Не е само Кипър или опасните банкови системи

Разразилата се неотдавна криза в Кипър привлече вниманието върху странното и опасно явление на банковите системи, които са много по-големи от икономиките, където са базирани. Една от причините правителството на Кипър да се затрудни при справянето с проблемните си банки беше, че активите им бяха седем пъти по-големи от икономиката на страната.

Кипър не е единствената подобна страна в еврозоната. Люксембург и Малта, които са се утвърдили като данъчни райове в услуга на големи световни корпорации и свръхбогатите, са с дори още по-големи банкови системи. Банковите активи на Люксембург надхвърлят 22 пъти националния БВП, а малтийските банкови активи са осем пъти по-големи от икономиката на страната.

Лидерите на двете държави настояват, че те не трябва да бъдат сравнявани с Кипър и очакват европейските лидери да подкрепят правителствата и банките им каквото и да става. Изданието цитира финансовия министър на Люксембург Люк Фриден, който заявява по повод банковата система на страната: „Искаме да я разширим още повече, а не да я свиваме.“

Банките в Люксембург и Малта, много от които са собственост на големи европейски и американски фирми, са в по-добро здраве от тези в Кипър според Международния валутен фонд. МВФ обаче изрази безпокойство за способността на страните да упражняват адекватен надзор над банките си или да ги подкрепят в случай на криза. С други думи, еврозоната и МВФ ще трябва да се намесят с финансови спасителни планове ако тези страни се сблъскат с проблеми.

При всяко положение еврозоната трябва спешно да завърши работата по учредяване на банков съюз, който да позволи на Европейската централна банка да упражнява надзор над големите банки вместо да оставя тази задача на националните политици, които може да са твърде покровителствено настроени към банките си.

В Европа трябва да има и общ процес по преструктуриране на банки в затруднение, което би трябвало да намали риска от катастрофи като кипърската. Един банков съюз също така ще даде на вложителите повече увереност, че застрахованите им депозити наистина са гарантирани – тази увереност бе силно разтърсена от станалото в Кипър.

За щастие тълпите не бяха толкова големи или хаотични, колкото се опасяваха хората, когато банките в Кипър отново отвориха врати миналата седмица след две седмици спиране на работа – но едва след като страната наложи строг капиталов контрол, за да попречи на вложителите да избягат. Европейците може да нямат такъв късмет следващия път.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.