Мъгла, дъжд и китайци около цените на енергията

Антон Митов

„Мълниеносният” ми преглед на СМИ ме постави в ситуация на двоумение, че някой смята вместо мен. Заваляха едни социологически(безплатни) проучвания, като на Олимпиада. Занадпреварваха се – кой по-голям процент преднина ще даде на ГЕРБ в предстоящите избори.

Дори се включи в сметките известен математик, който услужливо изчисли, като компютър „Правец”, че тази партия ще вземе над 90 места в Народното събрание.

Защо никой не изчислява цената на тока?

Сега е момента, защото Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  още не е наясно дали цената на тока ще падне или ще се увеличи от 1 юли. Това го каза шефът на енергийния регулатор Евгения Харитонова пред bTV.

Либерализирането на пазара на електроенергия няма да се отрази положително като цена за битовите потребители, обясни тя пред журналисти.

„И в момента всеки от нас може да излезе на свободния пазар, но реално няма търговци, които могат да обслужват битови клиенти – за това са необходими инвестиции в специална техника и изпълняване на много изисквания, които ще доведат дори до по-висока цена“, смята Харитонова.

Тя призна, че „юнашки“ е обещала на министъра Асен Василев, че до 15 април ще е готово обновяването на правилата за търговия с електрическа енергия и привеждането им в съответствие със закона от 17 юли миналата година.

„Но това е малко юнашко обещание. Да се надявам, че ще го изпълня“, каза Харитонова, по повод либерализирането на пазара на електроенергия и създаване на истински условия за търговия.

Пълна мъгла – къде е математикът да го сметне колко струва тока от фотоволтаичните клетки? Няма го, защото развитието на слънчевите панели(основен източник на кризата у нас) е под въпрос в световен мащаб.

В началото на 2011 г. сектора на слънчевата енергия бързо се разви по целия свят и привлече пари в най-различни интересни компании и проекти. По мнението на експерта по слънчева енергия преди около година и половина, ръстът на индустриалните сегменти започна да се забавя, и редица обещаващи компании фалираха.

Една от основните причини е фактът, че Китай започна да прави много евтини фотоволтаични клетки и това накара целия свят да напусне бизнеса – казал по време на неотдавнашен брифинг Дейвид Файман, експерт по слънчева енергия в Университета Бен-Гурион, Негев (Ben-Gurion University of the Negev). (Според Harvard Business Review, цените на панелите са паднали повече от 65 процента през 2011-2012.)

Това навреди на другите компании за енергия от възобновяеми източници, които „преместиха” капитала си в посока на „ват”-а, генериран от тези евтини панели, е заявил Файман. Но енергията от соларните клетки – не е същото нещо, както енергията от други възобновяеми енергийни източници, като слънчевата топлинна енергия (което черпи енергия от гореща вода), въпреки, че те са обединени в категорията на възобновяемите енергийни източници.

„“Фотоволтаичната енергия сега е много по-евтина“, – така мислят“”, е казал Файман. „Но икономиката е по-сложна, отколкото – просто долари за „ват”.“

В същото време са намерени крупни запаси на шистов газ в Северна Америка. Огромни източници на природен газ са открити и край бреговете на Израел, заявил Файман. Това вреди на „импулса” на възобновяемите източници и слънчевата енергия. „Ако това се възприема от политиците като постигане на енергийна независимост, тогава защо имаме нужда от тези възобновяеми източници на енергия?“, е попитал той.

Новите производствени технологии биха могли да помогнат на западните компании да се конкурират в областта на соларната индустрия. Все по-голям брой фотоволтаични клетки, които увеличават силата на слънцето, за да генерира повече енергия, също станаха модни в САЩ и други страни. Нарастващото увеличение на производствения капацитет на китайските соларни клетки, обаче, може да намали доставките към останалата част от света.

Където сме ние!

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.