КТБ дава безумно висока лихва по депозити, шантажира държавата, ако си изтегли парите

Лихвите, които рекламира КТБ на сайта си.

Здравейте,

Позволете ми да посоча една „промоционална оферта“ за депозит на частни лица в КТБ, която според мен заслужава известно внимание.
Любопитното е че годишната лихва за суми под 50 000 лв. е почти 7%, между 50 000 и 100 000лв е близо 8%, а за над 100 000 лв. е 8.85% (виж тук).
За сравнение, актуалната лихва на годишна база за 12 месечен депозит на ПИБ е малко под 5%. При ДСК е 4%. Няма друга банка у нас, която да може дори и частично да се доближи до офертата на КТБ.

Аз лично имам две теории на какво се дължи тази щедрост от тяхна страна. Първата е, че КТБ търси ликвидност, за момента когато евентуално най-големите им клиенти (т.е. държавните предприятия) си изтеглят част от депозираните средства. Най-малкото, защото не малка част от въпросните средства, са инвестирани в медии и компании, носещи съмнителна печалба на фона на правените инвестиции (например ТВ7, Виваком).

Втората е, че набираните частни вложители са за да служат като заложници пред държавата, в случай че тя си поиска парите обратно. Възможен сценарий за сплашване – КТБ обявява фалит публично, чрез свързаните медии се предизвиква паника сред вложителите на останалите банки и те започват да теглят.
Гаранционният фонд, който по принцип би бил предостатъчен да компенсира вложителите на КТБ, е в невъзможност да помогне на останалите банки.

Поздрави,
Димитър Люцканов

(Б. р. – e-vestnik публикува писмото на читателя, със съзнанието, че то може да има рекламен ефект за КТБ – мнозина ще научат за високите лихви, които дава. Какво пък, нека читателите спечелят от това. Но читателите на e-vestnik все пак имат глави на раменете си и могат да преценяват).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.