30% за ГЕРБ? Не били американци, не били французи, най ми била Мира Янова

А някой съмнявал ли се е, че Цветанов не е подслушвал?

Колаж: Владимир Дойчинов – Ладо

Всеки ден в новините гърмят бомби – кое по-напред да коментираш и обясняваш.
Цветановгейт – подслушвали са политици, съобщи Станишев. Цветанът на мисълта отрече. Естествено. Това било предизборен компромат, намекна и служебният премиер Райков, трябвало да свикнем с такива бомби до изборите, казва той.
А всъщност някой съмнявал ли се е, че Цветанов не е подслушвал? Само да си припомним с какъв патос той чете в парламента стенограма от записан разговор между лекари в Горна Оряховица. Това, впрочем, беше нарушение на НК – използване на сересе извън целите на наказателното производство – до 5 г. затвор за длъжностно лице. И един ден със сигурност ще го съдят за това. Няма давност.
Но това не е важно сега. След тази негова рецитация на сересета в парламента, съмнява ли се някой, че този човек не е подслушвал като луд и не е чел стенограми от разговори?

Най-голямата бомба, обаче, гръмна от другаде.
Загадъчното социологическо изследване дава преднина 30% за ГЕРБ срещу 16% за БСП. Тази новина изпълзя първо от обслужващия ГЕРБ клюкарски сайт „Блиц”. Изследването било правено от американци, пък било потвърдено от французи и т. н. А ден по-късно обслужващият вестник „Преса” публикува данните като сензация на първа страница, които се оказаха на агенцията на Мира Янова. Не били американци, не били французи, най ми била Мира Янова и нейното МБМД. От американското посолство поясняват, че те никога не поръчват социологически проучвания за предизборни нагласи, а само за отношението към САЩ и двустранните отношения.

Графика за електоралните нагласи в периода 2009 – 2013 г. Изследването е на агенция „Медиана“ с една и съща методика и представителна извадка. Вижда се, че през август 2009 г. подкрепата е най-голяма, далеч по-голяма, отколкото на изборите месец по-рано. Това показва как колебаещи се избиратели дават подкрепата си на по-силния, който печели. А според сегашното изследване на МБМД ГЕРБ трябва да са се върнали на нивото си от 2009 г.

Но Мира Янова брани със зъби и нокти изследването си, което се разминава драстично с изследвания на други социологически агенции.
В интернет веднага направиха сметка какво означава това изследване – от 6 150 000 реално имащи право на глас у нас, 30% са 1 850 000 гласове за ГЕРБ, според сметките на Янова. На изборите 2009 година гласуваха 1 600 000 за ГЕРБ, а през 2011 за Плевнелиев гласуваха 1 350 000. Какво излиза? Че ГЕРБ са увеличили подкрепата си спрямо 2009 г. с 200 хиляди души и с половин милион спрямо 2011 г.? На някой да му изглежда реалистично?

Да, има такъв – това е проф. Михаил Константинов, когото подсетиха да си подаде оставката, защото се изказа дебелашки в подкрепа на ГЕРБ, а е шеф на фирмата, която ще изчислява резултатите от изборите. И Константинов ги беше изчислил предварително, като заяви по няколко телевизии, че БСП я чака разгром.
Това е пак типичната пропаганда за ГЕРБ. Пускат оптимистична прогноза, да подведат онези люшкащи се избиратели, които гласуват за по-силния.

Колаж: Съпротива, страница във Фейсбук

След всички скандали, простащини, обедняване, доверието към ГЕРБ се покачва? Ех, мечтиии.
А може би покачването на доверието се дължи на това, че Бойко Борисов, който говореше всеки ден от екрана сутрин и вечер, изчезна и не се появява никакъв? Дали наистина неговото отсъствие предизвиква носталгия и на хората изведнъж им се приисква повече да го върнат?

Идат избори, в които ще видим много мръсотии, подли номера, продажни медии и социолози и всякакви изненади. Както се вижда, големите медии оклепват всички партии, само ГЕРБ пазят.
Но и след всичко това няма да има победител в изборите. Можем да очакваме сложна коалиция в два варианта – ГЕРБ с „Атака“ или БСП с ДПС. Или някакъв трети вариант с експертно правителство, подкрепено от няколко партии.
След икономическото торнадо, каквото беше управлението на ГЕРБ, който и да дойде на власт, няма да му е лесно.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.