Бепе Грило се готви да превземе Европа

Феручо Санса, Емилиано Лиуци

Италианският блогър Бепе Грило се ползва с изключителна популярност в страната. Снимка: бепегрило.ит

Бепе Грило има една цел – Европа. Докато италианската политика трудно се съвзема от цунамито, което я връхлетя на парламентарните избори през февруари, у дома си в Генуа лидерът на „Движение 5 звезди“ прелита мислено границите. Неговата ясно заявена цел вече е да изнесе опита си към други европейски страни, преживяващи същата политическата и икономическата криза като тази в Италия.

„Ние нямаме право да си мислим, че направихме всичко това, за да спрем до Рим. Трябва да отидем по-далеч и нашата цел е Страсбург през 2014 г., тоест Европейският парламент. Защото в Европа изпитват същата нужда от промяна като в Италия и защото ако ние се установим в Европа, това ще бъде решителна промяна за цялата сегашна епоха“, заяви Грило пред привържениците си.

Мекушав или далновиден е Грило? През последните седмици неговата цел определено стана по-конкретна, откакто дискусиите в социалната му мрежа Meetup се разпростряха отвъд границите и езиците. „Трябва да извършим революция“, казват привържениците на Грило. „Трябва да направим нещо подобно на май от 1968 година и мрежата ще бъде отправната точка за това“, допълват поддръжниците на бившия комик.

„Ние едва сега започваме“, признават самият Грило и неговите хора пред онези, които се вслушват в гласа им в последно време. Засега те не са чак толкова много. „Движение 5 звезди“ има контакти предимно в страните от Източна Европа – Словакия, България и Румъния. Но погледът му се е насочил по-специално към Гърция, Испания, Португалия.

„Затова казвам, че ние едва започваме“, повтаря Грило. „Движение 5 звезди“ е насочило вниманието си както към испанските „Възмутени“, така и към германските „Зелени“, но не и към екстремистите от ляво или от дясно, като например гръцките „Златна зора“ или Сириза, или пък френския Национален фронт. По-скоро, както се случи в Италия, „Движение 5 звезди“ иска да привлече онези милиони граждани, свързани с общи битки, отколкото с идеологии или политическа принадлежност, онези европейци, които досега не намериха подходящия политически дом. Умерените и младите, но не само тях иска да привлече „Движение 5 звезди“. Идеята е във всяка страна програмите и методите на „Движение 5 звезди“ да намерят своите сподвижници.

В Европа пресата остава разделена относно Грило. Мануел Кастелс от в. „Вангуардия“ написа, че „експерименталният характер на проекта „Движение 5 звезди“, което критикува традиционната политика, е ясен. Движението беше подкрепено от милиони хора и от голяма част от младите, които се отъждествяват с желанието да се излезе от безизходицата на манипулациите и на непрозрачността, породени от делегирането на правата. Така че това чувство на нарастващо разстояние между гражданските общества и политическите институции се разпростира също и в Испания.

А именно Испания може да стане една от отправите точки за разпространението на идеите на „Движение 5 звезди“ в Европа. На 15 октомври 2011 г. улиците и площадите се изпълниха с младежи, настояващи за нов свят. Това бяха испанските „Възмутени“, френските „Недоволни“ или американските „Окупатори на Уолстрийт“. Те бяха хиляди. В Италия дори имаше няколко плячкосани магазина, а полицията наби с палките си няколко души и това беше всичко.

Какво стана с тези протести? Позатихнаха или по-скоро се разгърнаха в социалните мрежи в очакване да бъдат организирани наново. Италия, която тълкува всеки политически феномен по типичен за нея начин, се озова не с възмутени по улиците, а с едно движение, което искаше да влезе в институциите. И точно това се случи.

Днес това ново предизвикателство е именно „Движение 5 звезди“. То ще бъде „ракетата носител“ на един общ език, който сплотява движенията из цяла Европа и дори отвъд европейските предели и който, както казват приятелите на Бепе Грило, е конструктивен. Този език трябва да бъде хем радикален, хем питаещ уважение към институциите.

„Няма да проявяваме никакво гостоприемство. Нито към екстремистите, нито към расистите, защото изявления като „Майната ти“ и „Да се махат всички!“ вече не служат за нищо. Настъпи часът на влизането в парламента“, казват приятелите на Грило.

В чужбина реакциите са много различни.

„Италия не вкарва само клоуни в политиката“, каза Джонатан Хопкин, преподавател по сравнителна политика в Лондонското училище по икономика. Така той отговори твърдо на сп. „Икономист“, което съзря в напредъка на Грило и в поредното завръщане в политиката на Силвио Берлускони един жалък тандем от италианската комедия.

„Италия отправи предизвикателство, но не само към политиката на икономии, а също и към традиционната партийна система. Икономическата криза допринесе за това, но офанзивата на Грило срещу корумпираната и егоистична политическа класа витаеше във въздуха още преди началото на икономическия заник“, казва Хопкин.

„В цяла Европа членството в политическите партии е на своето най-ниско ниво от Втората световна война насам“, добавя експертът. Като пример той посочва успеха на Британската партия за независимост ЮКИП , на Партията на пиратите в Швеция, на антиислямската партия на Герт Вилдерс в Холандия или на популистките партии като Национален фронт във Франция. „Италия може да проправи пътя за промяна, която касае цяла Европа“, добавя той.

Никога досега партия, надигнала глас срещу мерките за икономии, не е печелила изборите в европейска страна. Не и откакто голямата икономическа криза завладя Стария континент. Испания на Мариано Рахой и Португалия на Педру Пасуш Коелю са страни, в които политиката на икономиите винаги е била правило.

Само преди седмица португалският премиер написа дълго послание във Фейсбук, подписано само с Педру, в което още веднъж призоваваше народа си да направи саможертви. Той получи над 36 000 отговора. Един от тях цитираше бившия американски президент Роналд Рейгън и се превърна в истински хит в мрежата. „Не се надявайте, че решението ще дойде от правителството. Правителството е проблемът“, гласеше този коментар.

Умората е огромна в страните от Европа, която от години говори за затягане на коланите. Предложението на „Движение 5 звезди“ е да има Европейски съюз, който знае как да обяснява ясно на гражданите си изборите, които прави и решенията, които взима.

„Не съм казвал, че сега искам да бъда във или вън от еврозоната“, заяви Грило.“Онова, което искам, е точна и ясна информация. Искам план Б, план за оцеляване за идните 10 години. След това, чрез референдум, ще решаваме за еврото. Но първо трябва да се информираме и да информираме хората, да се опитаме да разберем каква ще е цената и какви ще са ползите.

Едва-що бях подхвърлил тази идея и ми казаха: „Ти си демагог, луд, ти искаш да докараш Италия до фалит, ти си безотговорен“. И всичко това само защото казах, че трябва да се разгледа и тази хипотеза“, посочва Грило.

Идеята за нов облик на ЕС обединява много италианци и дори европейци, които виждат в съюза в настоящия му вид нещо далечно, нещо изгубено от полезрението, там някъде си в Брюксел или Страсбург. И този нов опит за диалог в ЕС по италиански може да се хареса на мнозина. Така в момента, в който всички гледат с безпокойство към италианския парламент, някои мислят вече за европейските избори. Тъй че моментът на срещата е ясен – 2014 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.