Ще дръпнат ли кредиторите част от спестяванията и на гърците?

Милиони гърци се питат тревожно дали тройната коалиция в Атина ще бръкне и в джоба на гърците, както постъпи десният президент на Република Кипър Никос Анастасиадис с помощта на германците.

Понятно е малцина да вярват на финансовия министър, на премиера или на когото и да е било друг лидер от представените в правителството партии или на министър, който уверява, че било изключено да се случи подобно нещо в Гърция.

Няма политически ръководител в света, който да казва на гражданите в собствената си страна, че възнамерява да дръпне част от спестяванията им или всичките им пари, които държат в банките. Той просто им ги задига без изобщо да ги уведомява!

За жалост вероятността гръцките вложители да бъдат ограбени по модела на кипърците е изключително голяма. При това не само и не толкова заради намеренията на тримата лидери от правителствената коалиция – Самарас, Венизелос и Кувелис.

Холандският ръководител на Еврогрупата Йерун Дейселблум бе много ясен в първоначалното си изказване, когато разкри стратегическия план за страните от еврозоната.

„Кипър е новият модел, според който еврозоната ще се намесва в страните, изправени пред криза и с голям банков сектор. Цената за кризата ще се плаща от акционери и вложители, а не от данъкоплатците чрез спасителните програми“.

Договорената програма за Кипър представлява един нов модел за решаване на банковите проблеми в еврозоната. Може би ще се наложи и други страни да преструктурират банковия си сектор, каза шефът на Еврогрупата.

Кризата ще се плаща от акционери и вложители. Ще я плащат и вложителите. Това е новата концепция на лидерите от еврозоната.

Те не само казаха това, но и го наложиха на практика в случая с Кипър, като ограбиха притежателите на влогове с над сто хиляди евро, при това с процент, който сега започват да разкриват, че може да достигне и до 60 на сто за депозитте в Банката на Кипър и до 90 на сто, а вероятно и повече в Народната банка Лайки банк , която закриха.

За да дадат обаче заеми за „подпомагането“ на Кипър в размер на 10 млрд. евро, те ще задигнат от вложителите в кипърските банки над 20 млрд. евро, а може би и повече.

Но не са само големите вложители от над сто хиляди евро, които ще загубят парите си. В решението за изземване на част от влоговете Еврогрупата първоначално съвсем не бе допуснала грешка, както някои се опитаха да представят нещата, нито пък бяха заблудени управляващите в Кипър, които за да избегнат облагането на богатите, стовариха цялата финансова тежест върху обикновения човечец. Това са приказки за деца.

Просто чрез Кипър германците искаха да пратят послание до всички народи на Европа, че от тук насетне вложителите им ще бъдат наказвани и това тяхно послания бе прокарано с успех. Всички граждани на еврозоната изпаднаха в паника. Ограбването на влоговете в Кипър обаче не предвещава нищо добро за бъдещото на депозитите в Европа.

Германците са на мнение, че изземването на влоговете е било напълно успешно и е надминало и най-оптимистичните очаквания. „Не бе забелязана в други страни „зараза“ от Кипър. Дори и в самата страна не бе регистрирана паника, а реакциите в чужбина бяха по-скоро сдържани“, писа с явно задоволство „Франкуфертер алгемайне цатунг“ в материал, озаглавен „Кипър е модел за Европа!“

Германците очевидно съжаляват за това, че досега не са лансирали тази политиката на изземване на влогове. Горко ни!

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.