В десетката: Проверете си фенерчетата

Константин Павлов – Комитата. Снимка: Личен блог

Главният диспечер е подал оставка, разбрах днес от вестниците.

Знаете ли какво работи той? – балансира така товарите и генерирането в мрежата, че да няма сривове. Това е диригентът на българската енергетика.

Защо диригентът би подал оставка – защото не може да накара оркестъра да свири по партитурата.

Очевидно главният диспечер не може да се справи с мрежата, защото в мрежата има параметри, които не са 100% под контрола му и могат бързо и неконтролируемо да излязат от баланс.

Какво значи мрежата да излезе от баланс? Това значи в най-добрия случай чести токови удари, в по-тежък случай режим на тока (и това при излишък в пъти!), в най-тежък случай аварии, които първо могат да оставят много хора без ток и второ обикновено авариите в енергетиката са страшно скъпи и бавни за отстраняване.

Например, мрежата у дома излиза от баланс, ако бушоните изключат и не можете да ги включите, непрекъснато се изключват. Трябва да започнете от начало – изключвате всички големи консуматори и да почвате едно по едно да пускате, за да тръгнат. Е сега си го представете в мащаба на цялата държава.

Защо енергетиката излиза от баланс? Сатанизираният от протестиращите „енергиен микс“ всъщност осигуряваше присъствието в мрежата на всякакви видове генериращи мощности – АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и ВЕИ, така че рискът да се минимизира, контролируемостта да се максимизира и генерирането да може да посрещне всякакви колебания на потреблението и износа (който е минимален). Промяната в енергийния микс, така че да се намали временно (знаете, че е временно, нали?) цената на тока, увеличава проблемите в мрежата до ситуация главният диспечер и колегите му да си рискуват всеки ден нервите и здравето.

А едва ли си заслужава финансово и всякак.

Пример за дисбаланс в Москва, който остави седмици наред хората на студено и тъмно през зимата.

Сега си проверете фенерчетата, свещите и UPS-ите.

PS. Добавям един стар анонимен коментар от блога:

По този начин, с възможност за верижен отказ е организирано електрозахранването за почти 100 процента крайни потребители на електроенергия. Поради липса на инвестиции в проводници с по-голямо сечение, отговарящо на завишената консумация напрежението до крайния потребител е вдигнато на 220 V при нормално потребление на всички. Тресва гръм, изключва предпазител в трафопоста за група потребители, консумацията намалява, напрежението за всички останали консуматори се вдига и изгарят последователно уредите, чувствителни към повишаване на напрежението. 

В София първо горят комутаторите на LAN мрежите, после телевизорите.

От блога Бели байтове за черни дни

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.