Може ли Путин да забрани псувните?

Забраната за нецензурни ругатни в руските медии е „необмислен, незрял закон“, пише „Московский комсомолец“. Президентът Владимир Путин подписа забраната за нецензурни ругатни в медиите. Русия получи поредния необмислен, незрял закон, който въвежда санкции, но без ясни правила кога ще се прилагат.

При нарушения глобите за граждани ще достигат 3000 рубли (към 75 евро), за длъжностни лица – 20 хиляди рубли (490 евро) и за юридически лица – 200 хиляди рубли (4900 евро), посочва печатът. Законът обхваща и електронните медии, изтъква „Московский комсомолец“.

„Законът обаче не определя КАКВО ТОЧНО ще се смята за „нецензурни ругатни“ и препраща въпроса към „експерти филолози“. Липсва и необходимото приложение, съдържащо нецензурните според закона думи и изрази. Тази недоизказаност обезсмисля всички усилия на властите да сложат ред в медиите, защото понятието „нецензурни ругатни“ може да се тълкува различно, пише изданието.

Всекидневникът се пита дали ругатните си остават нецензурни, ако в тях се променят някои букви, ако се употреби съкратен вариант на псувните, ако са написани с латиница, или отзад напред, или бъдат заместени с многоточия, за които изобщо не се споменава в текста.

Неясно остава как трябва да се постъпва с аудио и видеозаписите, с песните и стиховете. И дали е законно един журналист да цитира източник по следния начин: „Според стачкуващи работници собственикът им обещал мъжки полов орган вместо заплати за януари“, добавя вестникът.

Всъщност никой и никога не изписва буквално псувни на майка по вестниците и списанията, нито разговарят по този начин водещи и гости в радио и телевизионните предавания. Значи „властите искат да спрат нещо друго. Не казват обаче КАКВО ВСЪЩНОСТ искат да спрат“, се казва в коментара.

„Макар че биха могли. По лицата им се чете, че точно те отлично знаят да псуват на майка, но се свенят – незнайно защо“, завършва „Московский комсомолец“.

„Комсомолская правда“ също изрежда въпроси във връзка с новия закон. Запитан за тях, Леонид Левин от парламентарната комисия за информационна политика, технологии и връзки заявява, че „спорните моменти“ ще подлежат на експертна оценка, позовава се на здравия разум, споменава за „допълнителни корекции“ в текста. Не отговаря обаче как ще бъде“изземан предметът на правонарушението“ – какво ще се конфискува и как?

„Всички закони до един, приети от Държавната дума през последната година, просто не може да се изпълняват. Освен избирателно. Например когато има някаква поръчка за конкретен журналист, конкретна статия, дописка, текст“, коментира пред „Новие известия“ Павел Гутионтов, секретар на руския Съюз на журналистите. Новият закон за пореден път дава огромни възможности за произвол, за да не се каже истината за някой човек или организация, смята той.

Странно е, че някои руски литератори са възмутени от тези законови поправки – „онова, което звучи сочно в устата, под перото се превръща в пошлост“, забелязва в „Росийская газета“ писателят Павел Басински.

Всъщност хората напоследък са станали по-културни, твърди той и цитира за доказателство анкети на фонда „Обществено мнение“. Преди 10 години „70 на сто от жителите на Русия са имали върли псуващи в близкото си обкръжение, а 53 процента сами са псували.

Сега нравите явно са вече по-меки. Над една трета – 36 процента от гражданите, общуват с хора, които могат да споделят мисли, без да псуват на майка“, а 33 на сто не използват никога подобни думи, подчертава руският писател.

Огромното мнозинство жители на Русия – 84 на сто, изразиха предварително одобрение за законопроекта, напомня той. Официозът, поместващ текста на закона, добавя любопитен факт – според експерти повечето руснаци „носят псувните вкъщи от детската градина“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.