Путин търси нова опора в Общоруския народен фронт

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Руският президент Владимир Путин избра за конгрес на подкрепящия го Общоруски народен фронт (ОНФ) 11 и 12 юни, когато страната ще чества националния си празник – Деня на Русия. Предвижда се форумът да превърне организацията в обществено движение, пише в. „Росийская газета“ под заглавие „Фронт на справедливостта“.

Изданието коментира слово на Путин в събота пред конференция на ОНФ, създаден по негова идея преди две години с цел да съдейства за предизборната кампания на властовата партия „Единна Русия“. „Президентът обеща подкрепа на многодетните и на инвалидите, звание „Герой на труда“ – на челниците в производството, социален асансьор – на студентите отличници, каноничен учебник но история – на учениците, а накрая призна, че в КГБ е разбрал следното: не е хубаво да се подслушва“, обобщава речта му руският официоз.

И добавя: „Владимир Путин увери също, че безплатната медицина (в Русия) няма да изчезне, информира, че правителството е подготвило законопроект, задължаващ медицинските учреждения да се застраховат срещу лекарски грешки, и не изключи в бъдеще парично възнаграждение за донорите на кръв“.

Според „Независимая газета“ обединението ще стане „фронтови инкубатор за едномандатници“. „Путин предложи на ОНФ политтехнология за перманентна избирателна кампания“, посочва вестникът. Тази технология „ще решава и задачите на президентската надпревара през 2018 г.“ в Русия, убеден е главният му редактор Константин Ремчуков.

Схемата предвижда партия „Единна Русия“ да остане на политическата сцена, без да е необходимо вече изкуствено да се повдига нейният отслабващ рейтинг чрез фалшифицирани изборни резултати и административен ресурс, което буди възмущение сред хората, пише изданието. Очаква се на следващите избори партията да събере 30-40 на сто от гласовете, а ОНФ да осигури на регионалните администрации 90 на сто от местата в едномандатните окръзи, уточнява Николай Петров от московския център „Карнеги“.

Политическите планове на ОНФ бяха дискутирани само в кулоарите. „Фронтоваците“ уверяваха, че им стига статутът на обществено движение и че не се канят да се превръщат в партия, отбелязва „Новие известия“. „Задачите на ОНФ са далеч по-големи от тези на всяка отделна партия“, заявява пред всекидневника Андрей Бочаров от ръководството на фронта.

Властта още не е решила има ли смисъл да се откаже от „Единна Русия“, щом партията все някак печели изборите и контролира отделните региони, смята политологът Александър Шатилов. Не се ли превърне ОНФ в партия, ще има промяна в законодателството и ще може да се формират предизборни коалиции – тогава „Единна Русия“ явно ще бъде погълната от ОНФ, твърди Олег Шеин, местен активист на опозиционната парламентарна сила „Справедлива Русия“.

ОНФ покани всички желаещи да се включат в движението, а предния ден лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов бе заявил, че партията му е готова да сътрудничи с фронта по социалния дневен ред. ОНФ обаче „съвсем не ще се радва да приеме всички опозиционери – никой не очаква там примерно Алексей Навални“, известен блогър и един от основните критици на президента Путин, изтъква „Новие известия“.

„Ходатайството на Путин няма да подпомогне дребния бизнес“ в Русия – „правителството ще го остави „да хвърли петалата“, пише в коментар за форума на ОНФ „Московский комсомолец“.

Владимир Путин даде на премиера Дмитрий Медведев и на подчинените му шанс да поправят грешката, с която те избутаха в сянката към 350 хил. еднолични търговци. По време на форума той им нареди да преценят и евентуално да намалят плащаните от тези хора осигуровки, скочили над двойно от Нова година насам.

Ред малки селища останаха без търговски обекти, а наемната сила – без работа, и президентът призна, че масовото изтегляне на бизнесмените го е „разтревожило“. Правителството обаче не сподели тревогата му, отказа даже да помисли по въпроса, пояснява изданието.

Заради поредната необмислена реформа Русия отново претърпя икономически загуби – безспорно малки спрямо доходите от петрол и газ, но става въпрос за съдбата на стотици хиляди хора, цитира вестникът мнение на Борис Титов, президентски пълномощник, бранещ правата на предприемачите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.