Мирът с Турция може да донесе просперитет на кюрдите

Франс прес

Евентуално решение на кюрдския конфликт в Турция поражда надеждата за разпространение на турското икономическо чудо до кюрдските зони на Югоизточен Анадол, които понасят от близо 30 години опустошителното въздействие на войната.

Преди близо една година турският министър на труда Фарук Челик оцени на близо 400 милиарда долара над 300 милиарда евро пропуснатите печалби на своята страна във връзка с боевете от 1984 г. насам между армията и бунтовниците от Кюрдската работническа партия ПКК .

Резултатът е потискащ: 12-те окръга в южната и югоизточната част на страната, населени основно с кюрди, са най-бедните в страната. За сметка на това индустриализираният и развит Запад просперира.

Икономическата пропаст е такава, че доходът на жител в Истанбул – около 16 000 долара, надхвърля този в някои страни от ЕС, към който Турция иска да се присъедини, като Румъния и България, докато този в кюрдските райони спада до 3 800 долара, до нивото на страни като Индия или Виетнам.

Призивът за прекратяване на военните действия, отправен в четвъртък от намиращия се в затвора лидер на ПКК, представлява източник на надежда за кюрдското малцинство.

„Решение на кюрдския конфликт може да доведе до намаляване на нивото на безработица в Югоизточна Турция от 30 процента до около 10 процента“, колкото е средното ниво за страната“, заяви Шахисмаил Бедирханоглу, председател на Асоциацията на индустриалците и бизнесмените от Югоизточен Анадол.

Според Илкер Айджъ, председател на Агенцията за подкрепа и насърчаване на инвестициите, агрохранителният сектор и строителството може да бъдат двигателите на регионалната икономика.

„Първо трябва да дойдат националните инвеститори. Като ги видят да се установяват, международните инвеститори също ще дойдат. Агрохранителният сектор и строителството ще бъдат на първи план за инвестициите“, заяви Айджъ в събота във в.“Сабах“.

„Мините и слънчевата енергия ще предоставят нови възможности“, подчертава също Айджъ, убеден, че „слънцето на инвестициите ще изгрее на изток“.

Държавата и частният сектор ще имат много работа, за да намалят социо-икономическата пукнатина, изолираща кюрдския район от останалата част на страната. Отдалечеността от големите комуникационни артерии бе поставила този район в изостанало положение още преди началото на въоръжената борба на ПКК.

И войната само влоши нещата.

За 30 години боеве „държавата намали инвестициите си и частният сектор напълно изостави нашия район. Не може да се очаква, че една зона, арена на боеве, може да привлече инвестиции“, посочва Бедирханоглу.

Около един милион души, според кюрдски източници, са мигрирали към големите градове западната част на страната, за да живеят там често пъти в мизерия.

Турската армия извърши насилствена евакуация на хиляди кюрдски села, за да прекъсне всякакво снабдяване с продукти на бунтовниците. Макар че турската държава предлага помощ за завръщане, стотици хиляди хора се колебаят да се върнат обратно в родния си край.

В Диарбекир – център на Югоизточен Анадол, където бе отправен „историческият“ призив на лидера на въоръженото кюрдско движение, нивото на безработица достига 60 процента в някои квартали.

Задачата на Турция сега е да даде възможност на кюрдите да се възползват от доброто икономическо здраве на останалата част от страната.

След като достигна рекорди на икономически растеж от над 8 процента през 2010 и 2011 г., турската икономика се очаква да отбележи през 2012 г. растеж от 3,2 процента въпреки световните условия на криза, а за 2013 г. бе обявена прогноза за растеж от 4,1 процента.

Страната се очаква да покаже най-голям растеж от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР за периода 2011-2017 г.

Според някои оценки Турция би могла да мине от 17-то на 9-то място сред световните икономики и на трето място в Европа.

„Жителите на тази зона кюрдската бяха изключени като цяло от облагите от турското чудо. Един мир би могъл да има даде възможност да се възползват от развитието, което е в ход“, посочва във в.“Хюриет“ Али Юджелен, председател на асоциацията на бизнесмени ТЮГИАД.

Граничната търговия с Ирак и най-вече с автономния кюрдски район в северната част на тази страна, който е богат на петрол и е в пълен икономически подем, ще бъде също от полза за кюрдските зони на Турция, отбелязва Юджелен.

Краят на боевете би могъл също така да доведе в крайна сметка до намаляване на военните разходи на Турция, които ще възлязат на 8,5 милиарда евро през 2013 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.