Свещите отдавна са угасени, гладът купува гласове

Илия Вълков. Снимка: личен архив

От 16 години насам не са провеждани избори в такава усложнена обстановка. Всекидневни шествия, протестиращи зад всеки ъгъл, роене на сдружения и движения.
Лидерите никнат на всяка дружина от трима. Разговорите за политика отново се върнаха на масата, в трамвая, на спирката.Народът гладен, бос, с характерен “зъбен статус” (по Николай Михайлов) ще избира сред тези, срещу които протестира.

Извън тази рамка идват избори, в които вероятно ще бъдат регистрирани рекорди в цената за всеки глас. Независимо от призива на служебния премиер Марин Райков към полицейските шефове “да спрем това безобразие”, изборите ще преминат под знака на “угасените свещи” (по Алеко Константинов).

За пореден път институциите направиха публична заявка

да се борят с купения вот

Прокуратурата, ДАНС и МВР оформиха отново силова тристранка, която ще отговаря за провеждането на изборите в спокойна обстановка и ограничаване на възможността за купуване и продаване на гласове. Оказва се обаче, че разследващите ще разчитат основно на бдителността на гражданите, от които ще очакват да изпращат сигнали.

Това звучи като познатия за българските институции рефрен: “Свършете ни работата”. Заместник-главният прокурор Ася Петрова (близка до шефа на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов) увери при сформирането на разследващата работна група, че всеки сигнал ще бъде проверяван от дежурния прокурор. Кой обаче гарантира, че

няма “да духне свещта”

като подмине или забави проверката на съответния сигнал

Бедният и отчаян избирател ще излее гнева си чрез апатия към призива за подаване на сигнали за изборни нарушения. Парите ще вземе. Безработицата и бедността са силна мотивация да си продадеш гласа. В годината, в която безработните са над 400 хиляди души, сметките за храна, ток, вода и отопление са непосилни за плащане, купуването на гласове ще се превърне в търсена стръв за политици и местни феодали.

На тези избори може да видим един интересен сюжет.

Гладният избирател да вземе пари за гласа си, но да не отиде до урните.

Масовостта на това решение ще бъде силен аргумент не само на крещящото, но и на мълчаливото мнозинство да прати системата по дяволите.

Високата политическа активност, която се изразява в участие във всевъзможни сдружения, движения и квартални кръжоци ще намали подкрепата за мастодонти като БСП, ГЕРБ и ДПС, ще разпилее вота и в дясно и в ляво.

Но тази проактивност на гражданите може да се прояви и в пълна апатия към гласуването.

На тези избори може да се види и друг феномен

големите партии да плащат за инициативи и субекти, които ще призовават избирателите да ходят за гъби в деня на вота. Ниската избирателна активност е в интерес на партиите с твърди ядра.

В България избори като тези на 12 май се правят от 23 години. Полиция, прокуратура и съдебна власт не успяха нито веднъж да си свършат работата, за която им плаща данъкоплатците. Отново ще се разчита на използване на специални разузнавателни средства.

Слушането на телефонни разговори при разследването на схеми за купуване на гласове си е чисто и просто

едно воайорство на безхаберието

Всеки в махалата знае кои са тарторите с тетрадки – те правят списъците, събират лични карти. Това са лихвари, съдържатели на заложни къщи, бакали, кръчмари с дебели тефтери и пирони, на които висят имената на длъжници. Те са обичайните заподозрени, които се занимават с изборно брокерство.

В години на глад цената на изборния глас пада, защото търсенето расте. Расте, защото празният стомах не се интересува от честни избори и демокрация. Гладният избирател ще бъде ухажван от много партии и кандидати. Едни ще му обещават думи, които иска да чуе, други пари, трети евтини лекарства (кампания на Марешки).

Представете си до къде е достигнала българската нищета –

да гласуваме за този, който ни предлага достъпни лекарства

Работодателите традиционно ще притискат служителите си, които от страх да не отидат на улицата, ще гласуват под строй за “правилния кандидат”.

В края на март, служебния премиер Марин Райков препоръча от Хисаря да има ротация в полицията по време на гласуването – полицейски началници да бъдат командировани. Деполитизираните МВР, съдебна власт и прокуратура никога не се били саморазследвали.

Да сте чули някога инспекторатът на МВР да е разследвал някой полицай заради бездействието си?

В деня на вота онези с черните джипове ще следят избирателите, които са купили. Патрулките ще гледат безучастно, защото им е платено. А и практиката показва, че след избори делата за купуване на гласове са неприлично малко на брой спрямо установените нарушения.

Свещите отдавна са угасени. Още от сформирането на силовата тристранка, в която ще участват кадри, назначени от правителството на ГЕРБ. Кой мислите ще спечели от това?

От блога на Илия Вълков

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.