Не аналитично за „Недадените“ – как станахме нечувствителни към „художествения“ боклук?

Чух гласове – и те имат своите основания – че, за да се оцени сериал, трябва да се изчака да свърши излъчването му. Тъй като обаче излъчването на „Недадените” ще свърши след два месеца, воден от китайската поговорка „Няма нужда да вървиш по пътя, след като от прозореца виждаш накъде води той”, пиша тези редове.

Пиша ги главно, защото този сериал, между купищата въпроси, които поставя – за държавната поръчка, идеология и телевизия, какво е обществена телевизия, какво е нивото на кинообразованието ни и т.н., и т.н. – забива в сърцето на културното ни състояние питането: кога, как станахме толкова нечувствителни, толкова толерантни към „художествения” (art) боклук?

Как се стигна дотам, че Националната телевизия да направи толкова безпомощен сериал? В него всичко е безпомощно – режисура, игра, визия, атмосфера, грим, монтаж, всичко. Никакъв анализ не е необходим, за да се каже, че царят е гол, че става дума за най-лош вид лаишка самодейност.

Не е необходимо да си живял (като Анжел Вагенщайн) в онази епоха, за да разбереш, че тя е представена бутафорно, измамно. Не на идеологическо – на житейско ниво. Не е необходимо да познаваш царски особи, за да знаеш, че, колкото и да са демократични, показаното във филма разгащено отношение към тях е фалшиво демократично.

Не е необходимо да си се занимавал с развитието на дъновизма, за да усетиш пълния фалш, с който са представени (като за експорт, и сигурно за експорт) Дънов и дъновистите. Нарочно не се спирам на евреите – идеологията и идеологическите подтици за този филм не ме интересуват в случая.

В случая е важно, че гледаме от екрана нещо, което, освен че не прилича на нищо, съдейства в масовото съзнание да се заличават следите от доброто българско телевизионно кино. Ние имаме! Не говоря даже за върховете – в категорията сериали е достатъчно да се посочи „Жребият”, за да се види отстъплението, деградацията, пропадането.

Как се е случило така, че заявката за този сериал да премине през художествени съвети, да бъде одобрена за финансиране, как се е случило така, че крайният продукт, вместо да бъде бракуван, излиза на екран. При това щедро рекламиран!

БНТ ни дължи отговор!

От в. Култура

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.