Как столицата на Естония даде на жителите си да пътуват безплатно

Асошиейтед прес

Искате ли да пътувате безплатно? Отидете да живеете в Талин. Столицата на Естония неотдавна стана първата в света, която въведе безплатен обществен транспорт за всички свои жители. Всичко, което се изисква, е карта за превоз, показваща, че сте регистриран жител на Талин – и градските автобуси и трамваи са ваши безплатно.

„Живея доста икономично, тъй като нямам много работа точно сега. Трябва да спестявам пари от каквото мога, така че съм много доволна от схемата за безплатен обществен превоз. Това е добре за обикновения човек“, казва Маре Тулп, която наскоро се е регистрирала като жител на Талин.

Три месеца след началото на инициативата, градските власти хвалят експеримента като успех, макар че скептиците го определят като скъп, популистки номер преди местните избори.

Схемата за безплатно пътуване е измислена от кмета Едгар Сависаар, който иска да намали задръстванията и замърсяването, като същевременно облекчи разходите на бедните жители на града.  Сависаар даже нарече програмата „13-а месечна заплата“, понеже според него семействата ще могат да спестят една месечна заплата, след като вече могат да пътуват безплатно.

Зам.-кметът Таави Аас казва, че експериментът, който ще струва на града около 12 милиона евро (16 милиона долара) годишно, от гледна точка на загубени продажби на билети, надминава очакванията. Според транспортните власти в Талин броят на пътниците се е увеличил с 10%, а броят на колите по градските улици е намалял с близо 15 на сто. „Сега хората се движат в града по-често през уикендите. Това означава, че те също така харчат повече пари, което подсилва икономиката“, заявява Аас.

Все пак, според градските власти е твърде рано да се каже доколко се стимулира икономиката на града по този начин. Очаква се обаче програмата да повиши данъчните приходи на града, защото изискването за регистрация по същество увеличава градските жители, облагани с данъци. По изчисления на града около 40 000 души, които живеят и работят в Талин, са регистрирани в други населени места.

Но от 1 януари са регистрирани повече от 5000 нови жители на Талин в сравнение с 3600 регистрации за жителство през цялата минала година. Като се има предвид, че 1000 нови жители означават приблизително 1 милион евро данъчни приходи за града, при сегашното темпо на регистрация програмата би се изплатила за една година, казва още Аас.

Инициативата включва автобусите, трамваите и тролеите в Талин – град с население от 425 000 души. Неотдавнашно допитване, проведено от града, показа, че 9 от 10 жители на Талин са доволни от проекта.

Единственото, което трябва да направят, е да се регистрират като жител на града и получават карта за превоз само за 2 евро. Когато се качат в градския транспорт, трябва да поставят картата в електронен четец. В противен случай има глоба до 40 евро (52 долара), ако се появи контрольор.

Инсталирането на системата беше лесна работа в технологично напредналата Естония, която е родно място на Скайп и пионер в гласуването по интернет. Много европейски столици, включително Лондон, имат подобни електронни системи за таксуване, но разликата е, че талинците не трябва да зареждат картата с пари (това обаче важи за хората, които не са жители на града).

В интерес на истината Талин не е пионер в безплатния транспорт. Множество малки европейски градове като Хаселт в Белгия и Коломие във Франция го пробват, както и някои големи китайски градове.

В Ню Йорк кметът Майкъл Блумбърг обмисля идеята. Но Талин е първата столица и най-големият град след Чаннин в Централен Китай, който въвежда безплатен обществен транспорт, отбелязва още зам.-кметът.

Той изтъква, че засега двете опасности при проекта – недостатъчен капацитет и рискът от скитници, возещи се по цял ден в автобусите – не се сбъдват.

Депутатът Валдо Рандпере от консервативната Естонска партия на реформите, влизащата в управляващата десноцентристка коалиция, обаче казва, че левоцентристът Сависаар пилее парите на данъкоплатците за свои „собствени цели и пропаганда“.

И някои жители на Талин недоволстват от въздействието, което схемата оказва върху техния бизнес. Управителят на талинската таксиметрова компания „Сакса таксо“ Андреа Греен казва, че безплатният транспорт в Талин подкопава предприемачеството и заплашва да остави без работа таксиметрови шофьори. Клиентите са намалели с 25 на сто през първите два месеца на годината.

Но за талинците със средни доходи безплатното пътуване е подарък. „То ти дава и свобода. Въпросът не е само в парите“, каза Тулп, докато се качва на автобус на път за дома си в предградие на Талин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.