Битка на шведските транссексуални да имат деца

Франс прес

След като се пребориха за премахване на принудителната стерилизация при смяна на пола, шведските транссексуални сега искат да получат финансови обезщетения и да имат деца.

„Тази красива Швеция, с хубавите си дървени къщи в червено и бяло, но… и с принудителната стерилизация на транссексуалните чак до 2013 г.!“, казва иронично 31-годишната транссексуална Нова Колиандер.

На 10 януари шведското законодателство отмени закон от 1972 г., задължаващ транссексуалните да си направят операция за необратима стерилизация, за да променят гражданското си състояние.

От 1 юли законът би трябвало да бъде променен, съгласно законопроект, внесен от правителството и подкрепен от Националната агенция за обществено здраве и социални дейности. „Смятаме, че принудителната стерилизация противоречи на човешките права, както потвърди и Европейският съд по правата на човека“, обяснява юристката от агенцията Линда Алмквист.

„Освен това не може механично да се приема, че транссексуалните ще са по-лоши родители от останалите“, подчертава тя.

До януари „нямахме право да ставаме родители, нямахме право да замразяваме яйцеклетки и сперма“, отбелязва 22-годишният транссексуален Лов Елфвелин.

„Искаме да имаме деца като останалите хора“, обяснява Нова, чиито дълги пепеляворуси коси са единственият външен белег за женственост.

Според психоложката и изследовател Карин Зетерквист Нелсон – специалист по семействата тип „дъга“ (хомосексуални, бисексуални и транссексуални), „връзката между дете и родител – сърдечна, открита, изпълнена с любов – е решаваща за детето. Дали родителят е транссексуален или хомосексуален, не е от решаващо значение“.

Родена момче, Нова извършва своя „преход“ – процедура по промяна на пола – през 2010 г.

„Със стерилизацията се плащаше ненужна цена, но проявеше ли човек колебание, това можеше да прекрати процедурата, която беше въпрос на оцеляване“, казва тя.

Омъжена от 1 декември миналата година за човек, чийто пол не иска да разкрие, Нова, която „вземат за момче“, както сама споделя, не предвижда да има деца.

Лов, на свой ред, е в процес на промяна на гражданското си състояние, за да отговаря то на определено мъжествената му външност. Той е един от първите в Швеция, отървал се от стерилизация.

Удобно седнал в кресло, с кръстосани крака, той изглежда като всеки друг млад мъж. Само по-дребният му ръст в страна, където мъжете рядко са по ниски от 1,80, може да подскаже, че е роден жена. Бременен три пъти

Лов се впуска в нова битка, с несигурен изход: да стане родител. „Мисля, че ще мога да имам биологични деца“, казва той, съзнавайки, че това ще е трудно, най-вече по физиологични причини.

За разлика от идола си – американския транссексуален Томас Бийти, преживял три бременности – Лов не иска да износва децата си.

При това положение първият етап е вземането на яйцеклетки. „Най-напред обаче ще трябва да спра да приемам тестостерон. Никой не знае за колко време трябва да го спра и дали яйцеклетките ми са фертилни, след като вземам тестостерон от три години. Не се знае дали ще се получи“, казва Лов.

Той би искал човекът, с когото ще сподели живота си, „да износи децата“ им като сурогатна майка. Детето би било заченато от яйцеклетки на Лов и донорска сперма. Това би било износване на ембрион, което е забранено в Швеция. „Разчитаме, че ще се борим и ще променим законодателството за донорство на ембриони!“, заключава с решимост Лов.

В очакване на това Националната федерация за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните се бори преживелите принудителна стерилизация транссексуални да бъдат обезщетени.

Правителството отказва. „Между редовете то казва, че не е направило нищо лошо“, бунтува се Нова. „По този начин то узаконява насилието, на което сме подложени“.

Между 1972 и 2011 г. 865 души са пожелали да променят законно пола си, а около 500 са го направили, показва официалната статистика.

„Понеже законодателят не поема инициативата, ние се фокусираме върху правна процедура“, обяснява Шерстин Бурман, която представлява около 135-мата транссексуални, решели да подадат жалба срещу шведската държава.

Между 1935 и 1996 г., по силата на евгеничен закон (за подобряване на човешката наследственост) 230 000 души са били стерилизирани от съображение за „социална и расова хигиена“, в голяма част от случаите, за да се избегне предаването на психически заболявания. Със закон от 1999 г. тези хора бяха възмездени с до 175 000 крони (над 20 000 евро).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.