Сърбия и Косово – няма сделка

Сръбските и косовските лидери си заминаха вкъщи от Брюксел без договор. Новината дойде късно във вторник след ден на голяма драма в осмия рунд преговори с посредничеството на Катрин Аштън, шеф на европейската дипломация. Пропастта между двете страни бе тясна, но дълбока, заяви лейди Аштън с мрачно лице като добави, че повече няма да има официални преговори. Ако страните променят мнението си, те могат да я уведомят, каза тя.

Дали проектът, в който лейди Аштън инвестира толкова много време и усилия, е наистина приключил? Отговорът е – това е доста вероятно, но има все още последна възможност да се изкопчи победа от челюстите на провала.

Според Вльора Читаку, косовски министър на европейската интеграция: „Това не е приключило. Не може да е приключило. Вярвам, че това все пак ще се случи. Това е нещо твърде голямо, за да се провали“.

Директните преговори с посредничеството на лейди Аштън събраха заедно Хашим Тачи и Ивица Дачич, премиери съответно на Косово и Сърбия. Те започнаха през октомври и досега постигнаха огромен прогрес.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Сърбия заяви, че никога няма да признае страната, чиито жители са преобладаващо етнически албанци. Все пак, пътят към европейска интеграция за Сърбия и Косово е блокиран, ако те не могат да намерят трайни начини на съжителство.

Все още е неясно защо точно преговорите се провалиха. В общи линии споразумението предвижда районите със сръбско мнозинство да могат да формират асоциация на сръбските общини в рамките на Косово. Двете страни не можаха да се договорят какви правомощия трябва да има тази асоциация.

По време на последните преговори г-н Дачич често излизаше от стаята, за да изпраща съобщения на Александър Вучич, вицепремир и лидер на най-голямата партия в сръбския парламент. Според добре информиран източник Вучич изпращал съобщения на Дачич, дразнейки го, че след като бъде постигнато споразумение, той възнамерява да свали правителството и да се освободи от него. Поради това служители от ЕС настояли Вучич да присъства на преговорите вчера.

Ако идеята е била, че той ще сподели отговорността за споразумението от сръбската страна, то това изглежда даде обратен резултат. Тачи заяви, че емоционално е неподготвен да се изправи пред двама събеседници. Той повишил тон и ударил по масата с юмрук, според един източник. Според Дачич Вучич драматично предложил да подаде оставка по време на преговорите, предложение, което той отклонил, тъй като това би означавало незабавно рухване на сръбското правителство.

Г-жа Читаку твърди, че косовските албанци са приели предложеното споразумение и сега от сърбите зависи да променят мнението си. Ако това стане, споразумението все още може да бъде подписано идната седмица, според дипломатически източници. Залозите са огромни. На 16 април Европейската комисия трябва да направи препоръки за бъдещето на двете страни.

Сърбия се надяваше, че ще получи дата за начало на присъединителни преговори. Косово се надяваше, че ще получи споразумение за стабилизиране и асоцииране, първата стъпка по пътя към членство в ЕС. Без споразумение и двете неща изглеждат малко вероятни, а трайността на вече постигнатите споразумения, например за управлението на границите, изглежда несигурна.

В следващите дни с усилия на спешната дипломация вероятно ще се направи опит за спасяване на процеса. Самата лейди Аштън заложи много престиж в преговорите. Едно споразумение би могло да направи и Дачич, и Тачи кандидати за Нобелова награда за мир.

Междувременно много сърби, особено в контролираната от сърбите северна част на страната, които не искат да имат нищо общо с Косово, ще си отдъхнат. Но не всички от тях. Ясно е, че докато сръбските политици в Белград са по-загрижени за самата Сърбия, отколкото за съдбата на 120 000 сърби в Косово, едно споразумение би могло да им даде огромна власт.

Ако имаше споразумение и сръбските власти дадат на сърбите в Косово зелена светлина да гласуват в изборите в Косово, ново сръбско политическо движение би могло да събере подкрепа и да държи баланса на властта след следващите избори в Косово. В момента косовските сърби са жестоко поделени.

На 1 април офисът на Оливер Иванович, изтъкнат косовски сръбски политик, бе атакуван и изгорен в контролираната от сърбите северна Митровица. Иванович вярва, че неговите политически врагове не са харесали това, което той каза – че ако сръбското правителство и президентът кажат на техния народ: „Това е споразумението“, те ще го приемат.

Пропастта между Сърбия и Косово остава дълбока, макар и тясна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.