Не се очертават „бляскави перспективи“ за руските оръжия

Владимир Путин с нов модел пистолет. Снимка: ижмаш

Руският президент е доволен от обемите, в които се изнасят руски оръжия, констатира „Независимая газета“ под заглавие „Кризата си е криза, а оръжия се търсят винаги“.

Износът на оръжия от Русия през 2012 година е нараснал с 12 на сто до 15,2 милиарда долара, съобщи вчера президентът Владимир Путин пред комисията по военнотехническо сътрудничество с други страни и допълни, че са събрани поръчки за 46,3 милиарда долара. Русия е сред безспорните лидери в оръжейните продажби и държи над четвърт от световния пазар наред със САЩ, които имат малка преднина, каза Путин, цитиран в печата.

„Президентът е абсолютно прав, но може би не докрай“, коментира „Независимая газета“. Международните експерти наистина отреждат на САЩ първо място в оръжейната търговия с годишен обем 25-30 милиарда долара, Русия е на втора позиция, но Франция и Великобритания вече й дишат във врата заедно с Германия, Израел и дори Китай – всички с годишен оборот в ресора от по 10 милиарда долара.

Русия залага главно на авиацията, бронираната техника, корабите, подводниците и средствата за противовъздушна отбрана, твърде търсени днес по разбираеми причини. Тел Авив пък разработва и изнася предимно системи, използвани в боя – средства за разузнаване, целеуказване, навигация, освен това ремонтира употребявани оръжия.

А Поднебесната империя успешно продава леко модернизирани, но сравнително евтини оръжейни образци, купувани с охота от африкански държави, пише вестникът. Сред причините за успеха на конкурентите на Русия Путин посочи широко практикуваните механизми за отпускане на експортни кредити, изтъква той.

Вашингтон примерно дава на Израел и на Египет годишно по 2, 3 и 4 милиарда долара заеми за доставки на бойна техника, но с твърдото условие да купуват само американски оръжия, добавя изданието.

Даден е пример с „доста приличен свръхзвуков изтребител“, създаден от Тел Авив през 90-те, но невлязъл в производство под натиск на САЩ, „меко казано, натрапили на Израел“ своя модел Ф-16. Сега обаче Китай успешно произвежда и изнася под друго име самолета, разработен в Израел и оборудван с руски двигател и радар, твърди всекидневникът.

Русия естествено не може да използва подобни хватки, но напоследък започна все пак да отпуска свързани кредити за покупка на руски оръжия. Такива получиха Индонезия, Венецуела, дори Алжир, според печата интерес проявява и Виетнам. Проблемът е, че можем да отпускаме заеми само на страни, които ще могат да ги върнат и където няма да има държавен преврат като този в Либия, допълва „Независимая газета“.

Според Владимир Путин Русия трябва да избягва съветската практика да се подпомагат „братя по оръжие“ срещу условно „изплащане в банани“, изтъква „Московский комсомолец“.

Не количеството, а качеството на руския износ тревожи експертите, пише „Новие известия“. „Основният проблем с руската продукция за отбрана е липсата на адекватна система за качествен контрол“, заявява пред вестника аналитикът Дмитрий Абзалов.

От 2005 до 2012 г. Русия наистина успя да удвои стойността на оръжейния си износ, но пазарите й са твърде тесни: над половината експорт се пада само на една държава – Индия. И засега не се очертават „бляскави перспективи“ за руските оръжия, смята наблюдателят.

По данни на руски експерти отбранителната промишленост на страната продължава да губи позиции дори на основния си пазар – индийския. Междувременно корупционните скандали в министерството на отбраната има риск да провалят договори за милиарди, а военнотехническото сътрудничество със Сирия буди въпроси, отбелязва изданието.

Русия бе принудена да опрости на Сирия дълг от 8 милиарда долара за бойна техника, доставена през съветския период. При това режимът на Башар Асад се клати, но Москва продължава оръжейните доставки за тази държава. В момента двустранните договори са на стойност към 3,5 милиарда долара. Изобщо не се знае кой ще връща на Русия сирийските дългове, ако „дамаският диктатор“ изгуби властта, заключава всекидневникът.

Освен това ред въоръжения и военна техника може да попаднат у въстаниците, предупреждава експертът Игор Коротченко.

В Либия ставаше дума главно за преносими зенитно-ракетни комплекси, гранатомети и стрелкови оръжия от разграбените складове на Кадафи. Но в случая със Сирия ситуацията е далеч по-опасна – в тамошните армейски складове има къде повече оръжия. И то по-модерни, отколкото в Либия.

Ако нещата се развият по най-лошия сценарий, руски ноу-хау – примерно технологии, свързани с подвижния брегови ракетен комплекс „Бастион“, може да попаднат в ръцете на чужди тайни служби. Това ще е крайно неприятно за Русия с оглед собствената й сигурност, обяснява анализаторът за „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.