Първата дама на Китай изгрява на политическата сцена

Асошиейтед прес

Пън Лиюан. Снимка: от тв екрана

Бляскавата нова първа дама на Китай Пън Лиюан се превърна в дипломатическа звезда, очаровайки публиката и представяйки се в съвсем различна светлина от своите незабележими предшественички по време на първото си официално посещение в чужбина.

Пън зае видно място в репортажите на китайските медии в неделя, посветени на посещението на съпруга й Си Цзинпин в Русия – първата негова визита, откакто той пое президентския пост в началото на месеца.

Известна изпълнителка, показвана по държавната телевизия, Пън присъства на програма от песни и танци в художествено училище за сценични изкуства, но не участва лично, както писаха предварително някои медии. Двойката пристигна в Танзания в неделя; пътуването й включваше също така спирки в Южна Африка и Конго.

Една международно известна първа дама може да допринесе за смекчаване на представата за Китай в света като за понякога груб играч и да помогне в неуспешните засега усилия на комунистическата държава да спечели на своя страна глобалното обществено мнение.

В същото време тя може да повиши популярността на новото ръководство в момент, когато гражданите се чувстват все повече отчуждени и им е дотегнало от корупцията и царствените превземки на управляващата класа.

В последни години съпругите на китайските лидери по традиция оставаха незабелязвани в страната си и не привличаха почти никакво внимание, когато придружаваха съпрузите си при държавни посещения.

Отчасти тази практика се дължеше на негативната реакция към съпругата на Мао Дзедун, Цзян Цин, която бе широко презирана и по-късно осъдена на затвор заради ролята си на лидер на радикалната „Банда на четиримата“, която безмилостно преследваше политически опоненти по време на опустошителната Културна революция (1966 -1976 г.)

Съпругата на наскоро оттеглилия се премиер Вън Цзябао, Чжан Пейли, стана известна благодарение на ролята си в китайската търговия със скъпоценни камъни и никога не бе виждана със съпруга си на обществени места.

Междувременно кариерата на един от най-амбициозните китайски политици Бо Силай бе съсипана по впечатляващ начин миналата година от участието на съпругата му в убийството на британски бизнесмен, което предизвика най-ужасния политически скандал в страната от години.

Поначало жените упражняват относително малко влияние на върха на китайската властова структура и в 25-членното Политбюро – ръководния орган на управляващата Комунистическа партия, има само две дами.

Появата на Пън под светлините на прожекторите изглежда е продължение на собствената увереност на Си, докато утвърждава контрола си върху властта и се мъчи да осигури на Китай по-изтъкната роля в международните дела, каза Стийв Цан, директор на Китайския политически институт към университета в Нотингам във Великобритания. Опитът й като певица и сценичен изпълнител предлага перфектната подготовка за подобен тип роля, каза още той.

„Пън излъчва определена уравновесеност и увереност, които Си сам притежава и той няма нужда да се тревожи какво другите (политици) могат да си помислят за нея“, каза Цан.

Снимката на Пън се появи в китайските списания през уикенда, показвайки я как слиза под ръка със Си от самолета на летището в Москва в петък. Посещението й в училището за сценични изкуства бе отразено в неделната централна емисия новини на китайската телевизия и в националните всекидневници.

Популярният таблоид „Пекински новини“ публикува на цяла страница съобщения за външния вид на Пън заедно с нейна снимка как пристига за реч на Си, облечена в елегантна копринена туника и пола в китайски стил.

„В ролята си на първа дама по време на тази визита в чужбина Пън Лиюан е олицетворение на меката сила на Китай“, цитира вестникът Ван Фан, ръководител на Института по международни отношения към Китайския университет за чуждестранни отношения. „Като певица, изкуствовед и дългогодишен защитник на борбата с бедността и други каузи Пън има отличен обществен имидж.“

По-голямата част от медийното отразяване визираше нейния личен стил , като популярният търговски уебсайт sina.com отбелязва със задоволство, че малката черна кожена чантичка към тоалета й е направена по поръчка от китайска фирма в югозападния град Чънду. Това бе особено ласкателно на фона на критиките срещу китайските жени политици, че носят само дрехи чуждестранни марки.

„Практически това е важна демонстрация на подкрепа за китайската родна индустрия, а в по-широк смисъл би могло да повдигне националното себеуважение и увереност“, е написал в китайския популярен сайт за микроблогинг Вейбо Лин Чжъбо, шеф на провинциалното бюро в Гансу на комунистическия орган „Женмин жибао“.

Чън Ли, брокер на недвижими имоти в централния град Чанша, каза, че Пън е добре позната със своята скромност и спокоен, достоен маниер.

„Тя е известна със своята елегантност и моден вкус, но същевременно е много непретенциозна и не изглежда арогантна по начина, по който обикновено хората са свикнали да виждат съпругите на топ лидерите“, каза Чън.

50-годишната Пън до голяма степен се оттегли от обществения живот, след като през 2007 г. Си бе провъзгласен за следващия китайски лидер, но в последни години тя спечели ново признание като посланик на Световната здравна организация. Сред проблемите, по които е работила, са туберкулозата и СПИН-а – болести, смятани все още за позорни от китайското общество.

Миналата година тя отново бе във водещите новини, след като се появи рамо до рамо със съоснователя на Майкрософт Бил Гейтс като част от кампания против тютюнопушенето – сериозна задача в страна, където две трети от мъжкото население са пушачи.

Пън е втората съпруга на Си и разликата в годините им е почти десетилетие. Докато бащата на Си е бил водещ революционер и бивш вицепремиер, правейки сина си член на „червената аристокрация“, Пън е с относително скромен произход, а на 18 г. се присъединява към Народоосвободителна армия на Китай (НОАК). Двойката има една дъщеря, студентка в Харвард, която остава извън светлините на прожекторите.

Макар понякога да е описвана като фолклорна певица, Пън е с чин майор-генерал на НОАК и известността й се дължи главно на прочувствените й изпълнения на патриотични песни, които често тя прави облечена в пълна военна униформа.

Макар нейният чин да е предимно почетен, военният й статус може да доведе до някои неудобни въпроси, смята Цан от университета в Нотингам.

„Рано или късно някой ще попита дали това е напълно нормално, дори и тя да няма някакви реални военни и политически амбиции“, каза Цан.

БТА

Арт & ШоуСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.