Изборите в Черна гора в сянката на афери

На влизане в Черна гора. Снимка: bikerz.bg

За втори път откакто стана независима държава Черна гора избира президент. В играта са само двама кандидати – Филип Вуянович и Миодраг Лекич. В центъра на вниманието на предизборната кампания обаче не са програмите на кандидатите, а свързваните с тях афери.Черногорските избори за президент може би ще бъдат още една изборна история, в която ясно се знае победителят (кандидатът на Демократичната партия на социалистите Филип Вуянович), ако не се отговори на призивите прокуратурата да реагира на изборните злоупотреби.

Очакваше се разследване по повод записи на управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС), на които високопоставени служители признават за партийни назначения на работа, даване на помощи на симпатизанти и други подобни. Най-много в това отношение се откроява бившият директор на Института по заетостта и сегашен депутат Зоран Йелич.

Един назначен на работа, това са четири гласа. Ако успеем да назначим на работа един наш човек, на тях им намаляваме един глас, а увеличаваме гласовете за нас, казва Йелич, който е получил мястото на директор на Института по заетостта от съпругата си Вукица. С този проект ще се опитаме да назначим на работа преди всичко членове на ДПС, казва той.

Милица Ковачевич от Центъра за демократичен преход от години следи изборните процеси в Черна гора и се опитва да докаже злоупотреби в хода на предизборните кампании. Тя се шокирала, когато много бързо след разкриването на записите от Върховната прокуратура пристигнал решителен отговор, че няма да разследват случаите. След това изтече информация, която ясно показва, че има голям системен проблем и няма никаква реакция, макар и в смисъла на някаква проверка. Следва въпросът какъв мониторинг има смисъл при такова положение, казва Милица Ковачевич.

Какво мисли сегашният президент за аферата „Запис“, не може да се разбере, тъй като по ирония неговият съветник за отношения с обществеността твърди, че по време на кампанията Филип Вуянович няма време за медиите. Дългогодишният депутат от ДПС Миодраг Вукович казва, че не е точно, че прокуратурата и съдилищата се призовават да реагират „както никога досега“.

Това е класическа глупост, класическа политическа измама, а във функционален смисъл – демагогия и измама, съобщена с един радикален популизъм, твърди Вукович и припомня, че всички предишни афери, за които е съобщила опозицията, са били неуспешни. За аферата „Запис“ казва, че е създадена в опозиционните медии.

Коя партия не разговаря за своите хора? Никъде в тези разговори не се казва, че се злоупотребява с държавни фондове, че се злоупотребява с някои процедури. Напротив, категоричен е Вукович.

Президентските избори бяха предхождани от местни избори в Никшич и Андриевица, в които опозицията се оплака, че властта е купила техните съветници и по този начин е стигнала до мнозинство в местния парламент. Прокуратурата не реагира.

Опозиционните партии поискаха от Върховния съд да отмени решението за насрочване на местни избори, тъй като според тях нелегитимно мнозинство е взело решение за съкращаване на мандата на Общинския съвет в Андриевица. Върховният съд отхвърли искането на опозицията, а двете най-големи политически организации – Социалистическата народна партия (СНП) и коалицията Демократичен фронт, решиха да бойкотират изборите. Коалицията около ДПС победи в двете общини с убедително мнозинство.

За опозиционния кандидат Миодраг Лекич, който е подкрепян от Демократичния фронт и СНП, няма време за медиите в хода на кампанията. Шефът на неговия изборен щаб по време на кампанията Горан Данилович обяснява, че макар да не са свободни, опозицията не обмисля бойкот на президентските избори, макар да е бойкотирала местните в една от най-малките черногорски общини.

Частичен бойкот няма смисъл. Нашата задача не е сами да се унищожим като политическа алтернатива, а упорито и по ефективен начин, водейки диалог с представителите на международната общност, да вземем накрая истинско решение, казва Данилович.

Трети мандат за Вуянович?

Опозицията не бе единствената, която поиска реакция от съдилищата. По-малкият коалиционен партньор на ДПС – Социалдемократическата партия, поиска от Конституционния съд да забрани Вуянович да се кандидатира за трети мандат.

Конституционният съд реши един мандат да не се смята, тъй като Вуянович е бил президент, когато Черна гора стана независима, заради правното прекъсване, което настъпи с приемането на новата конституция. Част от депутатите предупреждаваха, че и този съд няма да вземе свободно решение, тъй като в него са съдии, които са бивши партийни функционери, които бяха предложени на тези постове от Вуянович.

Макар да смята че тази предизборна кампания протича с най-голям брой афери, Данилович твърди, че гражданите никога не са очаквали от институциите да реагират на аферите с политическата корупция на локално и злоупотребите на държавно ниво. Милица Ковачевич пък смята, че очакванията на прокуратурата и съдилищата показват, че черногорското общество окончателно вярва в демократичните институции.

Липсата на реакции от тези институции може дори и в някой кратък срок да доведе до намаляване на доверието. Всичко това е много лошо за демокрацията, много лошо и за държавата, и за обществото, оценява Ковачевич. И цялата тази история в предизборния процес е много негативна, защото преди всичко влияе на падането на доверието на гражданите в изборните процеси .

Черна гора ще избира президент на 7 април. Третият президентски кандидат Раде Бойович не успя да събере 7 700 подписа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.