ГЕРБ си отива, спете спокойно деца. От Кунева зависи правителството

Васко Кръпката пееше как комунизмът си отива, а той бавно и мъчително още владее българите.

Поредното проявление на комунизма след 20 години преход е ГЕРБ, както и друг път сме писали в e-vestnik. ГЕРБ е третият ешелон на някогашната БКП. Първият бяха реформаторите, които свалиха Живков.

Вторият бяха средна и дребна номенклатура, партийни членове технократи – всички те се разтвориха в различни партии. Сред тях са и деца на някогашни висши партийни функционери като Станишев.

Дойде обаче ГЕРБ – третият ешелон. Това са дребни партийни и комсомолски секретари от провинцията (Цецка Цачева, Плевнелиев), второ поколение пожарникар (Борисов), сина на шофьора на вътрешния министър (Цветанов) и др.

И в новите листи на ГЕРБ концентрацията на бивши милиционери и шефове от РДВР е висока. Това беше най-милиционерското и необразовано правителство от падането на Живков насам. Културно-образователното му равнище беше по-ниско дори от това на живковия режим. И това си пролича по икономическото опустошение, което остави след себе си.

Къде са сега финансовият корифей Дянков? Или вездесъщият Мирослав Найденов, който сваляше цените и въвеждаше стандарти? Или министърките Деси, Дианчето, Нончето? Изядоха финансовия резерв, натрупаха нови дългове, изпратиха в Щатите Дянков по живо по здраво, все едно нищо не се е случило, хвърлиха Найденов на прокуратурата като жертвоприношение и напират за нов мандат.

И сега обслужващи социолози шантажират хората с фантастични данни, които отреждат на ГЕРБ повече гласове, отколкото взеха на миналите избори.

Това е психологическа война. Сега дори обективните изследвания ще покажат, че ГЕРБ води с 2-3%, защото хората ги е страх, че милиционерите могат да се върнат. В провинцията това означава, че ако си против ГЕРБ, ще останеш без работа, ще уволнят жена ти, сина ти, баща ти…

Това е политиката на ГЕРБ – шантаж и страх. Същевременно при проучванията БСП има традиционно т. нар. скрит вот – непрестижно е да се гласува за бившите комунисти. Макар техните съперници да са още по-големи комунисти, боядисали се като десни.

Както и да е. Тук важното е, че между двете партии реално има паритет. И правителството в бъдещия парламент ще зависи от партията на Кунева. Затова срещу нея се вършат такива атаки – и в медиите, вече години наред, и сега, с разни измислени местни структури, които се опитаха да се качат на влака на Кунева и да влязат в парламента.

Със сигурност една част от тези недоволни са подводници на ГЕРБ. Тепърва и в парламента ще се отцепи някой купен депутат. Това е практика на ГЕРБ.

Но ГЕРБ, сборно с „Атака”, пак няма да може да направи правителство. Ще му трябва помощта на Кунева. И вероятно ще я натискат чрез Европейската народна партия. От нея зависи дали ще има правителство.

Другата вероятност е БСП да води на ГЕРБ с 1-2%. И тогава те ще опитат да направят правителство в коалиция с ДПС, също ще разчитат на Кунева. Тя декларира, че няма да прави коалиция нито с едните, нито с другите.

Така се очертават нови избори през септември.

Но при всички положения, дори ГЕРБ да победи с малко, се пързаля по нанадолнището. Ако успее някак да направи правителство, много скоро ще гонят Борисов с камъни, както Кадафи в Либия. Защото икономиката спря. Тежко му на следващото правителство.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.