Украйна между два стола

Украйна не ще може повече да седи на два стола в стремеж да получава преференции и от Изтока, и от Запада, избягвайки окончателния избор. Това изтъкват вече пред Киев и Москва, и Брюксел. При все че на пръв поглед Украйна е избрала отдавна своя път – евроинтеграцията, обявена за „безалтернативна“ и законодателно утвърдена.

Подписването на договор за асоцииране с ЕС обаче все още е под въпрос. Междувременно Киев търси приемлив формат на сътрудничество с държавите от Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан – б. р.), но тук нещата не са лесни.

Днес Украйна е в международна политическа и дипломатическа изолация – също като в края на управлението на Виктор Юшченко, посочват в доклад експерти на киевския Център за системен анализ и прогнозиране (ЦСАП). Според авторите дотук се е стигнало още през първата година от президентския мандат на Виктор Янукович, а оттогава насам „изолацията се засилва и става по-плътна“.

„И в Москва, и в Брюксел политиците все по-малко скланяха да се обвързват с нормите на дипломатическата (протоколната) учтивост и дори формалната (пред камерите) част от срещите на украински лидери с техни колеги все по-често и все повече заприличваше на пердах, какъвто получава немарлив ученик от строгия си учител“, пише в доклада.

По думите на Ростислав Ишченко, директор на ЦСАП, причина за катастрофалния прием, който намира Украйна на международната арена, е „неадекватният външнополитически курс“ на държавното ръководство. „Външната политика на Янукович му продиктува стремежа да осъществява и занапред теорията за многовекторност от времето на Кучма (…), но тази възможност изчезна отдавна“, казва той и напомня, че „САЩ прецениха украинската многовекторност като неизгодна за тях още в началото на 2000-те“.

Тогава последваха мерки, довели до смяна на ръководството в Киев, отбелязва експертът, като изброява „делото Гонгадзе“, записите на Мелниченко, акцията „Украйна без Кучма“, „оранжевата революция“. От друга страна, Москва си извади поуки от всичко това и също сметна, че за нея е абсолютно неприемливо връщането към „тъй лесно нарушаемо статукво“.

Сега Киев търпи натиск и от двете посоки, а положението се влошава още повече, защото Украйна не може да съществува без заеми отвън. Това мнение споделя и Володимир Корнилов, оглавяващ украинския филиал на Института за страните от ОНД. Според него политиката на многовекторност не може да бъде подновена, но хората, правещи външната политика на Украйна, още не са осъзнали това. Корнилов изтъква, че Киев всъщност няма избор – евроинтеграцията е „фантом“, който страната трябва да загърби възможно най-бързо. По думите на експерта украинците не са наясно с негативите, които ще им донесе (след време) евентуалното споразумение за асоцииране с Евросъюза.

„Договорът за асоцииране не е четен на практика от никого в Украйна – отбелязва Корнилов. – Анализирахме подробно този документ и мога да заявя, че със сигурност представлява един вид програма за деиндустриализация на Украйна.“ Политологът добавя, че никой не прави сметки „какво ще стане с Украйна, с населението й, с едни или други социални гаранции, след като бъде внедрена подобна програма“ – най-малкото не се огласяват публично данните от такъв анализ.

Осъществяването на това споразумение ще предизвика обаче социална и хуманитарна катастрофа в Украйна, смята Корнилов. Той вижда само един изход от положението – интеграция на страната в Митническия съюз. И колкото по-скоро го осъзнае украинското ръководство, толкова по-добре ще е за самата държава. Киев не разполага с много време, за да направи избор между Запада и Изтока – но геополитическите играчи могат да си позволят да изчакат. Според Ростислав Ишченко те чакат всъщност да се смени властта в Украйна.

„Изгубили надежда, че ще убедят сегашния президент (Янукович) да направи избор, Москва, Брюксел и Вашингтон заеха изчаквателна позиция с оглед смяна на властта“, посочва експертът. Той добавя, че ЕС и САЩ се задоволяват с тази позиция, тъй като „на следващия политически етап в Украйна се очаква пак да дойдат на власт русофобите“. И пояснява, че „Янукович и Партията на регионите видимо отслабват, обаче нямат алтернатива на (про)руския фланг и ще сторят всичко, за да останат единствени там“.

Същевременно „изчакването е добре дошло и за Русия, защото със своя отказ да избере членство в Митническия съюз украинската власт така бързо и ефикасно руши икономическия потенциал на Украйна, че приемниците й със сигурност ще наследят една неефективна държава, затънала в перманентен фалит“. „Хипотетично погледнато, русофобите, които дойдат на власт „след Янукович“, ще бъдат изправени пред същия избор: или към Митническия съюз, или към гражданска война“, прогнозира аналитикът.

Той подчертава, че „русофобското управление“ ще трае най-вероятно не години, а месеци, след което „вече ще трябва да приемем Украйна не в Митническия съюз, а направо в Русия – икономическият крах ще стигне дотам, че просто ще направи невъзможно възстановяването й като самостоятелна държава“. Ако обаче направи избор в полза на Митническия съюз, Виктор Янукович ще може според експерта да разчита на място във властта и след като приключи мандатът му през 2015 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.