„Офшорлийкс“ хвърля в смут световния елит

Изтичат 2.5 милиона документа, осветени са 130 хиляди души от 170 държави, укрили доходи в офшорни сметки

Самоличността на хиляди притежатели на тайни сметки, които облекчават чрез подобни хватки данъчното си бреме, разкри анонимна „къртица“ от офшорната финансова индустрия, пишат в днешните си броеве британският вестник „Гардиън“, германският „Зюддойче Цайтунг“ и френският „Монд“.

Трите издания, наред с ББС и „Вашингтон пост“ са сред големите медии в 46 държави по света, получили, благодарение на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), достъп до харддиск с 260 гигабайта информация, съдържащ 2.5 милиона документа, включително списък с имената на 130 хиляди души от над 170 държави. Сред тях са политици, олигарси, търговци на оръжие, представители на шоубизнеса, финансисти.

Дискът е бил предаден на журналистическата организация в началото на миналата година и информацията в него, която обхваща период от около 30 години, е била разследвана близо 15 месеца под ръководството на организацията. Данните са изтекли от две дружества, предлагащи офшорни услуги – в Сингапур и на британските Вирджински острови.

Разобличителните документи дават пълна картина за функционирането на данъчни убежища, тайни преводи на пари и съмнителни операции с използване на подставени фирми и тръстове и включват имена на правителствени представители и богати семейства от Великобритания, Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд, както и от бивши комунистически страни. Сред последните в сайта на МКРЖ е спомената и България, но подробности не са дадени.

„Гардиън“ цитира бивш икономист от международната консултантска компания „Маккинзи“, който оценява сметките на богати хора в подобни данъчни убежища на поне 32 трилиона долара.

Според „Зюддойче цайтунг“ това е най-големият удар срещу голямата черна дупка в икономиката. „Разследванията повдигат воала на офшорната система и разкриват тайните на данъчните оазиси“, казва директорът на МКРЖ  Джерард Райл. Политици, общественици и следователи от години се борят напразно срещу тази тайна и нелегална мрежа. По последни данни, през 2012 г. в данъчни оазиси по цял свят са били укрити между 21 и 32 трилиона долара.

Зад кулисите има „цяла добре платена индустрия от подставени лица, счетоводители, нотариуси и банки“, пише в доклада на Международния журналистически консорциум. В системата на офшорните сделки са замесени и много от големите световни финансови концерни, като „Дойче банк“, Ю Би Ес (UBS), както и Clariden – дъщерна банка на „Креди Сюис“ (Credit Suisse).

Документите обхващат период от почти 30 години. Те разкриват цифри и факти за паричните трансфери, регистрациите на офшорни фирми и връзките между концерните и отделни лица. Общото количество сведения е 160 пъти по-голямо от документите, публикувани от „Уикилийкс“.

Скандалните разкрития вече имат и свое име: „Офшорлийкс“ (Offshore-Leaks). „Не бях виждал подобно нещо“, казва Артър Кокфийлд от канадската телевизия Си Би Си (CBC).

Информацията е била предадена на МКРЖ миналата година. Организацията пое водещата роля в журналистическо разследване по темата, продължило 15 месеца. В него си партнираха „Гардиън“, Би Би Си, „Монд“, „Зюддойче цайтунг“, „Вашингтон пост“ и други водещи медии от 46 страни. Няма знак да са участвали и български журналисти.

Кой вече излезе от списъка на „Офшорлийкс“?

В няколко от водещите медии бяха изнесени имената на известни лица от бизнеса и политиката по света:

Във Франция вече предизвика смут осветяването на името на Жан-Жак Ожие, който бе ковчежник по време на избирателната кампания на президента Франсоа Оланд и е негов стар приятел. Ожие създава компания, която действа в Китай. Регистрира я обаче на Каймановите острови, а 25% от нея са собственост на друга негова компания, регистрирана на Вирджинските острови.

Бидзина Иванишвили, настоящият министър-председател на Грузия, чието състояние е оценено от сп. „Форбс“ на 5 млрд. долара, също притежава фирма на Вирджинските острови.
Бившият министър на финансите на Монголия между 2008 и 2012 г. Байартсог Сангаджав и зам.-председседател на местния парламент, притежава дялове от компанията Legend Plus Capital Ltd, регистрирана в китайска офшорна зона. В тайна сметка в Швейцария високопоставеният държавник влага 1 млн. недекларирани долара, бидейки по същото време ръководител на Азиатската банка за развитие, отпускаща фондове за развитие и на монголската икономика. Според „Гардиън“ Сангаджав е готов да се оттегли от заеманите от него постове и отчита като грешка недекларирането на активите.

Това не е единствената известна личност от Азия, която попада в списъка на „Офшорлийкс“. Друга такава личност е дъщерята на бившия президент на Филипините Фердинанд Маркос – Мария Имелда Маркос Маноток, която в момента заема поста управител на провинция Северен Илокос. От 2005 г. тя е съветник по финансовите инвестиции на компанията Sintrat Trust, в която притежава дял, неупоменат в данъчната й декларация.

В Азербайджан името на президента Илхам Алиев и на неговото семейство излизат в четири холдинга, регистрирани на Вирджинските острови. Президентът и жена му Мерибан са притежатели на един от холдингите от 2003 г., а двете им дъщери Арзу и Лейла – на три от 2008 г. Холдингите са управлявани от Хасан Гозал – високопоставен чиновник, чиято компания BTP е спечелила много публични поръчки в Баку.

Олга Шувалова е инвестирала в холдинг, базиран на Вирджинските острови от 2007 г. Жената на руския вицепремиер Игор Шувалов има връзка и с транзакции на компания, базирана на Бахамите. Съобщението за Шувалова бе отминато с преднамерено мълчание от руските електронни медии, единствено агенция ИТАР-ТАСС му даде по-голяма гласност.

От списъците съвсем не липсват известни личности от САЩ, свързани с бизнеса и политиката. В базата данни са 4000 американски граждани. Такава е Дениз Рич. Нейният бивш съпруг, известният и у нас петролен магнат Марк Рич, беше осъден за финансови машинации и помилван от бившия президент Бил Клинтън. Дениз Рич, учредителка на фондове в подкрепа на Демократическата партия, е вложила 144 млн. долара в тръст, регистриран на островите Кук (Нова Зеландия) и е притежателка на недекларирана яхта, носеща името „Лейди Джой“. Тя се отказва от американското си гражданство през 2011 г., за да приеме австрийско.

По данни на германското радио Ен Де Ер, известен офшорен клиент на Вирджинските острови е бил руският олигарх и мултимилиардер Михаил Фридман. Негово доверено лице в изграждането на сложната фирмена конструкция е Франц Волф – синът на бившия шеф на зловещата политическа полиция ЩАЗИ в ГДР Маркус Волф.

Скот Йънг, милионер и съратник на покойния Борис Березовски, който сега е в затвора заради укриването на доходи от бившата си съпруга. Неговият адвокат контролира активите му на Британските Вирджински острови (БВО). Сред тях са компания, която се занимава със строителни проекти в Москва на стойност 100 млн. долара.

В затвора се намира и известният играч на покер Ахилеас Калакис, който използвал подставени компании на БВО, за да получи 750 млн. паунда от британски и ирландски банки.

В Канада адвокатът и бивш политик Тони Мершант, женен за сенатор Пана Мершант, вече е имал проблеми с данъчните. Проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти стига до негова офшорна сметка от 1998 г., в която има 800 хил. долара. Според „Гардиън“ неговите финансови агенти са отказали контакт на журналистите с Мершант по темата, защото имало риск „той да получи сърдечна криза“.

В Испания баронеса Кармен Тисен-Борнемиса придобива между 1996 и 2004 една компания и после втора през 1994 г., като и двете са регистрирани на островите Кук. Вдовица на милиардера Тисен, тя използва двете компании, за да купува произведения на изкуството на търговете на „Сотсбис“ и „Кристис“ като едно платно на Ван Гог, купено през холдингите, е изложено в момента в музея „Тисен“ в Мадрид.

Нейният адвокат заяви, че мадам Тисен-Борнемиса действително има сметки по тези холдинги, но те единствено служели, за да може по-лесно да се трансферират произведенията на изкуството от една страна в друга.

По БТА и Медиапул

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.