Какво ядрено оръжие крие Пхенян?

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Пхенян е прикрил следите от ядрения си опит през февруари, което поражда съмнения относно вида на изпитаното ядрено оръжие, пише в. „Вашингтон пост“.

Северна Корея се е погрижила да скрие всички следи от ядреното оръжие, което изпита през февруари тази година. По този начин страната подхранва съмнението, че е използвала нов модел бомба със силно обогатен уран.

Изданието се позовава на анонимни американски представители и оръжейни експерти. Те посочват, че ефектите от експлозията от 12 март са „били впечатляващо ограничени и че в атмосферата са се озовали малко радиоактивни следи“.

Американското правителство очакваше този опит и наблюдаваше внимателно Северна Корея, в частност следеше за радиоактивните емисии в атмосферата, за да установи какъв е съставът на ядреното оръжие, посочва изданието.

Но в дните, последвали взрива, американските датчици, както и тези на южнокорейските им партньори не са успели да уловят обичайните следи от радиоактивен газ в нито една от 120-те станции за наблюдение, разположени близо до мястото, на което Северна Корея прави ядрените си опити.

Японски самолет е успял да регистрира краткотрайно увеличение на радиоактивния изотоп ксенон 133, но това не е било сметнато за недостатъчно доказателство.

Предполага се, че в първите си два ядрени опита Северна Корея е използвала несъмнено плутоний, с който страната разполага от доста време. Но ако сега действително Пхенян е успял да произведе уранова бомба, това ще означава, че страната е белязала напредък, като е използвала изобилието си от уранови ресурси и нова технология за обогатяването на урана.

Бомба с високообогатен уран ще увеличи още повече притесненията относно сътрудничеството между Северна Корея и Иран, твърди вестникът. Миналата година Иран подписа споразумения за сътрудничество в областта на науката и технологиите със Северна Корея. Иран също разработва технологии за обогатяване на уран.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.