Американски професор иска да стане президент на Иран

Асошиейтед прес

Мъжът, който иска да е следващият президент на Иран, седи във фоайето на хотел, съвсем близо до офиса му, но на хиляди километри от страната, която иска да управлява. Но по-голям проблем от това разстояние са препятствията, които той трябва да преодолее, за да се добере до изборите.

Хушанг Амирахмади, очилат професор по държавна политика в университета Рутгърс, обяви кандидатурата си за президент на Иран миналата година. Сега донкихотовският му поход го води на пътешествие в търсене на спонсори от Ню Йорк през Калифорния и Дубай и накрая в Иран следващия месец.

65-годишният Амирахмади живее в САЩ от 40 години и ги нарича „моята страна“. Жени се в САЩ и дъщеря му е отгледана в Ню Джързи. Но той се чувства длъжен да се кандидатира за президент на Иран, за да сложи край на вътрешната борба, която изживяват той и други американци от ирански произход.

„Не е лесно да си с ирански произход и да си тук, да бъдеш гражданин на тази държава. Всеки ден преживяваме вътрешно раздвоение и противоборство“, каза Амирахмади.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад бе преизбран за втори мандат през 2009 г. на избори, които предизвикаха продемократични протести. Той няма право да се кандидатира отново.

При управлението на Ахмадинеджад Иран се държи все по-предизвикателно по въпроса за ядрената си програма и отхвърля западния натиск и санкциите. Освен това Ахмадинеджад заяви, че Израел трябва да бъде „заличен от картата“ и хвърли ексцентрични обвинения срещу западните страни, включително, че са причинили суша в Иран.

Преди години дъщерята на Амирахмади, която сега е на 21 г., попитала защо двете страни не се разбират. Професорът каза, че бил дълбоко развълнуван от нейния въпрос. Той основава неправителствената организация Американско-ирански съвет и започва да работи за възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни.

Макар Амирахмади да е задкулисен играч, кандидатурата му няма много шансове. Той, както и всички други кандидат-президенти, първо трябва да бъде одобрен от Съвета на пазителите на върховния лидер Али Хаменей преди изборите през юни. Американското му гражданство, наред с убежденията му за свобода на свобода и управление, основано на „рационализма“ вместо на религията, могат незабавно да го дисквалифицират.

„Това изобщо не е сериозна кандидатура“, каза Махрзад Буруджерди, преподавател по политология в Сиракузкия университет. „Той няма абсолютно никакъв шанс да получи одобрение от Съвета на пазителите. Наистина американското му гражданство лесно ще стане повод за неговото дисквалифициране“.

Амирахмади признава, че има двойно гражданство – американско и иранско.

Ръководителят на Съвета на пазителите аятолах Ахмад Джанати каза този месец, че изборите в Иран са „най-свободните в света“ и че кандидатите ще бъдат подбрани в съответсвие със закона.

Но член на разследваща комисия на ООН заяви, че в Иран има чести нарушения на човешките права и изрази тревога, че изтезанията и растящите репресии срещу активисти, журналисти и адвокати могат да опетнят честността на изборите.

Отхвърляйки мненията на скептиците, Амирахмади е убеден, че ще бъде одобрен. Той е разговарял с членове на Съвета за кандидатурата си, но не и с върховния лидер. По негово мнение през годините, в които е работил и в САЩ, и в Иран – поне веднъж годишно той се връща в родината си и е работил там по различни проекти – е натрупал опит и може да бъде ценен посредник.

„Ислямската република не може да отиде утре при Господ и да каже: „Създай човешко същество точно с тези характеристики, да строи мостове, да е миротворец и успешен икономист“, каза Амирахмади за себе си. Той подчерта, че не принадлежи към която и да е политическа фракция в родината му. „Вероятно аз имам най-добрия шанс да ги сдобря“, каза той за САЩ и Иран.

Ахмирахмади вярва, че повечето проблеми между Иран и САЩ могат да бъдат решени чрез дипломация и възстановяване на доверието. Дипломатическите отношения между Иран и Щатите бяха прекратени след Ислямската революция през 1979 г. Тогава американското посолство бе превзето от протестиращи срещу иранската монархия, наложена с преврат от ЦРУ. Американските дипломати бяха държани в плен в продължение на 444 дни.

Според Амирахмади Иран има право да разполага с ядрени съоръжения за обогатяване на уран. Решението е да бъде убеден Западът да се отнася с доверие към Иран. „Не мисля, че проблемът се крие в ядрената програма. Проблемът е липсата на доверие.“

Амирахмади полага усилия да спечели подкрепата на хора като него – ирански емигранти. Той кръстосва земното кълбо, опитвайки се да набере средства за своята кампания и да осигури гласове на хора, които могат да участват в изборите в Иран.

Но създаването на блок избиратели от огромна, разнообразна общност, разпръсната из целия свят, не е лесно.

За някои хора всяка форма на ангажиране с правителството, включително гласуването, е равносилна на приемане на режима, каза Нагмех Сурхаби, доцент по история на Близкия Изток в университета Брандейс. „Има голям брой хора извън Иран, които мислят, че всеки вид ангажиране с правителството означава признаване на неговата легитимност“, каза Сурхаби.

Ако не друго, предизборната кампания на Амирахмади може да предизвика дебати в иранските общности по света по какъв начин те искат да участват в делата на родината си – и може да постави началото на нов вид политика.

Съперничеството в иранските избори винаги е ожесточено, но стане ли дума за финансиране на предизиборни кампании, прозрачност почти липсва.

Амирахмади признава, че кампанията му е с ограничени възможности. Той е набрал между 55 и 60 хиляди долара в САЩ и около 80 000 долара в Дубай. Неколцина приятели – особено в Дубай – са направили дарения от 10 000 долара и нагоре, но повечето са от по 10 долара.

Амирахмади каза, че се е появил по сателитна телевизия в Иран, излъчвана от чужбина, за да се избегне цензурата. Той планира да пътува до Иран в началото на следващия месец, за да положи основите на кампанията си и иска да назначи жена за шеф на предизборната си кампания. За последен път е бил в Иран през 2012 г. „Моята надежда е да се върна в Иран и да спечеля популярност“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.