на лидера й Ахмад Муаз ал Хатиб тя не бе приета – бел.ред.) Сега тя отново трябва да започне от нулата, обединявайки разнородните си групи. Макар и източници в Сирийския национален съвет (предшественикът на коалицията и основна съставна част от нея) да отхвърля идеята, че Сирия може да се разпадне, ако войната продължи, те не изключват възможността евентуалното следвоенно споразумение да бъде на верска основа.

За опозицията не може да става и дума за преки преговори с режима без предшестващи ги гаранции, че Асад ще си отиде. Но докато кръвта продължава да се лее в такива количества, някои може да си направят извода, че евентуални преговори за мир с Асад начело на властта са най-малкото зло. Истината е, че в момента добри варианти в Сирия няма.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.