Изборите няма да ги спечели ГЕРБ или БСП, а Групировката

Доган, Цветан Василев и Борисов. Кой е истинско лице и кой аватар? Снимки: Булфото, Импакт прес груп

Ако някой си мисли, че изборите ще ги спечели ГЕРБ или БСП, греши. Изборите са само за парлама. Всъщност на власт е Групировката. Коя е Групировката? Трудно е да се каже с имена, но става дума за един конгломерат от политика, бизнес, капитали, разделен основно между Борисов и Доган.

Чу ли някой един детайл в изказването на кандидат-премиера на БСП Орешарски по „Панорама”? Как той каза, че не е проблем, дето парите на държавата са в Корпоративна търговска банка? Само тази реплика говори ясно нещо много просто – който и да дойде на власт, Корпоративна търговска банка (КТБ) и целият медиен конгломерат зад нея с вестниците и телевизиите на Пеевски, ще продължат да печелят от парите на държавата. Не било проблем…

Какви притежава КТБ? Вече никой не знае. КТБ е 32% собственост на омански фонд. Тя купи „Булгартабак” в съдружие с руската Външнотърговска банка, в която също има арабски капитали.

КТБ купи и БТК-Виваком, пак в съдружие със същата руска банка. КТБ в конгломерат от свързани фирми и лица притежава две от фирмите за цифровизацията, две телевизии, десетина вестника, печатници, радиа. Хора и фирми, свързани с КТБ притежават електроцентрали, винарски изби, предприятия, земи.

Това е най-голямата групировка, която е създавана в България от Мултигруп насам. Това не става ей тъй, от трудолюбието на един мустакат банкер. За разлика от Мултигруп, Групировката хвърли много пари за медии, чрез които рекетира и обслужва политици. Друга банка, която стана частично собственост на омански фонд, пък сложи ръка върху вестниците „Труд“ и „24 часа“. Уж няма нищо общо. Въпрос на време е да стане ясно дали и как е зависима и бТВ от конгломерата зад КТБ.

Държавните пари са набутани в КТБ по искане на Доган при Тройната коалиция. При Борисов тези пари в КТБ бяха удвоени, а малко преди това 32% от банката стана оманска собственост. Срещу държавните пари (90% от фирмите в енергетиката – НЕК, АЕЦ, Булгаргаз и др., БДЖ и др.) банката плаща 1,5% лихва, както сам призна публично шефът на КТБ Цветан Василев. Като се знае, че лихвите по кредитите у нас са към 15%, всеки сам може да направи сметката за какво става дума.

Банкерът Василев даде необичайно агресивно интервю срещу президента Плевнелиев в австрийски вестник. Това може да направи само

човек, който се чувства по-силен от държавата

И който е накаран от хората зад него да го направи. Иначе банкер да се заяжда с президент – такова животно по света няма. Причината е проста – на служебното правителство, назначено от президента, му хрумнало да помисли за правила как да се избират банки за сметки и депозити на държавни компании. Тоест – временното правителство аха да посегне на Групировката, която паразитира върху държавата. Това вероятно ще се размине след предупредителната атака.

Очевидно Групировката е толкова силна, че предложеният от БСП за премиер Орешарски е трябвало да направи публично заклинание в „Панорама”, че няма да й пречи. Той е накаран да каже това по телевизията, иначе ще го отсвирят като кандидат, най-малкото ще го смачкат медиите на Групировката.

Всички помнят как Доган публично унизи премиера на тройната коалиция заради Пеевски. Когато Станишев уволни зам.-министъра на „Бедствията и авариите” Пеевски, само след две седмици го назначи отново, принуден от Доган. От Доган тогава зависеше правителството. Той дърпаше конците, както и сам каза в един разпространен видеозапис преди изборите (виж тук). Затова мнозина гласуваха за ГЕРБ, за да отстранят Доган и корупционните му схеми от властта.

И?

Всичките закани на Борисов как ще разследва Доган, Пеевски, министрите от ДПС и т. н. останаха празни приказки. Съществуващите схеми се развиха, появиха се и нови. Това разрастване на банката и включване на нови акционери дали не беше

видимата част от мутренските маниери

– пускаш ни да влезем в бизнеса, ще има за всички? В колко още бизнеса така се е разпростряла като тумор Групировката?

Има основания политологът Евгений Дайнов като нарича ГЕРБ не партия, а групировка. Но Групировката е нещо друго, над всичко, ГЕРБ е само елемент от нея, нейна маша.

Доган остана силен и след като падна тройната коалиция, чувстваше се добре и при ГЕРБ. Срещу какво – той си знае. И сега, когато той не се кандидатира за депутат, неговите аватари Пеевски и Лютви Местан са водачи на по две листи на ДПС. И валсът на медии, държавни пари и власт ще продължи.

Може да е парадоксално, но дори когато Борисов публично напада Доган (театралното му изявление пред парламента, че той искал да го убие), двамата остават съдружници в Групировката. Или може би в онзи момент са имали нещо да делят и този театър е част от пазарлъка…

Парите не миришат, е казал преди 2000 години император Веспасиан, когато в сената започнала караница дали да обложат с данък римските тоалетни.

Затова нека няма учудени, ако в следващия разпокъсан парламент, без явен победител на изборите, се появят странни коалиции. Но и който се плаши, че Групировката ще става все по-силна, също греши. Нека погледне назад какво се случи с всички групировки по време на прехода. Рано или късно те се разпадат и започват войни за парчетата.

Дали сегашните избори не са началото на делбата?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.