БРИКС или възможен ли е свят без Запада?

Участници в срещата на БРИКС. Снимка: официален сайт

Поредната среща на върха на страните от групата БРИКС поражда ново чувство на тревога у Запада относно новия свят, който бързо развиващите се сили се опитват да създадат без нас.

Тежестта на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, взети заедно, е наистина впечатляваща. Всяка една от тези страни по своите размери е субконтинент. Заедно те представляват почти всеки регион на планетата. Техният съвкупен БВП може да превиши този на страните от Г-7 до две десетилетия.

Като група страните от БРИКС допринесоха много повече, отколкото Запада, за глобалния растеж през последните пет години. Тези страни могат и да се похвалят, че в тях живее почти половината от населението на света.

Освен това БРИКС притежават допълнителни предимства. Китай е производствена свръхсила. Индия е най-голямата демокрация в света, по-дълбок извор на човешки капитал от всяка друга. Русия е потенциална „енергийна свръхсила“, според данни на американския Национален разузнавателен съвет.

Бразилия доминира в регион, в който няма значим по влияние конкурент. Южна Африка представлява един континент, който бележи по-бърз растеж, отколкото Азия, през последното десетилетие. Съюзът между тези великани може наистина да промени историята по начин, които да отслаби Запада.

Като изключим факта, че почти всички страни от БРИКС желаят да установят специална връзка със САЩ, лелеят стремежи за развитие, които могат да бъдат постигнати само със западни технологии и инвестиции, притесняват се за сигурността си, която не искат да излагат на риск посредством конфронтация с Вашингтон и тихомълком разбират, че стратегическите и икономическите противоречия в пределите на тяхната група са по-очебийни, отколкото връзките, които ги обединяват.

Няколко призрака ще витаят в стаята по време на срещата на върха на БРИКС. Призракът на Америка, която Индия, Китай и Русия определиха за по-важна за техните интереси, отколкото другите бързо развиващи се сили.

Призракът на Индонезия, чиято демографска и икономическа тежест й дава правото да настоява по-силно за членство в групата, вместо Южна Африка. И призракът на Мексико, чиято динамична икономика е по-интегрирана със света, отколкото бразилската и която се чуди кой реши, че португалоезичната нация ще трябва да представя в БРИКС Латинска Америка.

По ирония на съдбата може би разделенията в пределите на БРИКС подсказват какво е бъдещето на глобалния ред, а именно напрежението между Китай и Бразилия по търговските въпроси, между Китай и Индия по въпросите на сигурността, между Китай и Русия относно статута.

Тези въпроси подчертават трудностите, с които Пекин все още ще трябва сблъсква, за да защити претенциите си за глобално лидерство. Подобно лидерство изисква последователи, но останалите страни от БРИКС нямат желанието да се превърнат в последователи на Китай.

Както подчерта моят колега от Германския фонд „Джордж Маршал“ Дан Климан: „Приказките на БРИКС за нов международен ред не са нищо повече от приказки“. Двете най-големи бързо развиващи се сили в БРИКС – Бразилия и Индия – искат промяна на настоящия ред. Те не искат да го бракуват. Без геополитически или идеологически средства срещите на върха на БРИКС си остават само сбирка на членовете на групата“.

Страните от БРИКС може и да парадират с положението си, но техните стратегически интереси до голяма степен са свързани с по-тясното сътрудничество със Запада, отколкото със създаването на алтернативен блок, който иска да промени съществуващия световен ред. В действителност най-големите страни от БРИКС опитаха подобна стратегия по време на друга епоха и се провалиха.

Индийският експеримент с Движението на необвързаните по време на Студената война беше рецепта как индийците да бъдат държани в бедност и как тяхната страна да бъде изключена от най-важния клуб в света – Съветът за сигурност на ООН. Известно ни е как приключи стремежът на Москва да отправи съветското идеологическо и материално предизвикателство към Запада.

А пък Китай дълго преди това се отказа от маоисткото усърдие за световна революция. Най-големите търговски партньори на Китай днес са ЕС и САЩ и китайските лидери разбират, че естеството на китайските отношения със САЩ ще бъдат основният външен определящ фактор за способността на Китай да стане действително световна сила.

Властта се разпространява из международната система и групата БРИКС е отражение на това. Но ние не трябва да допускаме заради някакви спорадични срещи на върха да забравим една основна истина за този все по-многополюсен свят, а именно, че в надпреварата за влияние в 21 век, САЩ си остават на челната позиция.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.