Отношенията с Путин може само да се влошат

dayly-telegraf-emblema.jpgЕкспулсирането на четирима дипломати от среден ранг е минималният отговор на отказа на Русия да екстрадира главния заподозрян в убийството на Александър Литвиненко. Отравянето в Лондон през ноември м.г. на бившия агент на КГБ, който беше с британско гражданство, на много хора може би напомня за подлите номера от времето на Студената война. Но обилното изтичане на радиоактивен полоний-210 и ужасното му въздействие върху жертвата оставя на заден план дори убийството с чадър на българския дисидент Георги Марков през 1978 година.

На пресконференция в Москва Луговой заяви, че не е замесен в убийството на Литвиненко. Москва отказа да го екстрадира за Великобратания и предизвика криза в отношенията между двете страни. Снимка: Ройтерс

През май британската прокуратура поиска да бъде екстрадиран Андрей Луговой, друг бивш агент на КГБ, за да бъде съден за убийството на Литвиненко. Владимир Путин отказа, нарече молбата „глупава“ и се присмя на Великобритания, че била „убежище за терористи и престъпници“. Това не остави на новата администрация на Браун друг избор, освен да ограничи официалната руска дейност в страната.

Правителството не трябва да си прави илюзии и трябва да разбере, че го чакат бурни дни. С отказа си да сътрудничи по иранския и косовския проблем, заплахите си да насочи ракети с ядрени бойни глави към Европа и с излизането си от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от 1990 година, Путин ясно показа, че външната му политика се основава на противопоставяне на Запада. Това поведение върши работа в Русия, където той трябва да си осигури наследството след май догодина, когато изтича мандатът му.

В спора с Великобритания обаче има и личен момент. Литвиненко потърси политическо убежище след като обвини приемника на КГБ – Федералната служба за сигурност – в заговор за убийството на Борис Березовски (установилия се в Лондон бивш олигарх, който също има британско гражданств)о. Березовски, който беше обвинен в Москва в заговор за държавен преврат и в присвояване на финансови средства, е трън в очите на Путин. Плюс това Великобритания даде убежище на чеченския сепаратист Ахмед Закаев – още един проблем, който докосва оголен нерв в Кремъл.

Съдейки по плановете на Путин за възстановяване на величието на нацията, можем да очакваме, че той ще прави разлика между политическа конфронтация с Великобритания (експулсиране на дипломати на принципа „око за око, зъб за зъб“, по-нататъшни ограничения на дейностите на Британския съвет) и влошаване на процъфтяващи икономически отношения. Великобритания е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия, до голяма степен благодарение на присъствието на Шел и Бритиш Петролиъм в петролния сектор, който е ключ към осъществяването на президентските амбиции. Все пак, като се има предвид деликатните фактори Березовски и Чечения, британското правителство не трябва да се изненада, ако санкциите обхванат и британските компании в Русия.

В противопоставянето си на Кремъл Великобритания трябва да си осигури подкрепата на партньорите си от Г-7 и ЕС. Сегашният спор може да засегне пряко само служители на външното министерство и на Британския съвет. Той обаче може да се разпростре и в други области. Уайтхол трябва да планира потенциален отговор на всички равнища, дори блокиране на влизането на Русия в Световната търговска организация, което Путин се надява да е връхна точка на втория му мандат. Вчера външният министър Дейвид Милибанд направи необходимата първа крачка. Това, което ще произтече от нея може да се окаже сериозно изпитание за издръжливостта му.

`
Други западни медии за кризата в отношенията Русия-Великобритания

Британската преса подкрепя решението на Великобритания да експулсира четирима работещи в Лондон руски дипломати и предупреждава, че може да се стигне до задънена улица, която напомня периода на Студената война.

Вчера британският външен министър обяви, че дипломатите ще бъдат експулсирани след отказа на Москва да екстрадира основния заподозрян за убийството на бившия руски агент и противник на Кремъл Александър Литвиненко в Лондон през ноември.
„Какъв избор имаме? С отказа си да екстрадира Андрей Луговой, за да може да бъде изправен пред съда, президентът Владимир Путин нанесе оскърбление, което заслужава наказание. Британският премиер Гордън Браун премина с лекота първото си изпитание за държавник от световен мащаб“, пише „Дейли мейл“.

„Таймс“ също приветства решението на правителството и припомня, че „ключовият елемент беше какви мерки да се вземат, така че хем да са умерени, хем да са подходящи. Обявените вчера мерки са правилни“, смята вестникът.

„Гардиън“ пише, че ще е разумно да се очаква от Русия да промени конституцията си, за да стане възможно екстрадирането на нейни граждани, което сега не е разрешено. „Никой няма интерес нито от конфронтация, нито от убийства по улиците на Лондон“, отбелязва „Гардиън“.

Най-продаваният британски таблоид „Сън“ смята, че сегашната ситуация е „най-сериозното изпитание за европейските нерви от Студената война насам“.

„Ню Йорк таймс“ цитира Джеймс Никси, ръководител на програмата „Русия и Евразия“ в изследователския институт Чатъм Хаус. Според Никси руско-британските отношения в момента са най-зле от 70-те години насам. Действията на Великобритания са ясен сигнал, че новият премиер Гордън Браун възнамерява да заеме твърда позиция спрямо Путин, отбелязва вестникът. „Ню Йорк таймс“ обръща внимание на изказването по този въпрос на британския външен министър Дейвид Милибанд. Той казва, че Великобритания вярва, че Русия е „основен международен партньор“ в области като двустранната търговия и борбата срещу тероризма, но че са необходими „отношения, основани на доверие и уважение“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.