Русия се връща в Индокитай

Виетнамски работнички, затворени в завод в Подмосковието. Снимка: от тв екрана

Русия се връща в Индокитай – не като продавач на оръжия, а инвестирайки капитали в тези страни чрез засилване на туризма, развитие на дребния и средния бизнес, покупка на недвижими имоти. Общото замогване във федерацията, топлият азиатски климат и спадналият интерес към опасните близкоизточни дестинации накара хората да се преориентират: те насочиха поглед към Тайланд, Виетнам и Лаос.

„Руснаците идат“, но не с оръжия, а като туристи с долари в джобовете, пише тайландският в. „Банкок пост“. Според него тъкмо туризмът, а не едрият бизнес в страните от Индокитай играе днес решаваща роля в борбата за геополитическо влияние. И наистина, миналата година общите доходи от туристическа дейност примерно на Виетнам достигнаха 35 милиарда долара, а проектът за изграждане на първата АЕЦ в страната с руски инвестиции струва 10 милиарда.

През 2012 г. Виетнам посрещна 175 000 туристи от Русия – 1,7 пъти повече, отколкото предходната година. В Тайланд пристигнаха 1,3 милиона руски туристи – с 25 на сто повече, отколкото през 2011 г. В тази страна гостите от Русия преобладават сред пристигащите европейци. Лаос пък регистрира увеличение с 30 процента или 7000 души в сравнение с предишната година, цитира „Банкок пост“ данни на местните департаменти и министерства на туризма.

Особено впечатляващо се развива виетнамската дестинация, и то с оглед на факта, че посетителите от Европа постоянно намаляват – сред туристите от Германия например миналата година имаше спад с 69 на сто. Твърде важна роля в случая изигра рязкото подобряване на връзките между Русия и Виетнам, включително във военнотехническия аспект на сътрудничеството. Министърът на отбраната Сергей Шойгу започна неотдавнашната си визита в страната с посещение в град Камран – бивша съветска военна база, която Виетнам е готов да предостави за материално-техническо обслужване на руски военни кораби.

Днес обаче Камран е и голям туристически център. На военното летище например бе изграден нов пътнически терминал и въздушното пристанище придоби международен статут. Това тласна напред социално-икономическото развитие на региона, увеличи и потока от чуждестранни туристи, пътуващи за популярните морски курорти в Централен Виетнам. Виетнамските авиолинии съобщиха, че с цел да привлекат възможно повече туристи от Русия ще извършват всяка седмица директни полети Камран-Москва, считано от 5 април т. г. Към 2020 г. страната разчита да посреща по 3,5 милиона руски туристи годишно, сиреч се кани да надмине Тайланд по обем на туристическия поток.

При положение че средният турист от Русия харчи в страните от Индокитай близо 1400 долара за 10 дни, до 2020 г. доходите на Виетнам от руския туризъм ще възлизат на около 5 милиарда долара годишно. В други държави обаче също знаят да броят. Тази година Лаос за пръв път взе участие в международното изложение „Интурмаркет“ (International Travel Fair) в Москва, за да пропагандира туристическите си дестинации и да привлече максимален брой гости от Русия. Държавата откри туристическо представителство в Москва и подписа с Руската федерация „Програма за съвместни действия в сферата на туризма през 2012-2014 г.“.

Тайланд също насочва специални усилия към подготовката за посрещане на руски туристи. „Туристическият поток от Русия, Индия и Китай стремително се развива и това е трайна тенденция“, заявява пред „Банкок пост“ Крайлък Асауачатрой, финансов директор на хотелската верига „Ерауан“. „Икономическият растеж в тези страни вдигна покупателната способност на хората и за да си похарчат парите, те започнаха да пътуват в чужбина“, твърди професионалистът. Ще отбележим, че всички изброени държави премахнаха визите за туристи от Русия.

Но те все още често се превръщат в бизнесмени и купуват недвижими имоти. Във връзка с нарасналия среден жизнен стандарт в Китай тамошният бизнес се пренасочва към индокитайските страни, където е по-евтина работната ръка. Американската Асоциация на чуждестранните инвеститори в недвижими имоти (AFIRE) съобщи, че в началото на 2011 г. Виетнам е станал най-благоприятната държава в света за инвестиции от този род. Там е разрешено създаването на предприятия със стопроцентово участие на чужд капитал. Сферата на услугите и производството на стоки за народно потребление са изцяло в частни ръце. По данни от анализ на международната одиторска компания „Грант Торнтон“ хотелският бизнес е сред най-печелившите в страната. А виетнамците имат добро отношение към руснаците. Обичат и руските инвеститори – те дори им се виждат твърде малко на брой.

По сведения на агенцията за недвижими имоти „Найт Франк“, в Тайланд руснаци и китайци „изкупуват Пукет“, търсейки на острова предимно жилища от средна и висока класа. Според местни експерти в Тайланд се вливат годишно над 1 милиард долара частни инвестиции от Русия – руски граждани усилено конкурират местните фирми от туристическия бизнес, при все че това не радва особено тайландските предприемачи. Мнозина обвиняват пристигналите от Русия, по-специално с просрочени визи, че вземат работата на местните жители. Недоволстват хора от обслужващия сектор – екскурзоводи, масажисти, таксиметрови шофьори. Това обаче показва размаха на движението, известно в цял свят под наслова „руснаците идат“ – бизнесът пропагандира Русия далеч по-ефективно от нейните оръжия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.