Карла, на 14 години, обучена да краде в парижкото метро

Ромско семейство от България пред колибата си във Франция. Снимка: Рю89

На 25 март в Париж започна делото срещу клана на малките джебчийки. То ще продължи до 24 април. Но сега в Париж хората вече гледат с друго око на тези малки крадли в метрото, на тези нахакани малолетни с ефирни поли, движещи се на групички и дебнещи удобния повод да свият портфейла на някой пътник. Някои от тези джебчийки са действали под натиск, заплахи и побоища и са били принудени да носят значителна печалба всеки ден.

По време на процеса на обвинителната скамейка редом с 21-те обвиняеми седи Фехим Хамидович. Той е на 60 години и е от Босна и Херцеговина. Хамидович е предполагаемият лидер на една от впечатляващите престъпни мрежи, разбити от парижката полиция през 2010 г.

Свидетелската скамейка е празна, но председателката на съда чете показанията, които свидетелите са дали пред следователите. Озовала се в тази престъпна организация, пуснала пипала в Рим и Барселона, 14-годишната Карла разказва, че е живяла в Рим още от 10-годишна, където е била обучена да краде, а после е била отведена в Париж, за да работи.

Под надзора на членовете на клана Хамидович, спейки в хотелски стаи, рояк от дечица били пускани във френската столица с мисията да обират минувачите, в противен случай над тях тегнела заплахата от издевателства. Карла е разказала на следователите, че по тялото й са били гасени цигари, показала им е прободни рани.

Тя е споменала и за изнасилванията, които в крайна сметка не бяха взети предвид при повдигането на обвиненията. Други деца са разказали, че са били продавани на Хамидович от техните собствени родители. Такава била съдбата на Рут, една от племенниците на Хамидович, който не се интересувал от роднинските връзки, когато ставало дума за пари. Дори внукът на Хамидович – Алесандро, трябвало да краде „като всички останали“, както напълно спокойно обясни на следователите лидерът на престъпната мрежа.

Само през 2009 г. подобни дребни грабежи са донесли на мрежата 1,3 милиона евро, според оценките на разследващите, които са проследили пътя на парите. Чрез Уестърн юниън или пренасяни с влак, под полите на жените, парите били изпращани в Южна Франция, към ромските гета, в които живеели Хамидович. Самият Фехим Хамидович живеел в Италия, наблюдавайки от разстояние бизнеса си, ръководен в Париж от неговите синове и снахи.

На процеса Хамидович идва с тежка стъпка, облечен в бяла риза и тъмно сако. Той рискува да получи до 20 години затвор, но отрича всякакво участие в мрежата, въпреки смутното си минало във Виена, където беше осъден през 2007 г. на 3 години затвор за подобни престъпления. Но всичко си има своето обяснение, казва Фехим Хамидович, който с помощта на преводач, чийто глас често заглушава, споменава за някакъв си Елвис. Елвис е лидер на противников ромски лагер и според Хамидович той непрекъснато се опитва да го накисне, като за целта използва малолетни, които да го петнят.

„В това са замесени 500 деца и жени, но аз нямам нищо общо с тях“, твърди Хамидович, докато един от адвокатите му приканва съдиите да гледат предпазливо на показанията на момичетата, прочетени в съдебната зала. При липсата на документи за самоличност у тях „човек не може със сигурност да установи тяхната възраст“, казва адвокатът Якути.

Но прокуратурата смята, че държи в ръцете си неоспорим факт, който ще запуши устата на оспорващия обвиненията Хамидович. Това са медицински сертификати, доказващи насилие над жертвите му. Но и това не може да накара Хамидович да замлъкне. За да бъде по-красноречив, той сваля сакото си и започва уж да драска гърдите си, за да покаже, че според него, момичетата са се самонаранили, за да го пратят зад решетките. Защото освен крадли, те са и невероятни актриси, казва той.

Още по темата: Два процеса в Париж за трафика на хора от Източна Европа

Кристоф Корнвен, в. Фигаро

Мрежите за трафик на хора отново са на мушката на френското правосъдие. Наказателният съд в Париж съди Хамидович, семейство цигански биячи, дошли във Франция от Босна и Херцеговина, за да принуждават малолетни да крадат в метрото. Друг процес се води срещу група румънски сводници, обрекли на сексуално робство десетки жени в Париж. Тези дела се превърнаха във водеща новина за медиите, но те са само върхът на айсберга, атакуван сега от силите на реда.

Според информации в медиите френската Централна служба за предотвратяване на трафика с хора е отчела разбиването на 52 международни мрежи през 2012 г., което с 13 повече в сравнение с 2010 г. Сред разбитите мрежи 23 бяха ръководени от граждани на Румъния. По време на операциите по разбиването на мрежите, извършени из цялата страна, полицаите задържаха миналата година 572 сводници. От тях 130 бяха румънци.

„Нарастването на влиянието на бандите от Източна Европа отразява една силна действителност и една от нашите най-големи цели е тези банди да бъдат наказани“, казва френският комисар Ян Сурисо, шеф на службата за борба с трафика на хора. Той припомня, че този феномен датира от 90-те години на миналия век.

„В началото ставаше дума за малки мрежи, ръководени от главата на някое семейство или от лидера на някой клан, живеещи тук-там, във временни лагери и организиращи проституцията на техните жени като източник за препитание. В проститутки бяха превръщани снахите, братовчедките или приятелските „дъщери“. Те продаваха телата си за по 30-50 евро на сеанс, осъществяван в коли, спрени покрай пътищата между департаментите или в горичките в периферията на провинциалните градове“, казва комисарят.

С течение на годините престъпните банди се организираха много по-добре и буквално пуснаха корени в този занаят, в който търгуват вече с истински „стахановки“ на секса. Тази търговия придобива почти промишлени мащаби. Кампанията за разбиване на мрежите за проституция доведе до задържането на 1300 проститутки, работещи по улиците и пътищата на Франция.

„Те са набирани сред бедни семейства, натрупали много дългове в родните си села. Тези жертви приемат да работят за сметка на кредиторите, навъдили се в тази мафиотска сфера“, уточнява Ян Сурисо.

„Много от тези момичета обаче разбират каква съдба им е отредена едва когато пристигнат във Франция, Италия или Испания. Понякога те са татуирани сякаш са добитък. Татуировките се поставят на кръста или на гърба, между лопатките. Татуировката всъщност е кодовото име на техния сводник. След това този човешки добитък е изпращан на „клането“ на тарифираните срещи с клиентите“, разказва комисарят.

През 2011 г. полицаите установиха, че за две години шест проститутки са успели да заработят 370 000 евро. С тези пари шефът на мрежата, който, както обикновено се случва, живее в чужбина, успял да си вдигне триетажна къща на брега на река Дунав. После си купили Мазерати, Мерцедес и Бе Ем Ве серия 6. Всички те бяха конфискувани по време на операция, извършена след двугодишно разследване.

„Много месеци са необходими, за да се разбият този тип мрежи“, разказва източник от френската Централна дирекция на съдебната полиция.

„Става дума да се установят връзки със жертвите, които не говорят френски и живеят във Франция под фиктивни имена. Трябва да се установи и до каква степен те са подчинени на мрежите, за да се идентифицират онези, които им осигуряват жилища, онези, които финансират мрежата и онези, които отговарят за логистичните операции. После тези лица ще ни отведат до предполагаемите мозъци, дърпащи конците от разстояние от няколкостотин километра оттук“, казва източникът от дирекцията.

В името на културата на подчинението на жената, която в Западна Европа никой не може да си представи, жертвите често пъти отказват да свидетелстват срещу мъчителите си, въпреки че подобни свидетелски показания могат да им помогнат да получат статут на временно пребиваващи. Настанени в центрове или асоциации, където те не се задържат, тези корабокрушенки на трафика на хора се занимават масово и с просия. Често пъти след като са били заловени от полицията, те отново са приобщавани към проститутките мрежи. Заради отварянето на границите в Шенгенската зона, но също и заради достъпните транспортни услуги, тези момичета идват във Франция през летище Бове, терминала за нискотарифните компании. Там благодарение на тези робини на 21 век самолетният трафик процъфтява.

Според ООН трафикът на хора засяга 2,4 милиона души и е донесъл само през 2012 г. приходи от 26,4 милиарда евро. Така този бич се изкачва на трето място в класацията на организираната престъпност след трафика на оръжия и след производството и търговията с фалшификати на маркови стоки.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.