Сърбия: Не искаме ултиматум, а диалог

Сърбия не може да приеме ултимативното предложение на Брюксел, в което на практика се иска да се отрече от северната част на Косово, но остава дълбоко посветена на диалога за решаване на съдбата на своята южна област. Държавното ръководство на Сърбия ще продължи до последния момент и изтичането на брюкселския срок за отговор, до вторник в 16 часа, да полага усилия, за да се поправи предложеното споразумение с Прищина.И ако не се стигне до договор, това не е край на преговорите, тъй като Белград иска компромисно решение. Тези ясни и твърди позиции на Сърбия в понеделник би трябвало официално да оповести сръбското ръководство след заседание на председателството на Сръбската прогресивна партия и правителството.

Обявяването на решението бе предхождано от серия консултации на премиера Ивица Дачич с лидерите на партии и от среща на държавното ръководство с представители на Република Сръбска.

В Брюксел не ни беше дадено предложение, а ултиматум. Някой под лозунга за премахване на паралелните институции възнамерява да премахне сърбите като паралелен народ. Натъкнахме се на стена. Диалогът се превърна в преговори за независимостта на Косово. Никой в Сърбия не е упълномощен за такива преговори, заяви президентът на Сърбия Томислав Николич след разговорите с Милорад Додик.

Той отправи послание към гражданите, че становището на държавата по предложението на Брюксел ще бъде единно, че на правителството няма да бъде лесно да го приеме, но трябва да бъдат уверени, че Сърбия е в сигурни ръце. Ръководителят на държавата добави, че Сърбия, ако продължи натискът на ЕС, ще настоява преговорите да се върнат под егидата на ООН. Държавното ръководство на Сърбия би трябвало в понеделник да се срещне и със сръбския патриарх Ириней, който изпрати писмо до управляващите.

Предупреждението на Сръбската православна църква е напълно ненужно, тъй като това ръководство няма да предаде националните и държавни интереси, нито Косово и Метохия, заяви премиерът Дачич.

Това писмо не пристигна от Печ, а от Белград, което сигурно говори, че сръбският патриарх още през 1690 г. е напуснал Косово. Църквата трябва да мисли за онези, които са на власт, за да взимат решения в интерес на държавата, заяви Дачич.

Премиерът Дачич, който в неделя няколко часа изнасяше доклад за диалога с парламентарните партии, заяви, че вторник не е денят „Д“. Правителството е готово за продължаването на диалога и в наш интерес е да постигнем трайно стабилно решение, както е и в наш интерес продължаването на европейския път, който никой във властта не поставя под въпрос, заяви Дачич.

Той каза, че в контактите с дипломати Сърбия полага максимални усилия да се стигне до компромис по въпроса за правомощията на Асоциацията на сръбските общини, особено в областта на полицията и правосъдието.

„Новости“ научава, че западните центрове на влияние вече са изпратили предупредителни сигнали, че Сърбия може да бъде изправена пред жестоки икономически последици, а в играта е и премахване на безвизовия режим. Затова целта на Белград е Сърбия да не бъде обвинена за провала на диалога. Ръководството на сръбската държава същевременно очаква усилията, които през последните месеци бяха вложени, за да се стигне до компромисно решение с Прищина, да бъдат признати в Брюксел, Берлин и Вашингтон.

А докладът, който европейския шеф на дипломацията Катрин Аштън ще представи на 22 април на министрите на външните работи на ЕС, да бъде с позитивни нотки, дори и да не бъде постигнато споразумение за севера. И на западните центрове на влияние не е удобно прекъсването на диалога, тъй като не желаят регионът отново да бъде дестабилизиран и това е картата, на която Белград възлага големи надежди вече няколко дни.

Лидерът на Обединени региони на Сърбия Младжан Динкич припомня, че Сърбия няма алтернатива и трябва да поддържа възможно най-добри отношения с ЕС, като същевременно води сметка за националните си интереси.

Европейската администрация очевидно вече каза каквото имаше да казва и вече не желае да се намесва в окончателното решение във връзка със съдбата на сръбската общност в Косово и Метохия. Оказа се, че са напълно неверни информациите, че тези дни Катрин Аштън би могла да прескочи до Белград. Върховният представител на ЕС в неделя бе в Египет. Нейно посещение в Белград не е планирано, прекъсна догадките в изявление за „Новости“ говорителката на Аштън Мая Коциянчич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.