Новият шеф на МИ5 спрял взривяване на самолети

Ройтерс

Новият ръководител на британското вътрешно разузнаване е агент, осуетил заговор на Ал Каида за взривяване на самолети с експлозиви, скрити в бутилки с напитки, и оглавил антитерористичните действия след атентатите в Лондон през 2005 г., съобщи вчера правителството.

Андрю Паркър има 30-годишен стаж в агенцията, известна като МИ5 и противодействала на ислямистки екстремисти, на ирландските републиканци и на организираната престъпност. От 2007 г. той е неин заместник-директор.

Петдесетгодишният запален любител орнитолог и фотограф на дивата природа ще ръководи 3800 служители на агенцията, разследващи най-различни заплахи – от заговори за бомбени атентати и трафик на оръжие за масово унищожение до шпионаж и кибератаки.

Една от първите му задачи ще е да гарантира сигурността на американския президент Барак Обама, на британския премиер Дейвид Камерън и други световни лидери на срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия през юни.

Последния път, когато Великобритания бе домакин на годишния форум на върха на Г-8 през 2005 г., петима атентатори самоубийци отнеха живота на 52-ма души при кооридинирани нападения в лондонския обществен транспорт. Паркър отговаряше за ответните действия след атентатите и функциите му значително се разшириха.

Паркър, който ръководеше екипа на МИ5, осуетил през 2006 г. заговор за взривяване на пътнически самолети, заяви, че за него е огромна чест да оглави агенцията, известна също като Служба за сигурност (Security Service).

„С нетърпение очаквам да поема службата в следващата глава от историята й“, отбеляза той в изявление.

Паркър, баща на две деца, ще замени Джонатан Евънс. Той се оттегля през април след шест години на поста, през които във Великобритания не са извършвани сериозни атентати.

СЕКРЕТНОСТ

В контраст със секретността, която определяше работата й в течение на десетилетия, МИ5 публикува името и снимка на Паркър на уебстраницата си.

Правителството призна за съществуването на агенцията едва през 1989 г., а допреди 20 години директорът й беше анонимен.

Задачата на службата, заемаща внушителна бяла каменна сграда близо до парламента на река Темза, е да се бори със „шпионажа, тероризма и саботажите, да брани страната от подривната дейност на агенти на чуждестранни сили и от действия, целящи сваляне или подкопаване на парламентарната демокрация“.

Паркър поема агенцията във време на орязани държавните разходи, на трайна заплаха от Ал Каида и на безпокойство около малка група ирландски националисти, които отказват да приемат мирното споразумение в Северна Ирландия от 1998 г.

Досегашният шеф на МИ5 Евънс предупреди миналата година, че екстремистите от Ал Каида използват страните, свалили лидерите си при протестите от Арабската пролет, като бази за подготовка на радикализирани западни младежи за потенциални атентати във Великобритания.

През януари премиерът Дейвид Камерън заяви, че Великобритания и други западни страни са изправени пред „голяма и екзистенциална заплаха“ от ислямистки фундаменталисти, която може да трае десетилетия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.