Русия блокира „Уикипедия“ и над хиляда сайта, ще се съди с „ЮТюб“

Интернет енциклопедията „Уикипедия“ е внесена в регистъра на забранените сайтове съобщи днес в своя туитър руското издание на „Уикипедия“. „Най-после се случи: вкараха ни в черния списък (два пъти) заради статията „Пушене на канабис“, се казва в съобщението.

По-рано стана известно, че руската служба за санитарен надзор и защита на потребителските права „Роспотребнадзор“ ще блокира над хиляда сайта в Интернет, съдържащи според нея призиви към самоубийство или данни за начините да сложиш край на живота си, съобщи „Российская газета“.

„Роспотребнадзор“ се занимава с проблема на самоубийствата сред децата и юношите от няколко месеца по силата на правителствено постановление. Агенцията обърна внимание, че някои сайтове приличат на „пособия за самоубийство“ със свободен достъп за всеки, който що-годе владее компютъра. След анализ на общо 1600 подобни „тематични“ сайта експертен съвет в организацията реши да блокира 1164, а 600 от тях ще бъдат закрити, уточнява московският официоз.

Чрез описания и призиви, представяни за литературни произведения, сайтове от този род създават грешната представа, че самоубийството е напълно нормален акт, обяснява главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко. Според него за качване на подобни клипове трябва да се носи същата отговорност, както за разпространение на наркотици и порнография.

Медикът посочва като най-активна в тази насока компанията „ЮТюб“, собственост на „Гугъл“, която обжалвала решението на „Роспотребнадзор“ пред московския арбитражен съд, насрочил делото за края на април. А някои „опоненти“ на федералната служба се опитвали „да решават нещата извън рамките на съдебен процес, без да се спират пред неюридически начини, за да аргументират своята позиция“.

Повечето напреднали потребители, включително много тинейджъри, знаят десетки начини да заобикалят „черния списък“ – да качват и четат информация, недостъпна за „Роспотребнадзор“. Освен това блокираните сайтове ще бъдат достъпни от чужбина, отбелязва пред „Новие известия“ независимият интернет експерт Антон Меркулов.

Действащият в Русия „черен списък“ може да стане удобен инструмент за злоупотреби, предупреждава колегата му Александър Шалин, който приканва сайтове да се закриват от правоохранителните органи, но съвместно с обществени организации, както е в Европа.

Самоубийствата се диктуват от комплексни причини. Сами по себе си такива сайтове не могат да провокират човек да посегне на живота си, а забраната само ще повиши тинейджърския интерес към темата, предупреждава психологът Марина Панфилова.

Далеч по-ефективно е според нея на тези портали „да бъдат внедрявани професионалисти“ – наглед обикновени посетители, те ще разубеждават потенциалните самоубийци, добавя Панфилова.

Русия внася сайтове в „черния списък“ след анализ, осъществен от държавен орган. Те може да бъдат закривани, ако съдържат призиви към самоубийство и данни за съответните начини, обяснения как се правят и употребяват наркотици, детска порнография, екстремистки апели, напомня „Новие известия“.

Вестникът изрежда електронни ресурси, включвани в списъка от руските власти, но заличени, тъй като премахнали инкриминираните материали. Информация, предизвикала недоволството на руските власти, били принудени да свалят или да ограничат достъпа до нея например социални мрежи като Фейсбук и Туитър.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.