Богати руснаци имат свой свят в Обединеното кралство

в. Файненшъл таймс

Смъртта на Борис Березовски привлече вниманието към богатите руснаци, които обитават привилегирован район северно от Съри и източно от Бъркшър, и процъфтяващата мрежа от местни компании, призвана да обслужва потребностите им.

За последното десетилетие свръхбогатите руснаци влагат милиони в къщи и имения главно в два района с всякакви екстри – Уентуърт, зелен анклав от около 700 къщи в Бъркшър, и Сейнт Джордж Хил, затворен частен комплекс в Уейбридж, Съри.

В Сейнт Джордж Хил 400 от 430-те имота принадлежат на руснаци. „Те са главната движеща сила на пазара“, каза Саймън Ашуел, директор на филиала на компанията за търговия с недвижими имоти „Савилс“.

Половината от имотите от началото на годината досега със средна цена 7 милиона британски лири са продадени на руснаци. Местни компании се облагодетелстват от притока на руснаци, тъй като новодошлите обикновено се нуждаят от цяла армия обслужващ персонал от готвачи и прислужници до шофьори и лични  асистенти.

Джейн Паркър, директор на базирана в Кобам обслужваща фирма, каза, че 90 процента от клиентите й са от Русия или съседни страни. Клиентите се обръщат към нея за практическа помощ по такива въпроси като училищното образование на децата, пътувания или жилища, както и за съвети от по-лично естество. „Задават ни  въпроси за културни специфики като например коя е подходящата рокля за родителската среща в училище на нечия дъщеря“, допълни тя.

За пришълците от Русия серия смъртни случаи при неизяснени обстоятелства сред техни сънародници и страхът да не станат жертва на престъпници, доведе до създаването на цяла индустрия за сигурност, в която често работят бивши служители на британските въоръжени сили.

Охраната на входа към затворения комплекс в Сейнт Джордж Хил беше засилена видимо през последните три години, според един от местните агенти за недвижими имоти. „Разпитват повече хората, които влизат в комплекса. Един строителен предприемач беше държан отвън 20 минути. Трябваше да се намесим, за да го пуснат.“

Ръководството на Сейнт Джордж Хил отказа коментар.  Тим Хабърд, партньор в компанията „Пропърти вижън“, която предлага консултации на купувачи на недвижими имоти, каза, че руснаците са загрижени за сигурността си повече от представителите на други страни. Но безпокойството не пречи на апетитите им.

„Откакто започнахме да консултираме руснаците преди 10 години, печалбите на компанията ни нараснаха от 5 на 30 процента“, посочи той. Първата вълна от руснаци, пристигнали в района Уейбридж, повлече Роман Абрамович – олигархът, който спечели миналата година дело в съда срещу Борис, Березовски – когато през 2003 г. реши да премести тренировъчната база на футболния отбор „Челси“ в Кобам.

В Лондон и югоизточна Англия богатите руснаци са привлечени на първо място от законовия ред, ликвидния пазар на недвижими  имоти и удобните транспортни връзки. Добрите училища са друго преимущество, което ги привлича.

Г-н Паркър, чиято компания помага за училищното настаняване на децата на богатите руснаци, посочи „златния триъгълник“ от училища в Оксшот, Ешър и Уейбридж. Г-н Ашуел добави, че руснаците са привлечени и от многобройната средна класа. „За руските представи това означава стабилност. Без средна класа има много по-голяма вероятност от политически сътресения.“

Доколко руснаците успяват да се интегрират в местния живот? Г-н Ашуел казва, че те опитват да общуват с местните, като например се срещат с други родители в училищата на децата си.

Но трудно може да се говори за местна руска социална среда. Закупили огромни провинциални имения, повечето предпочитат да водят затворен живот. „Мисля, че се дължи на живота в родина им и онова, което им  се е случило. Вероятно те просто не желаят да се сблъскват с хора от предишния си живот.“

Още по темата: Богатството е неприлично за депутати и чиновници

Жителите на Русия искат властта да се очисти от имотни хора, пише в. „Комерсант“, който помества данни от проучване на центъра „Левада“.

В представите на 77 процента от анкетираните богатството си остава нещо „неприлично“, дори „престъпно“ – особено щом става дума за богати депутати и чиновници. 82 на сто настояват за имуществен ценз на представителите на властта – включително за да знаят държавните служители „в какви условия живеят обикновените хора“. Според хората в страната човек може да се сдобие с едра собственост само по „несправедлив и нелегитимен път“, обясняват социолозите.

Едва 13 на сто смятат, че е „нормално“ един чиновник или депутат да бъде „много богат“. Повечето са на друго мнение – за 33 на сто това е „неприлично“, а според 44 процента дори „престъпно“. Хората смятат, че богатство се добива само „чрез корупция, кражби от държавата или някакви предимства“, обяснява директорът на „Левада“ Лев Гудков.

За имуществен ценз (максимално допустими доходи) на кандидатстващите за държавна служба в Русия се обявяват 82 на сто от участниците. 6 процента обаче са против, тъй като „един заможен човек няма да краде и да взема подкупи“, а 4 процента – защото „един заможен човек има управленски опит“.

Запитани в кои руски структури има най-много богати хора, анкетираните посочват най-вече двете камари на парламента – Държавната дума и Съвета на федерацията (55 на сто). Следват правителството и федералните министерства с 52 на сто, президентската администрация с 33 процента, държавните корпорации с 25 на сто и местните администрации с 21 процента.

В Русия смятат, че „хората влизат във властта не заради народа, а за да придобият статута и благата, свързани с пребиваването във властта“, показва анкетата според Гудков. За да се промени тази нагласа, руският елит трябва „да демонстрира други модели на поведение – че не само взема, но и дава“, коментира Елена Шестопал, експерт по политическа психология.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.