Защо САЩ разполагат система за ПРО в Гуам

Съединените щати ще разположат усъвършенствана система за противоракетна отбрана (ПРО) в Гуам в отговор на заплахите на Северна Корея да нападне американски военни бази в Тихия океан, пише вестник „Вашингтон пост“.

Разгръщането на системата за ПРО THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) – първото оперативно разполагане на относително новата система – представлява поредната значителна ескалация в серията от заплахи и реакции между САЩ и Северна Корея. Изданието акцентира и върху предупреждението на военен говорител в Пхенян, че Северът е „ратифицирал“ планове за „безмилостна“ ядрена операция срещу Съединените щати.

THAAD е противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прехващане на ракети със среден обсег над атмосферата.

САЩ ще ускорят изпращането на системи за ПРО в Гуам, след като Северна Корея забрани достъпа на работници от Юга, пише „Ню Йорк таймс“. Изданието посочва, че това решение е поредното от серията стъпки за възпиране на Севера от военни действия или нови ракетни изпитания и е взето само часове след поредната провокация на Пхенян да забрани достъпа на южнокорейски работници до съвместно управлявана индустриална зона.

Заплахите на Северна Корея подтикнаха САЩ да разположат ракетни батареи в Гуам, пише в. „Гардиън“. Изданието акцентира върху изказването на американския министър на отбраната Чък Хейгъл, който заяви, че Пхенян представлява „реална и ясна заплаха“ за Южна Корея, Япония и за самата Америка.

Разполагането на батареи в американската територия Гуам е най-голямата демонстрация до този момент, показваща че Вашингтон е по-обезпокоен от конфронтацията със Северна Корея, отколкото при сходни кризи през последните няколко години. То също така подсказва, че американците се готвят за продължителна безизходица, коментира вестникът.

Северна Корея одобри нанасянето на ядрен удар по Америка, пише „Индипендънт“. Пентагонът ще изпрати система за ПРО в отговор на „реална и ясна заплаха“.

Изданието акцентира върху изявленията от Пхенян за „безмилостен“ удар срещу Америка и решението на Пентагона да изпрати системи за ПРО в Гуам. Вестникът цитира и мнението на някои анализатори в САЩ, според които Северът играе позната игра, правейки всичко възможно, за да си осигури отстъпки от Запада.

Съединените щати ще местят системи за ПРО в Тихия океан, пише „Дейли телеграф“. САЩ се готвят да изпратят модерни системи за ПРО в тихоокеанската си територия, след като Северът засили войнствената си реторика, одобрявайки „безмилостни“ ядрени удари срещу Америка, посочва изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.